Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧАЛЬНО МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС ДЕРЖАВНА СЛУЖБА.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
357.89 Кб
Скачать

5. Методичні рекомендації щодо підготовки до семінарських занять

Метою семінарських занять з дисципліни «Державна служба» є засвоєння студентами найбільш важливих тем.

Основою глибокого вивчення дисципліни є засвоєння та конспектування рекомендованої літератури, нормативних актів та інших джерел, які пропонує викладач.

Участь студентів у семінарських заняттях є обов'язковою умовою успішного виконання навчального плану.

Готуватися до семінару належить з вивчення конспекту лекції. Студент повинен проаналізувати логіку викладення основних питань

теми, при цьому повинен розрахувати не на механічну пам'ять, а на творче осмислення матеріалу. Значну допомогу у цьому надає робота з рекомендованою літературою. Після вивчення конспекту і літературних джерел він повинен вирішити, чи всі питання теми знайшли своє відображення у вивчених матеріалах. Якщо на будь-яке питання він не знайшов відповіді, йому слід звернутися до викладача за консультацією.

Семінарські заняття дозволяють забезпечити досягнення цілого комплексу цілей, основними з яких є:

  • розвиток і закріплення знань теоретичного характеру;

  • розвиток уміння аргументовано і точно викладати своє розуміння питань теми;

  • контроль рівня засвоєння знань.

Найважливішою частиною підготовки до занять є складання робочого плану відповідей на всі питання теми. Таким чином, при підготовці до занять студенту необхідно:

  • вивчити матеріали лекції по темі;

  • вивчити рекомендовану літературу та нормативні акти;

  • підготувати плани відповідей на всі питання теми і бути готовим до усних відповідей на всі питання по темі та підготувати реферат з обраної теми.

В процесі заняття відповіді студентів оформлюються у вигляді оціночних показників за 4 – х бальною системою.

Оцінка відмінно/5/ - виставляється студенту, якщо він дав вичерпну відповідь на всі поставлені йому запитання, виявивши при цьому глибокі знання і розуміння сутності явищ, що розглядаються, та здібність самостійно зв’язати теоретичний матеріал з практикою.

Оцінка добре /4/ - якщо знання студента характеризується вищезгаданими якостями, але у відповіді мали місце малосуттєві недоліки, які були виправлені студентом за допомогою додаткових питань викладача.

Оцінка задовільно /3/ - у випадку, коли знання студента в недостатній мірі відображають суть питання, виявляють фрагментарність засвоєння матеріалу, слабке уявлення про її практичну значущість , але студент виявив знання мінімуму суттєвих характеристик явища, що вивчається.

Оцінка незадовільно /2/ - виставляється у випадку, коли відповіді студента виявляють його повну необізнаність щодо основних положень теми.

Оцінки можуть виставлятися викладачем відразу після відповіді на одне з основних питань семінару чи вирішення ситуації практичного заняття або при підбитті підсумків, в цілому за сукупність відповідей в процесі заняття з урахуванням їх повноти. Оцінка за підготовку та захист реферату виставляється одразу після захисту. Також враховується активність і самостійність студента на семінарських заняттях та при вирішенні навчальних ситуацій.

Примітка : вимоги до оформлення реферату див. розділ 9