Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Exkursiyne_obsl (1).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
35.3 Кб
Скачать

Етап II. Ієрархізація

пунктів маршруту провадиться за вказаними вище критеріями, при цьому основна увага повинна бути звернута на транспортну доступність обраних пунктів маршруту. Метою даного етапу є диференціація пунктів маршруту відповідно до мети подорожі з виділенням пунктів дислокації з тривалим програмним забезпеченням та екскурсійних пунктів.

Етап III. Вибір початкового та кінцевого пунктів.

Етап IV. Розробка схеми маршруту. Схема маршруту залежить від обраної форми. Маршрут - це напрямок переміщення туриста. За схемою маршрути можуть бути лінійні, кільцеві, радіальні та комбіновані.

Вибір схеми маршруту у транспортній екскурсії залежить від транспортної системи: конфігурації транспортної мережі, її густоти та технічного стану, рівня розвитку окремих видів транспорту, рівня розвитку транспортної інфраструктури, що забезпечує надійність та безпеку роботи транспорту. У пішохідній - від якості, наявності дорожньої сітки.

Найпоширенішим випадком при розробці схеми є варіант, коли за обмежений термін при мінімізації витрат часу на переміщення між основними пунктами маршруту бажано забезпечити максимально можливу інформативність подорожі, тобто охопити якнайбільше об'єктів показу задля задоволення пізнавальної мети. Такий варіант отримав назву «задача комівояжера».

Етап V. Об'їзд (обхід) маршруту. Це один з найважливіших етапів розробки нової екскурсії.

При організації об'їзду (обходу) маршруту ставляться наступні задачі:

1) ознайомитись з плануванням траси, вулицями, площами, по яким прокладений маршрут

2) уточнити місце, де розміщений об'єкт, а також місце передбачуваної зупинки екскурсійного автобусу або пішохідної групи

3) освоїти під'їзд на автобусі до об'єктів або місць стоянок

4) провести хронометраж часу, необхідного для показу об’єктів, їх словесної характеристики і переміщення автобуса (пішохідної групи), а також уточнити протяжність екскурсії в цілому

5) провірити доцільність використання намічених об'єктів показу

6) вибрати найкращі точки для показу об'єктів і варіанти розміщення екскурсійної групи

7) вибрати методику ознайомлення з об'єктом

8) в цілях безпеки переміщення туристів по маршруту виявити потенційно небезпечні і прийняти міри.

Висновки

В умовах глобалізації значно зростає роль інформаційних технологій як важливого інструменту в підвищенні ефективності управління підприємствами. Специфічні особливості створення та реалізації туристичних послуг (велика кількість учасників та значна їх географічна роз’єднаність, розгалужена система взаємовідносин суб’єктів туристичного ринку, територіальна диференціація туристичного продукту, віддаленість місця реалізації туристичних послуг від місця їх споживання) обумовлюють необхідність підвищення рівня забезпечення системи управління сучасними інформаційними технологіями.  Позитивний вплив інформаційних технологій на динаміку вітчизняного та міжнародного туристичного потоку привів до трансформування туристичної галузі з такої, що орієнтована на обслуговування організованих туристів, на багатогалузеву сферу діяльності, спрямовану на задоволення різноманітних потреб мільйонів індивідуальних туристів. В Україні за останні п’ять років туристичні потоки збільшились утричі. Але напрями туристичного бізнесу в нашій країні освоєні не повністю. Підтвердженням цього є зростання обсягів виїзного туризму на 53,1% та скорочення в’їзного – на 8,3% [1]. Одна з причин зменшення обсягів останнього – недостатня інформованість про вітчизняний туристичний продукт, складність його інформаційного супроводження, яка пов’язана з неспроможністю суб’єктів туристичної діяльності відслідковувати і підтримувати велику інформаційну базу. 

Також велику роль комп’ютерні технології відіграють і при стровенні екскурсійних програм та маршрутів, тому що це дає змогу швидше справлятися з поставленими цілями: знаходити картографічні матеріали, фотографії, згадки в історичних джерелах про об’єкти та багато іншого.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]