Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
internet_banking_lect.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
727.04 Кб
Скачать

2. Приклади реалізації послуг Інтернет -банкінгу

Security First Network Bank (www.sfnb.com)

Віртуальні двері першого Інтернет -банку були відкриті 18 жовтня 1995 року. Банк не має жодного фізичного відділення для роботи з клієнтами і є цілком віртуальним. Усі банківські опе­рації відбуваються через Інтернет. Для екстрених випадків існує можливість зв'язку з банківським персоналом за допомогою теле­фону.

Web-сайт SFNB є головним і єдиним відділенням банку. На сайті наведені відомості про банк і його послуги, представлена інформація для обгрунтованого прийняття рішень і вибору по­слуг. Сайт надає послуги так званого фінансового калькулятора, який за введеною інформацією (термін, необхідна прибутковість і сума, початкова сума й ін.) дозволяє розрахувати номінальну і реальну прибутковість, оптимальне рішення для накопичування коштів та ін. Спеціальні засоби дозволяють подавати інфор­мацію в графічному вигляді.

SFNB здійснює повний набір банківських послуг, у тому числі видачу позичок, іпотечне і лізингове кредитування.

Wells Fargo (www.wellsfargo.com)

Банк Wells Fargo був заснований у 1863 році і нині є сьомим у списку найбільших банків світу. З початку 1998 року банк став активно надавати on-line-послуги.

Web-caйт банку складається з чотирьох основних розділів: послуги для фізичних осіб, малого бізнесу, середнього і великого бізнесу, інформація про банк. Перші два розділи надають мож­ливість on-line-проведення всіх банківських операцій.

Система Інтернет-банкінгу Wells Fargo організована за чо­тирма основними напрямками. Перший відображає загальну інформацію про стан рахунка і рух грошей за період. Ці дані го­тові для експортування в програми керування особистими фінансами Microsoft Money і Quicken. Другий розділ дозволяє оп­лачувати комунальні послуги, послуги зв'язку, навчання, страхові внески. Оплата рахунків здійснюється безкоштовно при певному мінімальному внеску, який призначається для кожного клієнтського рахунка. Третій розділ системи дозволяє здійснюва­ти переказування між рахунками клієнта. У четвертому розділі здійснюються настроювання системи - зміна пароля, відкрит­тя нових рахунків та ін. Усі перераховані дії здійснюються шля­хом заповнення звичайних Web-форм.

Citibank (www.citibank.com)

ТЕЛЕБАНК (www.banking.guta.ru)

Система Телебанк розроблена Гута Банком і призначена для дистанційного банківського обслуговування приватних осіб. Операції здійснюються через Інтернет чи по телефону цілодобово. Система дозволяє оплачувати комунальні послуги, рахунки телекомунікаційних компаній, проводити платежі, а та­кож конвертувати валюту і поповнювати пластикові картки з рахунків у системі Телебанк.

У системі реєстрація і проведення on-line-платежу відбува­ються за схемою (рис. 1):

1. Покупець оформляє замовлення в електронному мага­зині.

2. Магазин виставляє покупцю рахунок і направляє його на розрахунковий сервер системи.

3. Покупець заповнює on-line-форму платіжного доручен­ня, вводить код універсальної платіжної інструкції (УПІ) для магазину-учасника системи або його банківські реквізити.

4. Розрахунковий сервер проводить авторизацію покупця. Якщо авторизація проходить успішно, дані трансакції направля­ються в Гута Банк.

5. Якщо магазин є учасником системи, то банк переводить засоби з рахунка покупця на рахунок продавця. Якщо магазин не зв'язаний з Гута Банком, то гроші по каналах міжбанківських розрахунків переводяться в банк магазину.

6. Магазин одержує від банку підтвердження оплати за умовами виставленого рахунка і надає товар чи послугу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]