Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
internet_banking_lect.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
727.04 Кб
Скачать

Градо (www.Grado.Ru)

Система розроблена ТОВ КБ «Гр_адобанк» і призначена для здійснення безготівкових електронних розрахунків. ГРАДО є системою Інтернет-банкінгу, яка дозволяє учасникам цілодобо­во з будь-якого комп'ютера по мережі Інтернет переказувати ко­шти зі свого банківського рахунка на розрахункові рахунки в будь-якому банку РФ.

Клієнту системи для здійснення угоди досить знати банківські реквізити Інтернет-магазину, при цьому підключен­ня магазину до системи не обов'язкове.

Звичайний платіж у системі здійснюється за такою схемою (рис. 2):

Рис. 2. Звичайний платіж у системі КБ «ГРАДОБанк»

1. Покупець оформляє замовлення в електронному мага­зині.

2. Магазин виставляє покупцю рахунок.

3. Покупець за допомогою клієнтського програмного за­безпечення системи генерує on-line платіжне доручення і відси­лає його в розрахунковий центр.

4. Розрахунковий центр (КБ ГРАДОБанк) проводить ав­торизацію покупця. При успішній авторизації система здійснює переказування коштів з кореспондентського рахунка банку по­купця на рахунок банку магазину.

Платіж із протекцією угоди проходить так (рис. 3):

Рис. 3. Платіж з протекцією угоди в системі КБ «ГРАДОБанк»

1. Покупець оформляє замовлення в електронному мага­зині.

2. Магазин виставляє Покупцю рахунок.

3. Покупець за допомогою клієнтського програмного за­безпечення системи генерує on-line платіжне доручення з кодом протекції і відсилає його в розрахунковий центр.

4. Розрахунковий центр (КБ "Градобанк") проводить авто­ризацію покупця. При успішній авторизації здійснюється 100% резервування суми купівлі на кореспондентському рахунку бан­ку покупця.

5. Магазин через обслуговуючий його рахунки банк одер­жує повідомлення про проведення операції.

6. Магазин здійснює доставку товару.

7. У випадку сатисфакції покупця він передає магазину код протекції угоди. У зворотному випадку, після закінчення терміну протекції, зарезервована на рахунку покупця сума автоматично розблоковується і стає доступною для інших платіжних операцій.

8. Магазин передає код протекції в розрахунковий центр системи, після чого відбувається міжбанківський переказ коштів з кореспондентського рахунка банку покупця в системі на розрахунковий рахунок магазину.

INTERNATIONAL METALL TRADING BANK

Віртуальний банк ІМТВ був відкритий 10 квітня 1998 року і зареєстрований у республіці Науру. Це банк-автомат, який дозволяє своїм клієнтам у режимі реального часу здійснювати весь спектр банківських операцій.

Банк ІМТВ спеціалізується на наданні послуг Інтернет-банкінгу для фізичних і юридичних осіб. Банк ІМТВ є заснов­ником платіжної системи WebMoney і зберігає кошти клієнтів системи WebMoney Transfer на кореспондентських рахунках типу «ностро».

ВАБанк (www.vabank.com.ua )

Приватбанк (www.privatbank.ua)

Аваль (aval.ua)

3. Тенденції розвитку Інтернет-банкінгу у світі

На даний момент банківський Інтернет-сервіс на Заході є одним з найбільш динамічних сегментів електронної комерції. Уже зараз можна говорити про формування цього сектора ринку послуг - близько 80 з 100 найбільших банків надають послуги Інтернет-банкінга. Всього сьогодні у світі нараховується понад 1500 банків, що надають своїм клієнтам можливість доступу до рахунка через Інтернет.

За звітом аналітичної компанії Fitch IBCA частка клієнтів найбільших європейських банків, які користуються послугою Інтернет-банкінгу, перевищує 10%: SE Banken (Швеція) - 380 000 клієнтів (25% від загальної кількості клієнтів), MeritaNorbanken (Фінляндія/Швеція) - 1 030 000 (15%), Deutsche Bank (Німеччина) - 650 000 (8%), Barclays (Великобританія) - 540 000 (4%), BSCH (Іспанія) - 500 000 (2%). У США майже всі найбільші банки надають послугу Інтернет-банкінгу, в тому числі Citicorp, Bank of America, Wells Fargo, Bank One, First Union.

Якщо розглядати сучасні тенденції розвитку інформаційних технологій, можна прийти до висновку, що ідеальним бізнесом - комплектом користувача послуг Інтернет-банкінгу повинен стати ноутбук і сотовий телефон для серйозних фінансових операцій або мобільний телефон з WAP-протоколом і міні-сенсорним екраном для керування рахунком і читання інформації.

Здійснення послуг Інтернет-банкінгу на Заході має специфічні особливості в порівнянні з подібними російськими й українськими проектами.

По-перше, система Інтернет-банкінгу не абстрагується від Web-сайта банку. Вона не має окремої назви, має єдиний користувальницький інтерфейс і дизайн, вхід у неї здійснюється з головної Web-сторінки банку.

По-друге, реєстрація в системі і відкриття Інтернет-рахунка може відбуватися без відвідування офісу банку (безпосередньо в Інтернет).

По-третє, для забезпечення захисту використовуються тільки стандартні методи, у тому числі найпоширеніший протокол шифрування інформації SSL

По-четверте, за користування системою не стягується абонентська плата і плата за підключення. Навпаки, клієнти заохочуються до використання Інтернет-банкінгу зниженням оплати за стандартні банківські послуги.

Розвиток Інтернет-банкінгу в Україні може відбуватися за декількома напрямками.

По-перше, переважна більшість банків будуть мати Web-сторінки кожного регіонального відділення. Майже усі з них будуть працювати із системами типу "Клієнт-банк".

По-друге, очікується широке співробітництво банків з Інтернет-магазинами. Досить реальним може стати створення масштабного проекту при участі альянсу великих банків зі створення платіжної системи, яка буде обслуговувати тільки Інтернет-торгівлю. З розвитком Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП) очікується широке розповсюдження такого носія електронних грошей як смарт-карти.

По-третє, неважко допустити появу нових фінансових інститутів, фінансових або Інтернет-порталів, які об'єднають технічні можливості з усіма фінансовими установами, Інтернет-провайдерами, засобами масової інформації й іншими компаніями і, не виключено, зможуть конкурувати у сфері електронних банківських послуг із традиційними банківськими установами.

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]