Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат Оксана 31.07.12.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
246.78 Кб
Скачать

«Моральне виховання дошкільників в системі всебічного розвитку особистості»

Зміст

Введення

1. Моральне виховання дошкільників в системі всебічного розвитку особистості

1.1 Механізм і завдання морального виховання дошкільників

1.2 Зміст морального виховання

2. Засоби і методи морального виховання дошкільників

2.1 Засоби морального виховання дошкільників

2.2 Методи морального виховання дошкільників

Глава 3. Експериментальна частина

3.1 Методи дослідження

3.2 Результати дослідження та їх аналіз

Висновок

Список використаної літератури

Введення

Актуальність даного дослідження визначається тим, що умови розвитку дитини-дошкільника істотно відрізняються від умов попереднього вікового етапу. Значно збільшуються вимоги, які пред'являються до його поведінки дорослими. Центральним вимогою стає дотримання обов'язкових для всіх правил поведінки в суспільстві, норм суспільної моралі. Зростаючі можливості пізнання навколишнього світу виводять інтереси дитини за вузьке коло близьких йому людей, роблять доступними для початкового освоєння ті форми взаємовідносин, які існують між дорослими в серйозних видах діяльності (навчанні, праці). Дитина включається в спільну діяльність з однолітками, вчиться узгоджувати з ними свої дії, рахуватися з інтересами і думкою товаришів. Протягом усього дошкільного дитинства відбувається зміна і ускладнення діяльності дитини, що пред'являють високі вимоги не тільки до сприйняття, мислення, пам'яті та інших психічних процесів, але і до вміння організувати свою поведінку.

Передумови розвитку особистості, що склалися в ранньому дитинстві, створюють основу для нових шляхів впливу на дитину з боку оточуючих. Розвиваючись, дитина засвоює нові психологічні риси і форми поведінки, завдяки яким він стає маленьким членом людського суспільства. У дошкільному віці купується той порівняно стійкий внутрішній світ, який дає підстави вперше назвати дитину особистістю, хоча, звичайно, особистістю, ще не цілком склалася, здатної до подальшого розвитку і вдосконалення.

Все це поступово, крок за кроком формує особистість дитини, причому кожен новий зрушення у формуванні особистості змінює вплив умов, збільшує можливості подальшого виховання. Умови розвитку особистості так тісно переплітаються з самим розвитком, що розділити їх практично неможливо.

Розвиток особистості дитини включає дві сторони. Одна з них полягає в тому, що дитина поступово починає розуміти навколишній світ і усвідомлює своє місце в ньому, що породжує нові типи мотивів поведінки, під впливом яких дитина робить ті чи інші вчинки. Інша сторона - це розвиток почуттів і волі. Вони забезпечують дієвість цих мотивів, стійкість поведінки, його відому незалежність від зміни зовнішніх обставин.

Об'єктом даного дослідження є дошкільнята, предметом даного дослідження є моральне виховання дошкільників.

Метою нашої роботи є розгляд морального виховання дошкільників в системі всебічного розвитку особистості.

Гіпотеза: Ми припускаємо, що робота з дошкільнятами в певному напрямку може виховати у них моральні цінності, якими вони керуватимуться у своїй подальшій життя.

У зв'язку з поставленою метою та висунутою гіпотезою нами були сформульовані наступні завдання даного дослідження:

1. Розглянути моральне виховання дошкільників в системі всебічного розвитку особистості.

2. Вивчити механізми і зміст морального виховання дошкільників.

3. Вивчити експериментально ставлення дошкільнят до моральних норм.

Методи дослідження:

- Вивчення та аналіз літератури;

- Аналіз проведеної роботи та результатів дослідження;

- Спостереження за спілкуванням дошкільнят у різних видах діяльності (у навчальній діяльності та вільної діяльності).

У своїй роботі ми спиралися на праці таких дослідників як Л.С. Виготський, А.В. Запорожець, О.М. Леонтьєв, Ж. Піаже, П.Я. Гальперін, Л.А. Венгер, А. Валлон, Д. Б. Ельконін, А.П. Усов, М.М. Поддьяков, В.А. Аверін, В.І. Гарбузов та інші.