Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TDS_LEKTsII_1_ChAST.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
904.19 Кб
Скачать

2.4. Есперанто – інтернаційна мова спілкування

Вір, щоб розуміти.

Августин Блаженний.

Есперанто– це міжнародна мова (не іноземна!), яку штучно створено спеціально для спілкування між людьми з різними національностями. ЇЇ започатковано у польському місті Білосток (в якому жили люди великої кількості національностей) доктором Людвигом Заменгофом у 1887 р. Більш як 100 років всебічного її використання довели, щоесперанто – жвава мова, якою можна виразити будь-який відтінок людської думки. Тому на ній пишуть вірші, пісні та поеми, романи, п'єси та лібрето опер, дисертації та доповіді на деяких міжнародних симпозіумах (медичних, космічних, Інтернет-конференціях, де вона давно прийнята робочою, тощо), а також віщають радіо і телебачення. Тільки Радіо Варшави щоденно готує 5 півгодинних програм наесперанто. Дуже розвинена ця мова також у Франції, Угорщині, Японії тощо.

Вже в 1888 році з’явився перший часопис "Esperantistо" ("Есперантист"), який дав поштовх періодичним виданням цією міжнародною мовою, яких зараз у світі нараховується понад 100.

Координує діяльність есперантистів Усесвітня Есперанто-Асоціація (УЕА), штаб-квартира якої знаходиться в Роттердамі (Нідерланди).

До складу УЕА входить і Українська Есперанто-Асоціація (УкрЕА), а також есперанто-спілки у всіх значних містах світу.

УкрЕА було створено у Полтаві в 1989 році, а есперанто-рух зародився одразу ж після створення мови, причому перший осередок есперантистів з’явився в 1890 році в Одесі. Через це есперантисти називають Одесу "lulǐlo deesperanto" – "колискаесперанто". В Одесі ж, за адресою: Дерибасівська, 3 знаходиться єдиний на території колишнього СРСР пам’ятник Заменгофу, його погруддя. Коли одеські есперантисти проводять міжнародні конгреси, завжди обов’язково відвідують із гостями це місце в суто одеському дворику. В більш буденні зустрічі просто пораються коло нього: міські есперанто-організація "дорослих" "Blanka akacio" ("Блáнка акацίо" – "Біла акація") та юнацька "Verdáĝo" ("Вердáжо" – "Зелень").

Есперантисти зі всього світу збираються на свої щорічні міжнародні конгреси, які проводяться кожного разу в іншій країні та нараховують більш як 3000 учасників.

Есперанто– це мова дружби, яка не належить жодному народові окремо.Есперанто слугує всім, хто воліє їм користуватися. Він нейтральний та однаково доступний для культур великих і маленьких народів, для Сходу і Заходу, Півдня і Півночі. Це через те, що ця мова дуже легка для вивчення: 16 правил і жодного винятку!

На відміну від деяких мов (української, російської, німецької тощо), в яких є звертання на "Ти" і "Ви", есперантомає лише одне ввічливе звертання (як англійська), але на "Ти" (тобто в однині). Читається ж воно "Ві".

Приклади запису на есперанто: "Mi volas scii esperanton" – "Мі волас сції есперантон" – "Я хочу знати есперанто". "Mi volis … – "Я хотів …". "Mi volus … " – "Я хотів би …". "Mi amas esperanton" – "Я полюбляю есперанто" тощо.

При вимовлянні слова наголос завжди роблять на передостанній склад: "асоціацǐо".

За будовою мова есперантоподібна до багатьох європейських мов. Весперанто близько 60% латинських коренів і 40% слов’янських, а також дуже проста і логічна граматика, що дозволяє з базових елементів мови створювати безліч нових слів із зрозумілими складниками. Завдяки своїй простоті і логічності, а також нейтральності, есперанто є ідеальним мостом між різними народами і країнами. Декларація 27-ми визначних членів Французької Академії наук називає цю мову "архітвір логіки і простоти".

В середньому на засвоєння есперанто витрачається в 10 разів менше часу, ніж на засвоєння будь-якої національної мови. Крім того, будь-яка національна мова значно швидше й легше засвоюється, якщо її вивченню передує вивчення есперанто, що не раз вже було помічено есперантистами на практиці.

Висновки

  • У створенні враження про сприйману людину величезну роль грає її мова: у наш час, як і колись, убогість мови означає убогість думки.

  • Мовна глухота є також свідченням глухоти духовної.

  • Російську мову, якою теж спілкуються в Україні (а тим більш – міжнародну), теж треба намагатися тільки правильно використовувати.

  • Справжньою інтернаційною мовою, дуже легкою для опанування, є штучна мова есперанто, яка не ображає жодну націю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]