Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабы Мартын 2(NPWSLab2U07).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
384 Кб
Скачать

57 Програмне забезпечення мереж еом. Частина 3. Відання 2. Програмування інтерфейсу «WinSocket»

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ Й НАУКИ УКРАЇНИ ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ Кафедра «Комп'ютерних інтелектуальних систем і мереж»

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ до лабораторних робіт з дисципліни «Програмне забезпечення мереж ЕОМ» для студентів спеціальностей 7.080403 і 7.091501 Частина 3. Видання 2 Програмування інтерфейсу «WinSocket»

Затверджено на засіданні кафедри «Комп'ютерних інтелектуальних систем і мереж», протокол № від _____________ 2007 року

Погоджено з кафедрою «Системного програмного забезпечення», протокол № від _____________ 2007 року

Одеса 2007

Методичні вказівки до лабораторних робіт з курсу «Програмне забезпечення мереж ЕОМ. Частина 3. Видання 2. Програмування інтерфейсу «WinSocket» для студентів спеціальностей 7.080403 і 7.091501. / Укл. О.М. Мартинюк. - Одеса: ОНПУ, 2007. - 58с.

Укладач: О.М. Мартинюк, доцент кафедри «Комп'ютерних інтелектуальних систем і мереж»

ВСТУП

Методичні вказівки до лабораторних робіт підготовлені відповідно до програми курсу «Програмне забезпечення мереж ЕОМ», що вивчається студентами спеціальностей 7.0804 «Програмне забезпечення автоматизованих систем» і 7.0915 «Комп'ютерні системи й мережі».

Метою даних методичних вказівок є закріплення й доповнення лекційного матеріалу, а також вироблення в студентів навичок рішення основних завдань програмування з використанням інтерфейсу Windows Sockets.

Для завдань лабораторних робіт приводяться основні теоретичні й довідкові положення, а також індивідуальні завдання для самостійної роботи студентів.

Кількість індивідуальних завдань визначається кількістю студентів в академічній групі, числом робочих станцій у мережевих учбових лабораторіях кафедр «Комп'ютерних інтелектуальних систем і мереж» і «Системного програмного забезпечення». Індивідуальний варіант вибирається на основі номери залікової книжки.

У ході самостійної роботи, попередньої лабораторним роботам, проводитися вивчення лекційного й додаткового матеріалу, підготовка й аналіз рішень завдань лабораторних робіт.

На качану кожної лабораторної роботи проводитися індивідуальний контроль підготовленості, результатом якого є допуск до роботи. У ході роботи кожний студент виконує завдання у встановлені терміни й оформляє протокол з результатами роботи. Контроль знань і захист протоколу проводяться для шкірного студента індивідуально.

Лабораторна робота № 1. Основні теоретичні положення (інтерфейс windows sockets)

Дійсним завданням є освоєння основ програмування для мереж TCP/IP. Нижче буде розказано, як становити мережні додатки, що виконують обмін даними по глобальних і локальних мережах з використанням даного протоколу. При цьому через обмеженість обсягу описаний тільки програмний інтерфейс Windows Sockets, що є в операційних системах Microsoft Windows 95/98 і Microsoft Windows NT.

Інтерфейс Windows Sockets надає зручні кошти організації передачі даних з використанням датаграмм і каналів зв'язку між вузлами мережі.

Раніше в першій і другій частинах вказівок приводилися основні відомості про використання протоколів IPX, SPX і NETBIOS у програмах, що передає дані по мережі Novell NetWare. Інтерфейс Windows Sockets дозволяє передавати дані не тільки з використанням протоколу TCP/IР, але й інших протоколів, наприклад IPX/SPX. Про це можна довідатися докладніше з документації, що поставляється в складі SDK для програмного інтерфейсу WIN32.