Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Складання процесуальних документів.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
248.83 Кб
Скачать

2. Загальні методичні вказівки

З метою найкращого засвоєння матеріалу курсу при підготовці до кожного виду заняття рекомендується така методика роботи: 1) уточнюється коло питань, що підлягають вивченню; 2) аналізуються відповідні положення чинного кримінального процесуального законодавства (обов‘язково звертається увага на останні зміни та доповнення чинного КПК України); 3) вивчаються науково-практичні коментарі кримінальних процесуальних норм, а також відомчі нормативні акти, які стосуються питань заняття; 4) ретельно опрацьовуються теоретичні джерела з проблем теми (підручники, навчальні посібники, монографії, наукові статті, аналітичні огляди, узагальнення практики), наведені у цих матеріалах і/або запропоновані викладачем.

На кафедрі кримінально-правових дисциплін можна ознайомитися з новою літературою і нормативними актами, вивчити макети закінчених провадженням кримінальних справ, аналітичні довідки, огляди, узагальнення, отримати консультацію у викладача, що веде заняття або у чергового викладача.

Однією з основних умов отримання студентом позитивної оцінки під час занять є наявність у нього робочого зошиту (конспекту) в якому виконуються передбачені планом до занять завдання. Ведення зошиту (конспекту) є обов'язковим. Передбачені планом до занять завдання виконуються у робочому зошиті, ведення якого є обов`язковим.

Студентам рекомендується готувати тези виступу з кожного питання плану заняття та письмово виконувати завдання для самостійної роботи.

При підготовці до практичних занять студент повинен розв`язати вказані в планах задачі й скласти проекти процесуальних документів у письмовій формі. Рішення кожного завдання повинно бути аргументованим, мати посилання на конкретні норми, закріплені в нормативно-правових актах (Конституції України, КПК України тощо), враховувати положення теорії кримінального процесу і матеріали слідчої та судової практики. Якщо умови задачі допускають альтернативи у її розв’язанні, необхідно зазначити кожний з можливих варіантів її вирішення.

Метою розгляду і вирішення запропонованих практичних ситуацій є засвоєння студентами теоретичних положень курсу, стимулювання навичок правильного застосування отриманих теоретичних знань і норм чинного кримінального процесуального законодавства в конкретних умовах, набуття досвіду із складання процесуальних документів.

При написанні процесуальних документів студенти повинні користуватися чинним Кримінальним і Кримінальним процесуальним кодексами України та іншими нормативно-правовими актами.

Вказані в завданнях протоколи, постанови та інші документи слід складати відповідно до запропонованої фабули. Постанови повинні бути обґрунтованими, аргументованими, і такими, що спираються на наявні докази. Первинні фактичні дані, викладені у фабулі, змінювати і спотворювати не можна, оскільки за ними оцінюватимуться законність і обґрунтованість процесуальної діяльності. В той же час деяка додаткова інформація, що не зачіпає сутності кримінальної справи, може бути подана довільно. Процесуальні документи студентами виконуються від свого імені (група, прізвище і ініціали), посада вказується згідно фабулі.

Після виконання всіх завдань курсу з окремо складених протоколів, постанов та інших документів формується кримінальне провадження, яке належним чином підшивається, її аркуші нумеруються, складається опис документів. Оформлена кримінальна справа здається викладачеві для перевірки і представляється на залік.

Виконання завдань для самостійної роботи перевіряється викладачем під час проведення практичних занять.

Навчально-методичні матеріали в електронному форматі є в читальному залі, комп’ютерному класі, у методистів курсу та на кафедрі кримінально-правових дисциплін юридичного факультету ННІПП КНУВС.