Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы / ответы Клиническая психология 23-28.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
41.19 Кб
Скачать

26. Розлади особистості: дисоціативний.

Загальні ознаки, притаманні дисоціативним і конверсійним розладам, полягають у частковій або повній втраті хворими нормальної інтеграції між пам’яттю на минуле, усвідомленням своєї ідентичності та безпосередніх відчуттів, а також – над контролем рухів тіла. При дисоціативних розладах цей свідомий і елективний контроль може бути порушеним до такої міри, що їх клінічні прояви можуть змінюватися від доби до доби і навіть від години до години. Ступінь утрати функції, що знаходиться під свідомим контролем, як правило, важко оцінити. Ці розлади зазвичай класифікувалися як різноманітні форми «конверсійної істерії». Однак цей термін вживати небажано, в зв’язку з його багатозначністю. Вважається, що дисоціативні (конверсійні) розлади є психогенними за походженням. Вони досить тісно пов’язані за часом свого виникнення з психотравмуючими подіями і можуть зникати після вирішення або пом’якшення психотравмуючих обставин. *Залежно від клінічних проявів дисоціативних (конверсійних) розладів, виділяють Дисоніативну амнезію (F44.0), Дисоціативну фугу (F44.1), Дисоціативний ступор (F44.2), Стан трансу та оволодіння (F44.3), Дисоціативні розлади рухів і відчуттів (F44.4-F44.7), Інші дисоціативні (конверсійні) розлади (F44.8), в тому числі синдром Ганзера (F44.8) та інші.

Діагностика

Загальні клінічні діагностичні критерії, згідно з МКХ-10 При всіх дисоціативних розладах, стан повинен відповідати двом загальним діагностичним критеріям: G1. Існуючий у хворого стан не може бути пояснений яким-небудь соматичним захворюванням, що супроводжується характерними для цього розладу симптомами. G2. Спостерігається переконливий зв’язок у часі між виникненням дисоціативного розладу і дією стресогенних подій, розвитком важких проблем або незадоволених потреб.

Лікування дисоціатівних розладів може включати психотерапію, медикаментозне лікування або ж комбінацію обох підходів.

27. Розлади особистості: гістріонний.

Гистрионическое расстройство личности (истеричиская психопатия). Может быть диагностировано при наличии склонности к самодраматизации, театральности поведения, преувеличенном выражении эмоций; внушаемости, легкой податливости влиянию других; поверхностной й лабильной эффективности; эгоцентричности со стремлением себе все прощать и не считаться с интересами других; постоянном желании быть оцененным и легкой уязвимости; жажде ситуаций, где можно быть в центре внимания окружения, манипулятивном поведении (любые подтасовки), чтобы добиться своих целей. Среди перечисленных черт характера наиболее яркой является постоянное желание быть в центре внимания окружения, демонстративность, претенциозность.

С этой целью даже прибегают к спектаклям, изображающим суицидальные попытки. Внушаемость, нередко весьма избирательна: внушить можно лишь то, что не противоречит эгоцентрическим устремлениям. зато высок уровень притязаний: претендуют на гораздо большее, чем позволяют способности и возможности. Под влиянием тяжелых психических травм могут возникать истерические психозы - сумеречные состояния, псевдодеменция и др.