Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ методичка.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
90.88 Кб
Скачать

Тема 1. Судові та правоохоронні органи в системі державних органів України

Поняття«правоохоронна діяльність» та «правоохоронні органи», їх спільнірисита відмінності. Поняття «судові органи». Основні завдання та функції правоохоронної діяльності, правоохоронних органів та існуючий взаємозв’язок між ними.Класифікація державних органів, що здійснюють правоохоронну діяльність, а також недержавних інституцій, що виконують окремі правоохоронні функції. Визначення місця судових та правоохоронних органів в системі державних органів України.

Тема 2.Судова влада України: система та порядок формування.

Судова влада в системі розподілу влад в Україні. Поняття й ознаки правосуддя. Принципи правосуддя. Правова основа правосуддя в Україні. Судова система України. Ланки й інстанції судової системи. Реформа судової системи України. Суди загальної юрисдикції: місцеві, апеляційні. Спеціалізовані суди в Україні: адміністративні і господарські. Верховний Суд України: структура й основні напрямки діяльності. Конституційний Суд України як єдиний орган конституційної юрисдикції. Склад і формування складу Конституційного Суду України. Повноваження Конституційного Суду України. Суб'єкти права на звернення до Конституційного Суду України. Провадження зі справ у Конституційному Суді.Організаційне і фінансове забезпечення судової системи України.

Тема 3. Правоохоронні органи України

Поняття та системи органів внутрішніх справ (ОВС), визначенню їх завдань та функцій. Регламентування правового положення МВС України та міліції як складових частин загальної системи ОВС. Міністерство внутрішніх справ України: завдання і структура. Міліція України: основні завдання і функції. Система міліції України. Характеристика структурних підрозділів міліції. Права і обов’язки міліції. Правове регулювання діяльності Служби безпеки України. Завдання і напрямки діяльності Служби безпеки України. Правоохоронна діяльність інших державних органів України.

Тема 4. Прокуратура України в системі правоохоронних органів України.

Загальні засади діяльності прокуратури в Україні. Сутність прокурорської діяльності в контексті розподілу влад та державної функції правоохоронних органів. Конституційні завдання прокуратури. Правова основа діяльності прокуратури в Україні. Принципи організації і діяльності прокуратури.Характеристика функцій прокуратури. Підтримання прокурором державного обвинувачення в суді. Представництво прокуратурою інтересів громадянина або держави в суді. Нагляд прокуратури за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство. Прокурорський нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян. Права і гарантії прокурорських працівників.Система органів прокуратури та організація їх роботи. Генеральна прокуратура та Генеральний прокурор України. Територіальні прокуратури. Слідчі прокуратури. Інші органи та установи прокуратури. Реформа прокуратури в Україні.