Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
доповідь на екзамен.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
41.05 Кб
Скачать

5.2 Основні туристичні центри та їх характеристика

В переліку історичних міст України, вказані 13 міст Рівненщини: міста Рівне, Дубно, Корець, Острог, Дубровиця, Радивилів, Березне, селища міського типу, Володимирець, Гоща, Клевань, Мізоч, Млинів, Степань.

Дубно - старовинне місто, з великою історією та традиціями. Дубно, що вважають одним з найстаровинніших міст Волині, є одним з туристичних центрів Рівненської області. Державний історико-культурний заповідник міста Дубна з чисельними памтками архітектури приваблює туристів з усіх куточків України. А подивитись в місті є на що, бо колись Дубно вважалось одним з культурних та торгівельних центрів Волині. Маючи багато цікавих місць, Дубно є доволі компактним, що дозволяє туристам протягом дня оглянути і пізнати місто. Більшість мандрівників, також виділяє 2 - 3 години, щоб відвідати Тараканівський форт.Маючи багато цікавих місць, Дубно є доволі компактним, що дозволяє туристам протягом дня оглянути і пізнати місто. Більшість мандрівників, також виділяє 2 - 3 години, щоб відвідати Тараканівський форт.Пам'ятки Дубно Перш за все в Дубно мандрівників приваблює Дубенський замок. Замок XV ст. знаходиться в гарному стані, на його території постійно ведуться реставраційні роботи. На території замку знаходяться такі цікаві обєкти, як палац князів Острозьких, ХVІ століття, що використовувався для зберігання княжих архівів, та палац Любомирських XVII ст. Окрім Дубенського замку в місті вистачає пам'яток архітектури. Це Луцька брама (XVI ст.), костел бернардинів(XVII ст.), монастир кармеліток, (1686 р.), синагога (XVI—XVII ст.), Спасо-Преображенська церква (XVIII ст.) та світські будівлі XVIII-XIX ст. у центральній частині міста. Також радимо відвідати Тараканівський форт, що знаходиться в 9 - 10 кілометрах від замку. Красиві місця Дубна Дубно має свій колорит, з особливостями волинського краю. Інтерес становить центральна частина міста, з забудовою XVIII-XIX ст., види на замок та ріку Іква.

Острог - унікальне місто. Здавалось би звичайний райцентр. Але де ви бачили райцентр з такою історію, і такою кількістью відомих імен. В середні віки Острог був культурним і науковим центром. Місто приховує безліч таємниць і легенд. Але перш за все Острог приваблює туристів безліччю історико-архітектурних пам'яток, серед яких, найбільш популярним є Острозький замок,. Окрім нього в місті ще є чудовий краєзнавчий музеї, музей книги, нумізматики, та музей М. Островського. Щоб повністю пізнати дух міста, обов'язково завітайте до Острозької академії, що свого часу була першим в Україні та в Східній Європі вищим навчальним закладом.

У сучасному Рівному чимало пам'ятників, меморіалів та пам'ятних знаків.

Рівне-Особливістю пам'ятників міста є те, що більшість з них встановлені вже за доби незалежності України (від 1991 року). Місто по праву пишається першим у державі пам'ятником Симонові Петлюрі, монументом Климу Савуру (Дмитру Клячківському), високохудожніми пам'ятниками Тарасові Шевченку (1999) і Уласові Самчуку, відновленою Колоною Божої Матері (вперше встановлено 1750 року), оригінальним пам'ятником-ротондою княгині Рівненській.

Корець — місто районного значення в Україні, центр Корецького району Рівненської області. За свої десять церков, місто інколи називають «християнською Меккою».Від 2000 року в місті діє районний історичний музей.