Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия схеми ІДПЗК-рабовл. держави.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
410.11 Кб
Скачать

Суспільний устрій Спарти

Основні групи населення

Наділялись всіма політичними правами. Були забезпечені земельними наділами, котрі передавались разом обробляющими землю ілотами


Спартіати

Були особисто вільними, політичними правами не користувались, але в інших відносинах були правоздатними. Вони могли придбати власність і здійснювати угоди, несли військову повинність. З боку держави за перепіками був встановлений нагляд, здійснюваний спеціальними посадовцями.

Перепіки

Представники переможених племен, перетворенні в державних рабів. Своєї землі не мали, працювали на ділянці, наданому спартіату державою. В той же час ілоти мали своє хазяйство і свої знаряддя праці. Своє верховенство над і лотами спартіати підтримували методами жорсткого терору.

Ілоти

Схема 31

Реформи Лікурга

Реформи Лікурга

Вів закони проти розкоші

Заборонив спартіатам займатись торгівлею

Вів в обіг великі металеві гроші, чим викоренив хабарництво

Вів практику спільних обідів для досягнення формальної рівності спартіатів

Схема 32

Державний устрій Спарти

Органи державної влади

Народні збори

Брало участь в законодавстві, вирішувало питання війни і миру, союза з іншими державами. Скликалось від випадка до випадка і по рішенню посадовців. Брали участь в зборах спартіан, досягши 30 - літнього віку і зберігши свої наділи

Виконували функції військових вождів, були верховними жерцями, виконували судову владу.

Два царя

Ефорів було 5, їх щорічно обирали на народних зборах з числа всіх громадян. Вони скликали і командували діяльністю Герусії і народних зборів. Здійснювали строгий нагляд за нравами і за дотриманням дисципліни, контролювали діяльність всіх посадовців і щорічно перевіряли їх звіти. В руках ефорів знаходилась громадсяка юрисдикція. Контролювали діяльність царів з ціллю не допустити посилення їх влади і встановлення монархії. Мали право залучати царів до суду герусії.

Колегія ефорів

Складалась з 28 найвизначніших представників спартіатів, крім цього, в склад герусії входили два царя. Члени герусії (геронти) оберались народними зборами довічно і були безвідповідальні. Герусія практично мала необмежену компетенцією, вона засідала щодня і командувала всіма справами. Вона являлась судовою інстанцією проти царів.

Герусія (Рада старійшин)


Схема 33