Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_я 14Ф_нансова та кредитно-грошоваСистема13...rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
239.9 Кб
Скачать

С.І.Рассадникова, канд., екон.Наук Лекція 14. Фінансова та кредитно-грошова система План

  1. Сутність фінансів і фінансова система.

  2. Бюджетна система. Бюджетний дефіцит і державний борг.

  3. Податки і податкова система.

  4. Кредитно-грошова система.

  5. Кредитно-грошова політика України.

Мета лекції – розкрити сутність та роль у економіці фінансів, налогів, кредиту, фінансової та її кредитно-грошової системи та структури, з¢ясувати особливості функціонування фінансової системи, методи фінансово-грошової політики.

  1. Сутність фінансів і фінансова система

Термін „фінанси” (від лат. „financio” – доход, платіж) виник у ХІІІ ст.. Фінанси – система економічних відносин, які складаються між державою, підприємствами і громадянами щодо привласнення частини національного доходу через механізм оподаткування та його розподілу відповідно до виконуваних державою функцій.

З одного боку, вони виражають відносини привласнення частини необхідного та додаткового доходу, що виникають між державою, суб’єктами підприємницької діяльності та громадянами. З іншого боку, це грошові фонди й фінансові ресурси, які опосередковують рух матеріальних та людських ресурсів.

Грошові ресурси утворюються на всіх рівнях господарської діяльності через розподіл і перерозподіл частини вартості валового національного продукту та його невід’ємної складової – національного доходу. Фінанси охоплюють не будь-які економічні відносини, пов’язані з грошовими коштами (потоками). До них належать лише відносини, що забезпечують рух грошей у вигляді фондів. Неправильно називати фінансами грошові ресурси, які обслуговують особисте споживання та обмін на основі еквівалентних форм ринкових відносин (роздрібний товарообіг, оплата побутових, комунальних, транспортних послуг, зв’язку, купівля-продаж між окремим громадянами). До цього ряду можна додати й бартерні операції, що обходяться без грошей, а також як об’єкт дарування.

Фінанси мають такі відмітні ознаки:

  • грошова форма вираження на відміну від натуральних відносин;

  • без еквівалентний, розподільчий і трансфертний характер платежів;

  • розподіл валового національного продукту через реальні фонди, а не за допомогою ціни.

Сутність фінансів повніше розкривається у їх функціях. Основними функціями фінансів є, по-перше, накопичення необхідної кількості грошових фондів (у тому числі капіталу) для здійснення процесу розширеного відтворення продуктивних сил і насамперед основної продуктивної сили – людини-працівника. По-друге, регулювання державою за допомогою фінансів розвитку економічної системи, зокрема технологічного способу виробництва та відносин власності. У межах цієї функції виділяють контрольну функцію фінансів, яка передбачає контроль держави за порядком акумулювання та розподілу грошових коштів підприємствами, фінансово-кредитними інститутами та організаціями. По-третє. Розподільча функція, яка полягає у розподілі та перерозподілі валового внутрішнього продукту, в тому числі національного доходу, між окремими сферами, галузями, соціальними верствами та групами. В четвертих, здійсненні грошового контролю за використанням матеріальних ресурсів. В п’ятих, стимулювання прогресу.

Фінанси функціонують через фінансову систему (схема 14.1), яка включає сукупність різних форм організації фінансових відносин між державою і підприємствами, між підприємствами, організаціями і їх використання для задоволення суспільних потреб та ін.

Фінансова система – сукупність різних видів фінансів у їх взаємодії та взаємозв’язку.

Основними суб’єктами фінансової системи є державні фінанси, фінанси підприємств та організацій і фінанси населення.

Державні фінанси – сукупність грошових фондів, які акумулюються в руках держави і використовуються для виконання соціально-економічних функцій. Складові елементи державних фінансів – державний бюджет, позабюджетні фонди і державний кредит.

Фінанси підприємств та організацій – сукупність грошових ресурсів для здійснення процесу відтворення у межах підприємства або організації.

Фінанси населення – грошові ресурси, що формуються у жителів країни з доходів, отриманих від трудової та господарської діяльності або зі спадщини і спрямовуються на примноження їх власності. Складовою ланкою фінансів населення є фінанси домашніх господарств.

Крім названих суб’єктів фінансової системи, виділяють фінанси, пов’язані з особистим та майновим страхуванням громадян. У процесі взаємодії всіх сфер і ланок фінансових відносин, пов’язаних з комплексом відповідних форм і методів їх акумулювання, перерозподілу та використання формується цілісна фінансова система.