Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформаційні С та Т Метод.вказ.к.р.1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
602.11 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Інститут бізнесу, економіки та інформаційних технологій

Кафедра інформатики та управління захистом інформаційних систем

Борисенко Ірина Іванівна

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ЗАВДАННЯ

ДО КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ №1

з дисципліни

«Інформаційні системи та технології»

Одеса ОНПУ 2011

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Одеський національний політехнічний університет

Інститут бізнесу, економіки та інформаційних технологій

Кафедра інформатики та управління захистом інформаційних систем

Борисенко Ірина Іванівна

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ЗАВДАННЯ

ДО КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ №1

з дисципліни

«Інформаційні системи та технології»

для студентів спеціальності 6.03060101 – «Менеджмент організацій», та 6.03060104 – «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності»

напряму підготовки

6.030601 – «Менеджмент»

заочної форми навчання

1 Курсу 1 семестру

Розглянуто та затверджено на засіданні

кафедри ІУЗІС

Протокол № ________ від___________201 р.

Одеса ОНПУ 2011

Методичнівказівки до лабораторних робіт за темою «Інформаційні системи та технології» за курсом «Менеджмент» для студентів спеціальностей 6.03060101 та 6.03060104. / Укл. І. І. Борисенко – Одеса: ОНПУ, 2010−28c.

Укладач: І. І. Борисенко

ЗМІСТ

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Одна із сучасних тенденцій розвитку інформаційних технологій полягає у створенні спеціалізованих інструментальних засобів, орієнтованих на певний клас задач, які можуть бути інтегровані в загальну структуру інформаційної системи. У такому разі розв’язання (проектування) задачі (комплексу задач) за допомогою інструментального засобу значно спрощується.

До інструментальних засобів належать табличні процесори, які ще називають електронними таблицями. Електронна таблиця є дуже ефективним засобом проведення чисельного моделювання ситуації або об’єкта, для опису яких не можна створити математичну модель. Змінюючи у різних поєднаннях значення вхідних параметрів, можна спостерігати за змінами розрахункових параметрів й аналізувати одержані результати.

Тематика контрольної роботи стосується роботи в електронних таблицях.

Метою контрольної роботи є перевірка теоретичних знань та вмінь з питань організації даних у вигляді електронної таблиці, аналізу цих даних, проведення розрахунків та створення вихідної інформації різного призначення.

1. Вимоги до виконання контрольної роботи

Контрольна робота оформлюється на стандартних аркушах формату А4, матеріал відображують з однієї сторони аркуша зі стандартними відступами. При виконанні роботи з використанням ПЕВМ використовують шрифт Times New Roman, розмір 14, полуторним інтервалом. Загальні вимоги щодо оформлення роботи мають відповідати Державному стандарту України ДСТУ 3008-95 «Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення», на підставі «Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах» (наказ Міністерства освіти України №161 від 2.06.93р.). Роботу зшивають і здають викладачеві на перевірку, у випадку позитивної рецензії відбувається обов’язковий захист роботи, в противному разі викладач повертає студенту роботу на доробку, вказуючи на допущені помилки. Для допомоги студентові у виконанні контрольної роботи, викладачем проводяться необхідні консультації відповідно до графіку навчального процесу впродовж семестру.

Контрольна робота №1 передбачає виконання семи завдань, що охоплюють основні можливості роботи в електронній таблиці Excel або Calc.

Звіт про виконання контрольної роботи повинен містити: зміст, відповідь на кожне питання у вигляді екранних форм, діаграм, обчислень, опису виконаних дій, використану літературу.