Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Куненко І.С. Фінансове право.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
413.18 Кб
Скачать

11. Методи контролю

Одним із важливих засобів підвищення ефективності навчального процесу є

створення регулярної, активної, стимулюючої системи навчальної роботи студентів. Ця стимулююча система проявляється у застосуванні різних видів контролю. Контроль за виконанням студентами навчального плану з курсу «Фінансове право», за рівнем отриманих ними знань, набутих навичок й умінь здійснюється за допомогою форм поточного, проміжного модульного і підсумкового контролю, визначених навчальною програмою.

1. Поточний контроль здійснюється у ході повсякденної роботи студентів під час проведення практичних (семінарських) занять та інших форм контролю і має на меті перевірку рівня знань студента за змістовними модулями. Такий вид контролю стимулює у студентів прагнення до систематичної самостійної роботи, виконання практичних завдань, підвищення інтересу до навчальної дисципліни, формування почуття відповідальності за результати навчання.

Поточний контроль проводиться, зокрема, у таких формах:

1) усне опитування, письмовий або тестовий експрес-контроль на практичних (семінарських) заняттях;

2) виконання практичних завдань;

3) перевірка виконання самостійної роботи;

4) складання процесуальних документів, договорів.

У процесі поточного контролю до системи оцінювання можуть включатися також заохочувальні бали за окремі види самостійної та індивідуальної роботи студентів (написання наукового реферату, участь у наукових конференціях та олімпіадах, публікація тез доповіді чи наукової статті тощо).

2. Проміжний модульний контроль передбачає перевірку, оцінку і корекцію засвоєння системних знань, умінь і навичок. Заліковий модуль – це форма контролю знань студентів після вивчення логічно завершеної частини навчальної програми. У цьому випадку одиницею контролю виступають запитання декількох тем відповідно до робочої навчальної програми.

Навчальним планом з курсу «Фінансове право» передбачено проведення

3-х залікових модулів. Модульний контроль проводиться у формі тестування.

3. Підсумковий контроль застосовується для перевірки успішності знань студентів після завершення вивчення навчальної дисципліни і здійснюється у формі семестрового контролю, який проводиться у вигляді семестрового екзамену з дисципліни в обсязі навчального матеріалу, визначеного навчальною та робочою програмами.

Семестровий екзамен складається студентами у період екзаменаційної сесії, передбаченої графіком навчального процесу.

Поточний контроль знань студентів проводиться на семінарських заняттях у формі:

- заслуховування й обговорення усних відповідей студентів;

- тестового опитування;

- розв’язування практичних завдань.

Для правильної побудови та повноти відповіді на запитання слід, передусім, використовуючи навчальну програму, опрацювати лекційний матеріал, запропоновану літературу, положення чинного законодавства. Викладати матеріал потрібно суттєво, логічно та послідовно.

Усна відповідь на семінарському занятті оцінюється в межах від 1 до 3-х балів.

3 бали - отримує студент, який дав повну, правильну, логічно побудовану відповідь на запитання. Наприклад, дав визначення терміну, виділив види та охарактеризував ознаки правового інституту, з’ясував його значення.

2 бали - отримує студент, який знає програмний матеріал, проте при відповіді допустив дві-три несуттєві помилки, які виправлені самостійно за допомогою викладача. Наприклад, дав правильне визначення правового терміну, визначив ознаки, але викладений матеріал недостатньо систематизований.

1 бал – отримує студент, який розуміє викладений матеріал, знає основні питання, але не вміє достатньо користуватися цими знаннями. Наприклад, дав не повне визначення правового терміну, частково визначив ознаки та значення, але не охарактеризував їх, свою відповідь побудував зачитуючи підручник; або суттєво доповнив відповідь попереднього студента.

Тестове завдання, яке проводиться складається від 5 до 10 питань, які із запропонованих відповідей мають тільки одну правильну.

Система оцінювання тестового завдання:

Кількість правильних відповідей

Кількість балів

10-9

3

8-7

2

6-5

1

4-0

0

Важливим при вивченні фінансового права є вміння застосувати знання теоретичного матеріалу, фінансового законодавства при вирішенні тієї чи іншої ситуації. Основними цілями розв’язання задач є:

  • набуття та закріплення навичок самостійної роботи з нормативним матеріалом фінансово-правового характеру;

  • вироблення вміння давати власну оцінку конкретних життєвих ситуацій;

  • досягнення належного рівня обґрунтування власної оцінки фактичних обставин.

Розв’язування задач доцільно оформити у такій послідовності:

1. Уточнити та дати попередню оцінку запропонованих обставин.

2. Визначити ті норми (положення) фінансового права, які є правовими підставами для розв’язання практичної ситуації.

3. Встановити положення правозастосовної практики і теорії фінансового права, які уточнюють, доповнюють чи конкретизують названі вище правові підстави.

4. Сформулювати остаточні висновки щодо змісту наведених в умовах задачі фактичних обставин.

5. Дати відповідь на конкретні запитання задачі, якщо така відповідь не сформульована у попередніх елементах рішення.

У ході семінарського заняття викладач може змінювати умови задачі і розглядати її в кількох варіантах.

Правильне, повне, послідовне, логічне розв’язування задачі оцінюється в межах від 1 до 3 балів.

3 бали – отримує студент, який, дотримуючись вимог розв’язування практичних завдань, грамотно, послідовно та в повній мірі розібрався в практичній ситуації, посилаючись на статті нормативно-правових актів, на приклади судової, слідчої та адвокатської практики дав правильні, логічно сформульовані відповіді на всі поставлені запитання; при зміні викладачем умов задачі зорієнтувався і дав правильну правову оцінку практичної ситуації.

2 бали – отримує студент, який розібрався в практично-правовій ситуації, але при розв’язуванні частково порушив методичні вимоги розв’язування практичних завдань, аргументуючи правильність своєї відповіді, невпевнено здійснює посилання на статті нормативно-правових актів України. На додаткові, орієнтуючі запитання студент дає правильні відповіді.

1 бал – отримує студент, який частково розібрався в запропонованій практично-правовій ситуації, при відповіді на запитання здійснює посилання на статті нормативно-правових актів України, але не коментує правильність їх застосування. При розв’язуванні практичних завдань не дотримувався встановлених методичних рекомендацій. Додаткові запитання не направили відповідь студента в правильне русло.

Робочою програмою навчальної дисципліни «Фінансове право» передбачається проведення підсумкового модульного контролю (ПМК) та екзамену.

ПМК та Екзаменаційне завдання складається з трьох частин:

  1. Написання 5 визначень юридичних термінів (кожне правильне визначення оцінюється в 2 бали – максимальна кількість – 10 балів)

  2. Дати відповідь на два теоретичних запитання (кожне з яких оцінюється від 1 до 5 балів – максимальна кількість – 10 балів)

  3. Тестове опитування. Кожна правильна відповідь оцінюється в 1 бал – максимальна кількість – 10