Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сiдлецька Л.М..doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
947.71 Кб
Скачать

1.2 Вплив монооксиду вуглецю (co) на організм людини

Здатний надавати безпосередню токсичну дію на клітини, порушуючи тканинне дихання і зменшуючи споживання тканинами кисню. СО з'єднується з железоміськими біохімічними системами тканин. Впливає на вуглеводний обмін, посилює розпад глікогену в печінці, порушуючи утилізацію глюкози, підвищуючи рівень цукру в крові. Сприяє посиленому відкладенню холестерину в стінках судин. Порушується водно-сольовий обмін. СО знижує поріг фібриляції шлуночків серця, надає кардіодепресивну дію, підвищує згортаємось крові і проникність стінок судин.

Гостре отруєння: відбувається при знаходженні в приміщеннях з підвищеним вмістом СО, зокрема при роботі з пилом, що містить вугілля, а також при переробці або подрібненні та зберіганні коксу, шлаків у вугільних бункерах. СО утворюється при повільному окисленні олій, які входять до складу фарб.

Легкі отруєння протікають без втрати свідомості або з короткочасним непритомністю, супроводжуються сонливістю, нудотою, блювотою. Отруєння середньої важкості характеризуються більш-менш тривалою втратою свідомості, після виходу з цього стану зберігається загальна слабкість, провали пам'яті, рухові розлади, судоми. При важких отруєннях втрата свідомості триває більше 2:00, розвиваються клонічні або тонічні судоми, мимовільне сечовипускання і дефекація. При вдиханні не дуже великих концентрацій - тягар і відчуття здавлювання голови, сильний біль на чолі і скронях, запаморочення, шум у вухах, почервоніння і печіння, почастішання пульсу, нудота і блювота.

Надалі при збереженні свідомості - заціпенілість, слабкість і байдужість. Потім наростає сонливість і заціпеніння або ж сплутаність свідомості, може підвищуватися температура тіла до 38 градусів. Людина може впадати в кому 1-2 дні. Ураження нервової систему, паралічі, парези кінцівок. Страждають органи чуття, особливо зір. Навіть одноразове легке отруєння знижує точність і швидкість зорового сприйняття простору, колірне і нічний зір. Погіршення гостроти слуху, порушення функції вестибулярного апарату, трофічні розлади шкіри, волосся, нігтів, м'язів і суглобів. Захворювання щитовидної залози, збільшення селезінки, невроз. Зміни в обміні речовин: схуднення, підвищення в крові вмісту цукру, молочної кислоти, сечовини, порушення азотистого обміну.[2]

1.3 Вплив двооксиду сірки (so2) на організм людини

SO2 подразнює слизову оболонку, викликаючи сильний кашель. У дорослих здорових людей ці симптоми з'являються тільки при концентраціях, відповідних 1,3 мг / м3. Протягом короткого часу впливу можна витримати і десятикратну концентрацію. Значно складніше йде справа з людьми, що володіють підвищеною чутливістю до SO2. До цієї групи належить близько 10% людей. У них вже короткочасний вплив SO2 при концентрації 1,3 мг/м3 викликає спазми дихальних шляхів, і потрібне негайне медичне втручання. Таким же чином реагують на забруднення атмосфери SO2 і хворі на астму. Вважають, що фізіологічна дія SO2 ї першу чергу пов'язано з утворенням H2SO3 на вологій слизової бронхів. Аналогічно діють і аерозолі сірчаної кислоти. У важких випадках може виникнути набряк легенів. При тривалому впливі SO2 пропадає чутливість до запахів і смаків. В організмі H2SO3 окислюється в H2SO4 і виводиться нирками, При цьому знижується pH сечі, який в нормальних межах лежить між 4,8 і 7,5.

Особлива складність при визначенні шкоди, завданої організму дією SO2, полягає в тому, що вона часто проявляється спільно з дією інших факторів, небезпечних для здоров'я. Неодноразово спостерігалося, що при підвищеній концентрації пилу токсичну дію SO2 проявляється значно сильніше, ніж у повітрі, вільному від пилу. Після декількох трагедій у Лондоні, пов'язаних з утворенням смогу, було встановлено, що при комбінованому впливі пилу і SO2 смертність перевищила звичайне середнє значення. При спільній дії SO2 і пилу зростає небезпека захворювання хронічним бронхітом. Синергізм спільної дії пилу і діоксиду сірки пояснюють адсорбцією молекул SO2 на найдрібніших частинках пилу, які можуть проникати в чутливі альвеоли легенів, не наражаючись нейтралізації на слизовій оболонці бронхів.

Діоксид сірки часто діє спільно з NO; ця комбінація може значно збільшити число захворювань дихальних шляхів.[3]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]