Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekcia 3 z RSO.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.01 Mб
Скачать

Оподаткування суб'єктів малого підприємництва платників єдиного податку

Податки, які сплачують

Податки, які не сплачують

  • єдиний податок

  • податок на додану вартість (крім випадків, коли юридична особа обрала спосіб оподаткування доходів за єдиним податком за ставкою 6%

  • ПДВ (для платників єдиного податку, що обрали ставку 6%);

  • податок на прибуток підприємств;

  • мито

  • плата (податок) за землю;

  • державне мито

  • збір за спеціальне використання природних ресурсів;

  • податок з власників транспортних засобів;

  • збір на обов'язкове соціальне страхування;

  • збору за забруднення навколишнього середовища;

  • відрахування і збори на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування України;

  • акцизний збір;

  • комунальний податок;

  • збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.

  • збір на обов'язкове державне пенсійне страхування;

  • збір за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі та сфери послуг

  • внески до Фонду України соціального захисту інвалідів

  • внески до Державного фонду сприяння зайнятості населення

  • плата за патенти

Не обкладаються єдиним податком кошти, що надходять на по­точний рахунок суб'єктів малого бізнесу - юридичних осіб як тран­зитні платежі (суми готельного та ринкового зборів та ін.).

Перерахування єдиного податку в бюджет здійснюється юри­дичною особою до 20 числа місяця, наступного за тим, коли отри­мана виручка.

Підприємства малого бізнесу мають право самостійно вибирати форму бухгалтерського обліку із затверджених та діючих в Україні.

Суб'єкти малого підприємництва – юридичні особи, які за чинним законодавством самостійно обрали спосіб оподаткування доходів за єдиним пода­тком (далі – суб'єкти малого бізнесу), можуть засто­совувати спрощену форму бухгалтерського обліку, порядок ведення якої встановлено Вказівками про склад та порядок заповнення облікових регістрів малими підприємствами, затвердженими наказом МФУ від 31 травня 1996 року № 112 (зареєстровані в Міністерстві юстиції України 13 червня 1996 року № 297/1322), з урахуванням наступного.

Суб'єкти малого бізнесу, незалежно від техноло­гії та наявності виробництва продукції (робіт, послуг), його матеріаломісткості та кількості здійснюваних за місяць господарських операцій (обсягу документообороту), можуть обрати один з таких варіантів веден­ня спрощеної форми бухгалтерського обліку3:

  • просту форму бухгалтерського обліку;

  • форму бухгалтерського обліку з використанням (веденням) регістрів обліку майна малого підприємс­тва.

Просту форму бухгалтерського обліку застосовують малі підприємства, що здійснюють на місяць не більш 100 господарських операцій, що не мають виробництва продукції і робіт, пов'язаних з великими матеріальними витратами.

При простій формі обліку реєстрація первинних господарських організацій здійснюється в бухгалтерському регістрі – Книзі обліку господарських операцій за формою № ДО-1.

Поряд із Книгою обліку господарських операцій на малих підприємствах при простій формі обліку застосовують “Відомість обліку заробітної плати” (форма № У-8) для обліку розрахунків з оплати праці з працівниками і бюджетом за прибутковим податком.

Книга обліку господарських операцій при цій формі бухгалтерського обліку виступає як регістр синтетичного й аналітичного обліку.

Книгу господарських операцій відкривають на рік і ведуть щомісяця із вказанням кореспонденції рахунків. При відкритті книги в ній записують залишки за кожним рахунком. По закінченні року залишки за рахунками переносять у нову книгу.

На підставі первинних документів послідовно відображають за датами здійснення всі господарські операції звітного періоду. При відображенні господарської операції в книзі господарських операцій відображають суми як за дебетом одного рахунка, так і за кредитом іншого рахунка.

Обороти за рахунками. Відображені у відомості обліку заробітної плати (№ В-8), переносять в кінці місяця в книгу господарських операцій.

У кінці місяця підраховують підсумки за дебетом і кредитом рахунків та визначають сальдо за кожним рахунком на кінець місяця.

Малі підприємства, що здійснюють за місяць понад 100 господарських операції, ведуть форму бухгалтерського обліку з використанням облікових регістрів майна.

Кожну відомість, як правило, застосовують для обліку операцій за одним з рахунків бухгалтерського обліку.

Окрім цього, враховуючи особливості організаційної діяльності, специфіку виробництва, вони можуть пристосовувати діючі регістри бухгалтерського обліку до таких вимог:

  • єдина методологічна основа (принцип подвійного запису);

  • взаємозв‘язок даних синтетичного та аналітичного обліку;

  • суцільне відображення всіх господарських операцій в облікових регістрах на підставі первинних документів.

