Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роб.л-т.1(ч.1).doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
254.98 Кб
Скачать

ЗАТВЕРДЖУЮ

Начальник кафедри економіко

-правових дисциплін НАВС

___________________ А.Г.Чубенко

Робоча лекція

З дисципліни «Банківське право»

Для студентів 1 курсу підготовки фахівців окр «Бакалавр» на базі окр «Молодший спеціаліст» за напрямком «Правознавство»

План лекції

  1. Поняття, предмет і система банківського права

  2. Норми банківського права та їх класифікація

3. Принципи і джерела банківського права

4. Банківські правовідносини: поняття, склад та їх види

5.Поняття, функції та структура банківської системи України

6.Поняття та види банківських об’єднань

  1. Правовий статус Національного банку України

    1. Функції центрального банку згідно з національним законодавством. Банківське регулювання і банківський нагляд

    2. Керівні органи Національного банку України та їх взаємовідносини з вищими органами держави.

    3. Організаційно-функціональна структура Національного

банку України

Вступ

Вже стала аксіомою теза про те, що банки відіграють ключову, визначальну роль в економіці будь-якої країни. Вони акуму­люють вільні фінансові ресурси юридичних та фізичних осіб і спрямовують їх у ті сфери, де відчувається потреба в них та які є найбільш привабливими з огляду на можливості отримання максимального прибутку із вкладених грошових коштів. Банки також виконують досить важливу функцію здійснення без­готівкових розрахунків, завдяки чому можливе виконання за­снованих на договорах грошових зобов'язань, а також зобов'язань зі сплати податків та інших обов'язкових платежів.

Увага науковців - юристів та економістів до банків та банківської справи пов'язана з тим, що в сучасних умовах банк є системоутворюючим фінансовим інститутом, основним посередником, що забезпечує перелив капіталів та зв'язок інвестицій та заощаджень.

Зважаючи на це, відносини, що складаються в межах банківської системи, об'єктивно потребують злагодженого ме­ханізму правового регулювання, покликаного врахувати та зба­лансувати як приватний, так і публічний інтерес, що є умовою фінансового благополуччя суб'єктів господарювання та вкладників — фізичних осіб.

Тому поняття «банківське право» міцно закріпилося в науково-юридичній термінології і широко вживане в практиці банківської діяльності у всьому світі.

В Україні зокрема це викликане ще й тим, що у процесі розбудови демократичної правової держави та ста­новлення ринкової економіки особливого значення набуває розбудова та вдоско­налення банківської системи, ефективне правове регулювання банківської діяльності, оскільки одним із найвпливо­віших напрямів формування ринкових відносин є фінансові та банківські інститути, без яких не може бути сформована інфраструктура ринкової економіки.

Розвиток кредитно-фінансових інститутів впливає як на внутрішні економічні відносини (зокрема на розвиток та інвестування виробни­чої сфери, ринок цінних паперів, приватизаційні процеси тощо), так і на зовнішні, бо саме через такі кредитно-фінан­сові інститути і здійснюється інтегрування правових й еко­номічних структур у світову економічну систему.

В результаті за роки незалежності України банківська сфера вже зазнала суттєвих змін: створено дворівневу банківську систему, все більшого розвитку на­буває діяльність комерційних банків та спеціалізованих кредитно-фінансових інститутів, розширюються нетрадиційні сфери застосування банківського капіталу, істотно змінюється характер взаємовідносин банків з клієнтурою.

На сьогодні створено правовий механізм регулювання банківської діяльності.

Зокрема він закладений у нормах:

- Закону України «Про банки і банківську діяльність», що був прийнятий Верховною Радою України 7 грудня 2000 року, є нор­мативно-правовим актом, у якому містяться норми різних галузей права (цивільного, господарського, адміністративного то­що і визначено структуру банківської системи, економічні, організаційні і правові засади створення, діяльності, реорга­нізації та ліквідації банків.

- Закону України від 20 травня 1999 р. «Про Національний банк України», який регулює правовий статус НБУ, його функції, повноваження, основи взаємовідносин з вищими органами, мережу і порядок його роботи.

Довідка: У 2006 році вийшов друком науково-практичний коментар зазначеного Закону, що є пер­шою спробою здійснення комплексного науково-теоретичного та практичного аналізу його положень.

Отже ,оскільки роль правового забезпечення банківської діяльності посилюється, відповідно постійно зростає і потреба у науковому дослідженні проблем правового регулювання банківської діяльності, а також у озброєнні майбутніх юристів-правознавців основами банківського права.

Саме цим і зумовлена поява науки і навчальної дисци­пліни «Банківське право» з обов’язковим вивченням її в юридичних ВНЗ.

Між тим правове регулювання банківської діяльності нале­жить до найбільш складних і найменш розроблених проблем наці­онального права, що вимагає від вас майбутніх юристів-практиків на базі отриманих у ВНЗ знань постійно самостійно опрацьовувати як нове банківське законодавство, так і нові теоретичні (концептуальні) засади його застосування.

Навчальний курс з дисципліни "Банківське право" охоплює вивчення правових засад банківської діяльності, а саме пізнання сутності банківського права й банківської системи України; опанування основ правового положення Національного банку України та комерційних банків; визначення актуальних проблем їх організації та діяльності; засвоєння порядку здійснення основних видів банківських операцій; аналіз правового режиму валютних операцій та операцій з цінними паперами.

Мета даного курсу – вивчення на базі раніше засвоєних теоретичних знань з основ економічної теорії, ринкової економіки, цивільного, господарського, адміністративного та фінансового права, “абетки” банківської справи та правових засад її здійснення, зокрема функціонування банківської системи України.

Предмет дисципліни – система правових норм, що містяться у чинному національному законодавстві, регулюють порядок організації та діяльності банків України, їх взаємовідносини з клієнтами, порядок здійснення банківських операцій і складають банківське право.

Завданням вивчення курсу є не тільки розуміння правового механізму регулювання основних банківських операцій та ролі НБУ у проведенні грошово-кредитної політики держави, але й того феномену, який в системі національного права вже сьогодні існує як комплексний правовий інститут, а у майбутньому, наслідуючи світовий досвід, поступово трансформується у самостійну галузь права – Банківське право.

Після вивчення курсу студенти повинні знати механізм здійснення банківських операцій, ключові категорії банківського права, права та обов’язки суб’єктів банківських правовідносин, порядок отримання інформації, віднесеної до банківської таємниці тощо.

Студенти повинні вміти правильно кваліфікувати здійснені банківські операції, знати права та обов’язки юридичних та фізичних осіб - клієнтів банку, перелік документів необхідних для відкриття рахунків у банку та надання кредиту.