Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekcia 3 z RSO.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.01 Mб
Скачать

Відомість № 12 за травень 200_ р. Цех №1 - механічний

Кредит рахунків

20

22

66

65

23

24

91

З різних

журналів

№ / сума

Разом

Дебет рахунків, субрахунків, статей

91 «Загальновиробничі витрати»

1. Витрати на управління вир-вом

2. Амортизація основних засобів

3. Амортизація нематеріальних активів

4. Витрати на утримання необоротних активів

5-9. Інші витрати

Разом

23 «Виробництво»

Виріб А

Виріб Б

Виріб В

Разом

24 «Брак у виробництві

Разом

У наведеній відомості №12 виділяється декілька рахунків, на яких збираються витрати:

  • 91 «Загальновиробничі витрати» - в розрізі статей;

  • 23 «Виробництво» з виділення прямих витрат у розрізі виробів з відповідними сумами витрачених матеріалів, нарахованої заробітної плати та нарахувань на заробітну плату;

  • 24 «Брак у виробництві» з оцінкою за прямими витратами.

Крім відомості №12, необхідно організувати збір даних про витрати в розрізі виробів у системі аналітичного обліку. Це завдан­ня покладається на виробничо-калькуляційний відділ бухгалтерії.

На кожний виріб відкривається картка (відомість) аналітичного обліку, в якій показуються в підметі - статті калькуляції, а присудку - незавершене виробництво на початок місяця, витрати за звітний місяць, витрати на невиправний брак, витрати на товарний випуск продукції та незавершене виробництво на кінець місяця.

Необхідно звернути увагу на те, що дані виробничо-кальку­ляційного відділу становлять комерційну таємницю і не розголо­шуються. Цей відділ організовує не тільки облік витрат на вироб­ництво, а й відповідає за організацію управлінського обліку.

Для калькулювання собівартості продукції використовують дані фінансового обліку про витрати на виробництво, а в управлінському обліку деталізують витрати в необхідному розрізі з метою пошуків шляхів зниження собівартості та підвищення рентабельності виробництва.

На основі Відомості обліку витраи у розрізі цехів попередньо згруповані дані відображаються у зведених відо­мостях витрат, побудованих відповідно до форми відомості № 12, які необхідні для стискання інформації та перенесення її у третій розділ журналу 5 (якщо підприємство не використовує рахунки класу 8 - витрати за елементами).

В журналі 5 наводяться також дані з розшифровкою за окремими статтями загальногосподарських, адміністративних та збутових витрат, а також інших витрат операційної діяльності (витрат на дослідження і розробки, собівартість реалізованої іноземної валюти та виробничих запасів, списання сумнівних та безнадійних боргів, втрати від операційної курсової різниці між національною та іноземною валютою, втрат від знецінення виробничих запасів, недостачі та втрат від псування цінностей, визнані пені, штрафи, неустойки та інші витрати).

Крім цього, журналі 5 містить дані про надзвичайні витрати (збитки від стихійного лиха, збитки від техногенних катастроф і аварій та інші подібні збитки).

Таким чином в журналі 5 відображаються дані по дебету рахунка 23 «Виробництво» та всіх рахунків дев'ятого класу (90, 91, 92, 93, 94 та 99), в кореспонденції з кредитом рахунків, які формують собівартість продукції (прямі та загальновиробничі), а також тих, що переносяться з інших журналів.

У випадках коли підприємство використовує рахунки восьмого класу (80 «Матеріальні витрати», 81 «Витрати на оплату праці», 82 «Відрахування на соціальні заходи», 83 «Амортизація», 84 «Інші операційні витрати»), тобто веде облік витрат за елементами, необхідно використовувати для узагальнення витрат журнал 5А. Цей журнал відрізняється від журналу 5 тим, що в ньому в розділі III Б відображаються витрати за елементами.

При цьому дебетуються рахунки 80, 81, 82, 83, 84, а кредитуються матеріальні рахунки (20, 22), витрати майбутніх періодів (39), заробітної плати (66), відрахувань на страхування (65) та переносяться дані з інших журналів (37, 63, 68 та ін.).

Після відображення витрат за елементами в розділі III Б, дані переносяться в розділ III А - витрати діяльності. Цей розділ відображає за дебетом ті ж рахунки, що й розділ III журналу 5, а саме рахунки 23, 90, 91, 92, 93, 94, 99 з кредита рахунків 20, 22, 23, 24, 25, 26, 28, 39, 65, 66, 91, але з добавленням граф для відображення витрат списаних з рахунків 80, 81, 82, 83, 84 у сумах, які попередньо були зібрані у розділі III Б журналу 5А.

На основі даних по зведені витрати розраховують собівартість всієї випущеної з виробництва продукції:

С/в

випущеної з виробництва продукції

=

Незавершене виробництво на початок місяця

+

Витрати за

місяць

-

С/в остаточного браку

-

Нестачі незавершеного виробництва

+ Лишки незавершеого виробництва

- Незавершене виробництво на кінець місяця

Звіт про фінансові результати –це звіт про доходи, витрати, фінансові результати підприємства.

Форма і зміст Звіту про фінансові результати визначає Положення (стан­дарт) бухгалтерського обліку 3 "Звіт про фінансові ре­зультати". Вимоги П(С)БО 3 стосуються підприємств організацій, установ та інших юридичних осіб (далі – підприємств) усіх форм власності (крім банків і бюджетних установ).

Особливості складання консо­лідованого звіту про фінансові результати визначаються П(С)БО 20. Суб'єкти малого підприємництва складають такий Звіт за спро­щеною формою відповідно до П(С)БО 25.

Звіт про фінансові результати складається з трьох розділів, кожен з яких розкриває певний аспект доходів, витрат і фінансових результатів підприємства :

Звіт про фінансові

результа­ти

Розділи

Призначення

Види підприємств, які надають

  1. Фінансові

результати

Визначення чистого прибутку (збитку) звітного періоду

Усі (крім кредитних та бюджетних)

  1. Елементи

операційних

витрат

Класифікація операційних витрат звітного періоду за економічними елементами

Усі (крім кредитних та бюджетних)

3. Розрахунок

показників прибутковості акцій

Інформація про прибуток та дивіденди на одну просту акцію, яка знаходилась в обігу

Тільки АТ

Розділ 1 Звіту про фінансові результати надає інформацію про доходи і витрати з точки зору власника підприємства, який розглядає прибуток як джерело виплат власникам (нарахування і сплати дивідендів тощо), створення резервного капіталу або збільшення статутного.

Розділ 1 Звіту про фінансові результати призначений для визначення чистого прибутку (збитку) звітного періоду. Із цією метою у формі Звіту передбачається послідовне зіставлення його статей. Це досягається використанням класифікації доходів і витрат за видами діяльності і функціями. Кожна стаття базується на даних певного рахунку(субрахунку) доходів (класу 7) і витрат (класу 9 або 8)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]