Якщо суб'єкти малого бізнесу обрали просту форму бухгалтерського обліку, то, за наявності у них основних засобів, матеріальних цінностей, готової продукції і товарів, рекомендується для ведення ана­літичного обліку такого майна використовувати (вес­ти) Відомість обліку основних засобів, нарахованих амортизаційних відрахувань (зносу) за типовою фор­мою В-1 та Відомість обліку виробничих запасів, готової продукції і товарів за типовою формою В-2.

Виручка від реалізації продукції (доход) відобра­жається за вартістю відпущеної (відвантаженої) покуп­цям готової продукції, товарів, інших матеріальних цінностей, виконаних робіт, наданих послуг за креди­том рахунку 70 “Доходи від реалізації”.

Витрати, пов'язані з виробництвом і реаліза­цією продукції, з виконанням робіт і наданням послуг, здійсненням діяльності з продажу товарів, відображаються за дебетом рахунків класу 8 «Ви­трати за елементами», з яких уся сума у звітному періоді списується у кореспонденції з рахунками відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 року № 291, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 21 грудня 1999 року № 893/4186, з урахуванням особливостей, наведених у пункті 7 цього Поло­ження.

Суб'єкти малого бізнесу щомісяця всю суму витрат, пов'язаних з виконанням робіт і наданням послуг, з рахунку 23 «Виробництво» списують у кореспонденції з дебетом рахунку 79 «Фінансові ре­зультати». Суб'єкти малого бізнесу щомісяця всю суму витрат, пов'язаних з виробництвом готової про­дукції з рахунку 23 «Виробництво» списують у корес­понденції з дебетом рахунку 26 «Готова продукція». Суб'єкти малого бізнесу витрати, пов'язані із здійс­ненням діяльності з продажу товарів, з рахунків класу 8 «Витрати за елементами» списують у звітному періо­ді в кореспонденції з дебетом рахунку 79 «Фінансові результати».

Суб'єкти малого бізнесу за результатами інвентариза­ції, що проводиться перед складанням річної фінансової звітності, вартість виявленого у виробничих приміщен­нях (ділянках) залишку не підданих обробці (викорис­танню) сировини й матеріалів, не закінчених обробкою сировини, матеріалів, деталей, не закінченої складанням і комплектуванням продукції способом сторно зарахову­ють до складу відповідних активів (сировина, матеріали, незавершене виробництво) із зменшенням у звітному році собівартості реалізованої продукції і робіт (рахунок 79 «Фінансові результати»). На вартість зарахованого за результатами інвентаризації залишку не підданої обробці сировини і матеріалів зменшується у звітному році показ­ник матеріальних витрат.

Потреба у веденні обліку витрат за статтями калькуляції та витратами обігу, видами продукції (робіт, послуг), за виробничими підрозділами (цеха­ми, дільницями, відділеннями та іншими структурни­ми одиницями) визначається виключно суб'єктом малого бізнесу.

Фінансова звітність суб'єктами малого бізнесу складається у порядку, установленому Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 25 «Фінансо­вий звіт суб'єкта малого підприємництва».

Для ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності юридичними особами – суб‘єктами малого підприємництва прийняті Методичні рекомендації по застосуванню регістрів обліку малими підприємствами. Слід зазначити, що даний документ має рекомендаційний характер, оскільки у відповідності зі статтею 8 Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” (із змінами та доповненнями) підприємство самостійно вибирає найприйнятнішу форму бухгалтерського обліку як певну систему регістрів бухгалтерського обліку.

Регістри обліку для малих підприємств,що наведені у Методичних рекомендаціях по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку малими підприємствами, призначені для ведення бухгалтерського обліку:

  • юридичними особами– суб‘єктами підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності (крім банків) з ознаками малих підприємств;

  • юридичними особами(крім бюджетних установ), які не займаються підприємницькою (комерційною) діяльністю.

Після проведення реформування бухгалтерського обліку, змін порядку формування доходів, витрат, фінансових результатів та структури фінансової звітності малих підприємств, введення спрощеного Плану рахунків бухгалтерського обліку для суб‘єктів малого підприємництва виникла необхідність у перегляді регістрів, в яких систематизувалася б та узагальнювалася інформація про господарські операції таких суб‘єктів.

Як для фізичних, так і для юридичних осіб – суб‘єктів малого підприємництва були введенні в дію нові регістри бухгалтерського обліку, які побудовані з урахуванням впровадження у 2000 році національних Положень (стандартів) бухгалтерського обліку та спрощеного Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов‘язань і господарських операцій суб‘єктів малого підприємництва, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 19.04.2001 року за №186.

Ці регістри бухгалтерського обліку можуть використовуватися саме тими малими підприємствами, які для відображення господарських операцій у бухгалтерському обліку застосовують спрощений План рахунків.

