Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат основи наукових досліджень.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
64.51 Кб
Скачать

3. Значення подорожі

Таким чином, в перебігу ХVII - XVIII ст. Росія приєднала до себе величезні території від Уральського хребта до Північної Америки. Тепер їй належать і незліченні багатства цих країв. Багато козаків віддали свої життя заради освоєння північних земель Росії. За 40 років перебування в Сибірі Дежнєв брав участь у численних боях і сутичках, отримав не менше 13 поранень. Він відрізнявся надійністю і чесністю, витримкою і миролюбністю. Його ім'я носять : мис, який є крайньою північно-східній краєм Азії ( названий Дежнєва - Великий Кам'яний Ніс), а також острів, бухта, півострів, село. У центрі Великого Устюга в 1972 р. йому встановлено пам'ятник.

Подвиг його в тому, що він відкрив протоку, поповнив скарбницю, заснував багато нових поселень, будучи не тільки землевідкривачем, а й російським дипломатом. І головне він показав, що Далекий Схід є невід'ємною частиною Росії.

Висновок

Про подвиги Семена Дежнєва довгий час в Європі не знали, хоча в Сибіру пам'ять про них переходила з покоління в покоління. У середині XIII століття історик Г. Міллер виявив у Якутському архіві "відписки" Дежнєва. З тих пір про нього написано багато книг та історичних досліджень, ім'я його відомо багатьом і користується великою популярністю. У 1898 році у зв'язку з 250-річчям з часу його походу за рішенням Російського Географічного товариства Великий Кам'яний мис на Чукотському півострові перейменований в мис Дежнєва. Зараз там стоїть пам'ятник відважному мореплавці. Бо це і наступні географічні відкриття на Північному сході Азії та на Алясці відбулися через Якутію. Якутськ був адміністративно-господарським центром, тут споряджалися експедиції, Булун, Козаче, Русское Устя, Среднеколимськ і Нижньоколимського опорними пунктами, де мандрівники переводили дух перед важкими мандрами. Місцеві жителі якути, евенки, евени, юкагіри, чукчі та інші служили перекладачами, Каюр, провідниками, матросами. Вони охоче ділилися своїми знаннями місцевості і багато в чому сприяли пізнання нового, відкриття невідомого.

Список використаних джерел:

1. Гілецький Й. Р., Богович М. М., Сливка Р. Р. Географія. Універсальний посібник для випускників та абітурієнтів. – Львів: ВНТЛ-Класика, 2003. – С. 89.

2. Демин Л. М. Семен Дєжнев. М., 1990

3. Магидович И. П., Магидович В. И. Очерки по истории географических открытий. М., 1983. Т. 2.

4. Перевалов В. А. Семен Иванов Дєжнев // Русские мореплаватели. М., 1953.

5. Подвиг Семена Дєжнева. М., 1973

12