Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
охорона праці / охорона праці / охорона праці / Рекомендації / Додаток 2 (Рекомендації з НС).doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
97.28 Кб
Скачать

III. Перевірка фактичного виконання заходів, спрямованих на збереження навколишнього середовища

Згідно зі статтями 10, 51 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» споруди та об’єкти зі шкідливим впливом на навколишнє середовище, незалежно від часу введення їх у дію, повинні бути обладнані устаткуванням і пристроями для очищення викидів і скидів. Під час їх перевірки встановлюється наявність та справність газоуловлюючих пристроїв і іншого обладнання для очищення викидів і скидів на стаціонарних джерелах викидів, вказаних у актах інвентаризації.

Також необхідно перевірити:

відповідність карти – схеми джерел викидів фактичному розташуванню джерел викидів. У разі виявлення неврахованих джерел викидів необхідно вимагати від керівництва установи проведення нової інвентаризації джерел викидів;

дотримання правил експлуатації установок очистки газу, вказаних у паспортах та експлуатаційних інструкціях, а також фактичний технічний стан цих установок;

відповідність фактичної площі санітарно-охоронних зон свердловин проектним. Для обмеження доступу санітарно-охоронна зона навколо свердловини повинна огороджуватись;

технічний стан водозаборів (технічний стан насосів, відсутність розливів та течі мастил; стан трубопроводів, з’єднань, відсутність значних розливів води з водозабору та мереж; стан приміщення водозаборів, наявність засобів, які унеможливлюють несанкціонований доступ до приміщення водозабору).

При огляді очисних споруд необхідно перевірити:

наявність та справність робочого устаткування (компресорного обладнання, змішувачів, насосів та іншого (згідно з проектом));

стан трубопроводів, місць з’єднань, відсутність значних розливів води;

стан будівлі очисних споруд.

При огляді полів фільтрації необхідно перевірити:

відповідність методів очистки на полях фільтрації проектним;

стан верхнього шару покриття;

наявність спостережних свердловин.

При огляді місць складування відходів перевіряється:

відповідність фактичного складу відходів, зазначеним у дозволах;

відповідність місць видалення відходів паспортним даним;

наявність контейнерів для роздільного збору відходів (згідно із статтею 33 Закону України «Про відходи» забороняється змішування відходів, для утилізації яких в Україні існує відповідна технологія).

Особливу увагу слід звернути на поводження в установі з відпрацьованими свинцево-кислотними акумуляторами та люмінесцентними лампами.

Згідно з Положенням про порядок збирання та переробки відпрацьованих свинцево-кислотних акумуляторів, затвердженим спільним наказом Мінпрому України, Мінекономіки України та Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 31.12.1996 №223/154/165 підприємства всіх форм власності, які займаються збиранням, заготівлею та переробкою відпрацьованих свинцево-кислотних акумуляторів, повинні мати ліцензію, порядок отримання якої визначений Інструкцією про порядок видачі суб'єктам підприємницької діяльності ліцензій на збирання, заготівлю, переробку, купівлю та продаж брухту і відходів кольорових та чорних металів, затвердженою наказами Ліцензійної палати при Міністерстві економіки України від 25.12.1995 №5-ЛП та Міністерства промисловості України від 22.12.1995 №235.

З відпрацьованих люмінесцентних ламп до вивозу їх на місце звалювання повинна бути вилучена ртуть (якщо на місці звалення не передбачені умови для зберігання та утилізації токсичних відходів). Вилучення ртуті проводиться у спеціальних витяжних шафах організаціями, які мають відповідний дозвіл (постанова Кабінету Міністрів України від 20 червня 1995 р. №440).

Умови зберігання та складування паливно-мастильних матеріалів (далі – ПММ), фарб, хімічних речовин, біологічних агентів (добрива, пестициди та інше) та токсичних речовин, а також місця зберігання токсичних речовин повинні відповідати умовам, зазначеним у дозволах на виробництво, зберігання, транспортування, використання, захоронення, знищення та утилізацію отруйних речовин, у тому числі токсичних промислових відходів, продуктів біотехнології та інших біологічних агентів та мати надійну гідроізоляцію і дах.

Склади (бази) зберігання ПММ повинні бути обладнані твердим покриттям, лотками, нафтовловлювачами, спостережними свердловинами, засобами пожежогасіння, біля резервуарів, розташованих на поверхні землі, насипається захисний вал висотою не менше ніж 1,5 м. Зливна каналізація повинна передбачати наявність очистки від нафтопродуктів, відсутність розливів та розсипів токсичних речовин і наявність поруч із МВВ спостережних свердловин.

Соседние файлы в папке Рекомендації