Методичні рекомендації по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку малими підприємствами спрямовано на систематизацію в регістрах бухгалтерського обліку методом подвійного запису інформації про наявність і рух активів, капіталу, зобов‘язань і факти фінансово-господарської діяльності (господарські операції) вищезазначених малих підприємств для накопичення даних для складання фінансової звітності.

Ці регістри складає щомісяця та підписує головний бухгалтер чи особа, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку, залежно від форми організації ведення бухгалтерського обліку, передбаченої пунктом 4 статті 8 розділу ІІІ Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.07.1999 року за №996-ХІV, зі змінами та доповненнями.

Формування даних для записів у регістрах бухгалтерського обліку здійснюється групуванням однакової за економічним змістом інформації первинних документів у допоміжних відомостях, листах-розшифруваннях та інших зведених документах. При цьому розріз (деталізація) інформації в регістрах бухгалтерського обліку може розширюватися.

Як і до прийняття Методичних рекомендацій по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку малими підприємствами, суб‘єкти малого бізнесу здійснюють документування господарських операцій, складання та збереження первинних документів, а також регістрів бухгалтерського обліку та виправлення в них помилок відповідно до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995 року за №88.

Для виправлення помилки в регістрах бухгалтерського обліку за минулий період юридичними особами – суб‘єктами малого підприємництва складається Бухгалтерська довідка, форма якої наведена в Методичних рекомендаціях по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 29.12.2000 року за №356.

Первинні документи поточного місяця комплектуються до кожного регістру бухгалтерського обліку в хронологічному та систематичному (стосовно регістру) порядку, нумеруються та переплітаються (зшиваються) із зазначенням приналежності до регістру та періоду.

Ведення регістрів бухгалтерського обліку та контирування (ціна за одиницю продукції помножена на її кількість) документів первинного обліку як юридичними, так і фізичними особами – суб‘єктами малого підприємництва здійснюються із застосуванням коду синтетичного рахунка.

Після контирування первинних документів їх дані включаються до регістрів бухгалтерського обліку із зазначенням на первинному документі номера відповідного облікового регістра та порядкового номера записів у ньому (номер рядка). За документами, дані яких відображено в регістрах бухгалтерського обліку загальним підсумком, номер регістру та номер запису вказують на окремому аркуші, що складається в потрібному аналітичному розрізі (деталізації) з подальшим перенесенням підсумкових оборотів до зазначеного регістру. Цей аркуш додається до зброшурованих документів.

Всі господарські операції повинні відображатися в регістрах бухгалтерського обліку за той звітний період, в якому такі операції відбулися.

Інформація про господарські операції з регістрів бухгалтерського обліку використовується для складання фінансової звітності, інвентаризаційної та аналітичної роботи.

Господарські операції заносяться до регістру бухгалтерського обліку за той місяць, в якому вони відбулися. Дані регістрів бухгалтерського обліку використовуються для складання бухгалтерської (фінансової) звітності та заповнення інших форм звітності. Формування даних для записів у регістрах бухгалтерського обліку здійснюється групуванням однакової за економічним змістом інформації первинних документів у допоміжних відомостях та інших зведених документах.

Документування господарських операцій, складання і зберігання первинних документів та регістрів бухгалтерського обліку і виправлення в них помилок малі підприємства здійснюють відповідно до “Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському” (затверджене Наказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995 року за №88 і зареєстроване в Міністерстві юстиції України від 05.06.1995 року за №168/704).

Первинні документи поточного місяця комплектуються для кожного регістру бухгалтерського обліку в хронологічному і систематичному порядку, нумеруються і переплітаються (зшиваються) із зазначенням належності до регістру і періоду.

За документами, дані яких відображені в регістрах бухгалтерського обліку загальним підсумком, номер регістру і номер запису вказують на окремому аркуші, який складається у потрібному аналітичному розрізі з наступним перенесенням підсумкових оборотів до зазначеного регістру бухгалтерського обліку та додається до зброшурованих документів.

Господарські операції відображаються у регістрах бухгалтерського обліку в гривнях і копійках, а регістри, в яких систематизовані операції в іноземних валютах, – у відповідних вимірниках іноземної валюти.

На малих підприємствах господарські операції відображаються в регістрах бухгалтерського обліку за той звітний період, в якому вони відбулися. Інформація про дані господарські операції використовується для складання фінансової звітності, інвентаризаційної та аналітичної роботи.

Спрощена форма бухгалтерського обліку, що рекомендована для малих підприємств з біль­шим обсягом документообороту (а, отже, і чи­сельністю працюючих, і обсягом реалізації), з виробництвом готової продукції, виконанням матеріаломістких робіт і послуг, передбачає за­стосування п‘яти відомостей (табл.) та оборотно-сальдової відомості, що на третину менше від попереднього варіанта Вказівок про форму бухгалтерського обліку для малих підприємств.

Таблиця

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]