Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktika_povorskaya (1).docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
22.09 Кб
Скачать

5.4 Техніка роботи з кавоваркою і кавомолкою.Характеристика кавоварки.Технологія приготування і подачі гарячих напоїв:кави-еспрессо,капучіно,латте,гарячого шоколаду,чаю.

Кавоварка - пристрій для приготування кави без необхідності кип'ятіння води в окремій ємності.

Кавоварка виконує функції лише варіння кави з готової меленої кави. Використовуючи кавоварку, необхідно надати мелену каву або упаковану каву (в капсулах), що вже змушує людину виконати певну частину роботи з розмелювання зерен, а при приготуванні необхідно контролювати процес. У процесі приготування від користувача потрібні деякі специфічні вміння і навички: треба буде засипати мелену каву у фільтр ріжка, правильним чином його утрамбувати, сформувавши кавову «таблетку», зрештою — видалити відпрацьовану кавову гущу і вичистити фільтр.

Кавомолка - пристрій для розмелювання зерен кави.

У електричних кавомолках замість жорен використовуються ножі, які працюють за принципом міксера. Зерна кави в них мелятся за допомогою швидко обертового ножа-пропелера. Побутова електрична кавомолка складається з відсіку з електродвигуном і чаші для помелу зерен кави з ножем-насадкою, закріпленої на дні. У чашу засипають зерна і розмелюють їх у залежності від необхідного ступеня помолу.

Приготування кави еспресо

У холдер кавоварки засипте каву, ущільните його темпером. При правильному проведенні процедури вода буде проходити через порошок дуже повільно. 30 мл напою повинні приготуватися за секунд 20-30.На поверхні чашки утворюється щільна рудувата пінка з прожилками. Занадто світла пінка говорить про те, що в технології приготування були порушення (неправильний помел, засипано неправильна кількість порошку). До речі, щоб напій виходив смачніше, кавоварку краще спочатку прогрівати, набираючи в чашку просто окріп, а потім лише приступати до приготування напою. Воду потрібно брати відфільтровану або бутильовану.

П’ють приготований кави зі спеціальних чашечок, званих «демитас». Вони виготовлені з товстого фарфору, зазвичай білі, не більше 80 мл за об’ємом. За рахунок товстих стінок напій довго зберігає тепло. Перед тим як наливати кави, чашку потрібно прогріти парою або окропом. За правилами наповнюється напоєм ємність не більше ніж на 2/3 (зазвичай на класичні 30 мл).

Хоча 30 мл кави, здавалося б, можна випити на пару ковтків, слід все ж його смакувати повільно. Післясмак від кожного глоточка зберігається довго, тому потрібно вміти розтягувати задоволення.

Приготування капучіно

Молоко потрібно налити в металевий пітчер тільки не більше половини, щоб воно не вискочила назовні, потім практично до дна опускаєте панарелло і включаєте подачу пари на повну потужність і круговими рухами потрібно піднімати і опускати посудину так, щоб носик панарелло опускався до дна і піднімався до кордонів молока і повітря.За рахунок нагріву і насиченням молоко киснем з'являється густа молочна пінка, а молоко в два рази збільшується в обсязі. Смак молока стає солодко-вершковий.Правильно приготовлений капучіно вийде тільки в тому випадку, якщо молоко не було доведено до кипіння.По закінченні процесу збивання, тримаючись за ручку кувшинчика кількома інтенсивними рухами пензля, як ніби розтираючи дном глечика щось на столі, перемішують спінене молоко, поки не вийде однорідна гладка; консистенція. А якщо з'являються великі бульбашки, дном пітчера постукують по столу, поки вони не зникнуть.Тепер одним натисненням кнопки на кавомашині варіть еспресо і викладайте ложкою легку повітряну пінку.

Перед тим як наливати кави, чашку потрібно прогріти парою або окропом.

Капучино надо пить вместе с пенкой, то есть, не снимать пенку ложечкой, а затем пить кофе, а именно смаковать совместный вкус нежной пены и страстного кофе.

Приготування латтє

Латте макіато . Для приготування латте макіато потрібно збити молоко і влити його в айріш-келих. Після цього потрібно дати молоку постояти 30 секунд для того, щоб молоко відокремилося від молочної піни. В цей час вариться еспрессо, який потім додається в келих з молоком.

Вливати еспресо необхідно тоненькою цівкою, повільно і по центру келиха. Таким чином, виходить тришаровий кавовий напій з кофеным плямкою по центру . Всі шари мають бути чітко відокремлені одне від одного.

Латте подають або в чашці великого обсягу (класичний латте), або в айріш-келиху на блюдце з серветкою і довгою барною ложкою або у великому гранчастій склянці (латте макіато).

Приготування гарячого шоколаду

Апарат для приготування гарячого шоколаду нагріває какао-масу до температури 95 градусів. Це дозволяє топити, а не смажити шоколадну суміш. Вбудовані лопатки рівномірно перемішують шоколад, створюючи однорідну рідку масу без грудок і твердих шматочків. Коли гарячий напій готовий, термостат шоколадниці підтримує температуру, яка не дає шоколаду покритися плівкою, затвердіти або охолонути.

Подають у чашках з стравцем або склянках з підсклянниками. Шоколад і какао можна подавати у гарячому вигляді із збитими вершками, а в холодному - з морозивом.

Приготування чаю

Чай ніколи не варять, а тільки заварюють. Інакше губляться всі ароматичні речовини. Заварювання здійснюється в тонкостінному порцеляновому чи скляному посуді або в чайниках. Заварюють чай окропом.Посуд, у якій ми готуємо чай чи кип'ятимо воду, не зберігається і не миється з посудом для інших продуктів. Заварка чаю повинна здійснюватися точно визначений час. Чорний чай заварюється 4-6 хв, зелений - 3-4хв. Занадто довга заварка може привести до зайвої терпкості чи гіркому присмаку. Чай приймає темний окрас, що є ознакою гарного готування. Двічі заварювати не рекомендується. На порцію чаю (200 мл) витрачають 50 мл заварки, що рівноцінно 1-2 г сухого чаю. Подають чай у чайних чашках, склянках з підсклянниками, парами чайників. До чаю можна запропонувати цукор, варення, мед, повидло, лимон, цукерки, бублики, торти, тістечка, печиво, пряники. Окремо в молочнику подають пастеризоване холодне молоко або вершки. У спеціалізованих підприємствах заварений чай подають у маленьких фарфорових чайниках, одночасно подають великий фарфоровий чайник з окропом або самовар і склянку чи чашку з стравцем і чайною ложкою. В разі масового подавання цукор можна додати в чай під час його приготування. Зелений чай прийнято пити без цукру з піал, а до нього подати східні ласощі: ізюм, урюк. Можна подавати чай холодним (8-10°С). Для цього заварений чай після настоювання проціджують, додають кип'ячену воду і охолоджують. Подають зі скибочками лимона або апельсина і харчовим льодом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]