Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логістика / Реверсна логстика.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
166.91 Кб
Скачать

Реверсна логістика і логістика навколишнього середовища

Переробна і зворотна логістика

11.1 Логістика навколишнього середовища і зворотна логістика

11.2 Умови для успішної зворотної логістики

11.3 Перешкоди зворотної логістики

11.4 Пакування і логістика

11.5 Пакування і виробнича логістика

11.6 Пакування і логістика розподілу

11.7 Угода на пакування

У розділі 1 ми згадали процеси логістики з приводу багатократного використання промислових товарів і товарів широкого споживання, як наприклад автомобілів, комп'ютерів і копіювальних машин, і також переробку пакувальних матеріалів, що входить під назву ‘’ зворотня логістика’’. Ми хотіли б відмітити тут, що переклад поняття зворотної логістики на поворотну логістику некоректний. Помилки, зроблені протягом забирання замовлення, або помилки в накладних, можливо, означають, що неправильна кількість товарів або неправильні товари відправлені клієнтам. На щастя , товари повернені невикористаними і для таких випадків ми посилаємося на них, як повернені товари. Отже це не - ‘зворотні’ товари.

У розділі 11 ми обговорюватимемо багатократне використання засобів виробництва а також і переробку упаковки. Структура є наступною. У частині 11.1, ми описуємо схожість і відмінності між екологічною логістикою і зворотною логістикою. Потім в частині 11.2, обговорюватемо обмеження, 11.3 перешкоди для успішного використання упаковки в зворотній логістиці. У частині 11.4-11.6 ми пояснемо аспекти упакування в різних навколишніх середовищах логістики . І частині 11.7 зроблено короткі висновки розділу з невеличким обговоренням щодо угоди на упакування.

Цілі для вивчення

Після вивчення цього розділу, ви зможете :

• Пояснити різницю між екологічною логістикою і зворотною логістикою;

• Назвати декілька умов, які повинні бути розглянуті перед застосуванням зворотної логістики;

• Підвести підсумки щодо функцій, які упакування товару може виконувати;

• Вказати відмінності в упакуванні при логістиці виробництва і в навколишньому середовищі розповсюдження;

• Пояснити призначення і зміст угоди на упакування

11.1 Логістика навколишнього середовища і зворотна логістика

У відкриваючому пункті показано збільшення екологічного усвідомлення серед споживачів і постачальників. І з цим збільшенням, інтерес для ефективного контролю потоків матеріалів для упакування і використаних товарів також зростає. Для логістики, новою областю для заповнення являється відкриття, пов’язані з логістикою навколишнього середовища . Виклик для фахівців логістики великий і може підсумовуватися в наступному реченні: ‘Витрати логістики на потоки використаних товарів і на упакування часто вищі, ніж залишкова вартість товарів, що перевозяться!’

Іншими словами, кожна економіка на витратах логістики може служити великою мотивацією, для переробки навіть більш використаних товарів, тим самим, скорочуючи екологічну проблему. З поняттями такими як логістика навколишнього середовища, непридатна логістика, непридатне управління і зворотня логістика, багато пишеться про ці феномени. В рамках цієї книги не доцільно використовувати різні визначення. З цієї причини , ми тільки пояснимо значення логістики навколишнього середовища і зворотної логістики .

Зворотна логістика включає контроль процесів логістики в збиранні, транспортуванні , обробці використаних товарів і упакування.

Згідно цьому визначенню, зворотна логістика - тільки управління поворотними потоками використаних товарів і пакувальних матеріалів та використання сирих матеріалів більш економічніше. Останнє - традиційно більше домінує в області логістики навколишнього середовища.

Цілі логістики навколишнього середовища, направлені на оптимізацію управління бізнесом, зважаючи на обмеження, побажання і вимоги з приводу навколишнього середовища і логістики, з огляду уряду та ринку. Що призводить до одночасного скорочення екологічного забруднення і удосконалення управління бізнесом.

Щоб реалізувати цю мету, логістика навколишнього середовища займається:

1.Запобіганням марній витраті сирих матеріалів, продукції і обємів, де це можливо;

2.створенням можливостей для:

• Внутрішньої переробки залишків матеріалів;

• Зовнішньої переробки;

3.переробкою;

• Оптимізацією поворотних потоків (повторного використання упаковки);

• Створенням умов для ефективного усунення, і завершальної обробки залишку залишкових потоків.

Запобігання браку

Кроки, згадані вище також, указують бажану послідовність дій. Запобігання браку має пріоритет.

Рисунок 11.1 показує модель для цього процесу. Більшість з понять у 11.1 говорять самі за себе. Тільки терміни багатократне використання і переробка буде висвітлено далі.

Поняття багатократного використання може бути розділене:

• Багатократне використання продукту(перегляд, модифікація);

• Багатократне використання частин ( реставрація, модифікація);

• Багатократне використання матеріалів (сортування, відокремлення).

Виробництво скла

розповсюдження

споживання

Постачання піску

Спалення

Відділ роздавлювання

Складання

Остаточна переробка

Рис.11.1 Модель перероблюючого потоку при виробництві скла

Все, що не може використовуватися багато разів після того, споплюють або скидають, як не придатне для використання.

Переробка - мета зворотної логістики: збирання, обробка, і транспортування продукції так, наскільки переробка можлива.

Отже логістика навколишнього середовища - об'єднаний розгляд навколишнього середовища і логістики, яка залучає повний потік товарів (поїздка туди і назад); це в контрасті із зворотною логістикою, яка тільки зосереджується на поворотному потоці від споживача.

Інша різниця між зворотною логістикою і логістикою навколишнього середовища є те , що мотивом для логістики навколишнього середовища являється покращення управління бізнесом так як і навколишнього середовища . Для зворотної логістики, навколишнє середовище також часто виступає як важлива причина, але можуть також бути інші приводи, щоб застосувати зворотну логістику, наприклад фінансові , маркетингові чи правові приводи. У деяких випадках, навколишнє середовище не грає ніякої ролі взагалі. Існує безліч бізнесів на сьогодні, які працюють із зворотною логістикою протягом багатьох років та не приділяють ніякої уваги навколишньому середовищу. На рис. 11.2 ми показуємо взаємини між поняттями у зворотній логістиці. Зображено зворотну логістику, яка може розглядатися, як підсистема логістики навколишнього середовища. Розглядаючи, навколишнє середовище і логістику одночасно, ми можемо запевнити, що заходи навколишнього середовища не приводять до погіршення роботи логістики. Зміни для логістики тільки доповнюють її, але якщо тягар на навколишньому середовищі дійсно береться до уваги.

Рис11.2. Зворотна логістика як підсистема