Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

_method_3

.pdf
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
15.47 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ

Методичні вказівки до виконання розрахунково-графічної роботи по дисципліні «Інженерна графіка» для студентів спеціальності 6.050101 «Комп’ютерні науки»

ОДЕСА ОНПУ 2013

Міністерство освіти і науки України ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ

Методичні вказівки до виконання розрахунково-графічної роботи по дисципліні «Інженерна графіка» для студентів спеціальності 6.050101 «Комп’ютерні науки»

Затверджено на засіданні кафедри

Інформаційних технологій проектування в машинобудуванні Протокол № 5 від 03.12.2013

ОДЕСА ОНПУ 2013

1

Методичні вказівки до виконання розрахунково-графічної роботи по дисципліні «Інженерна графіка» для студентів спеціальності 6.050101 «Комп’ютерні науки»/ Укл.: В.А. Граменицький, В.М. Тігарєв. К.В. Козирєва – Одеса: ОНПУ, 2013. – 70 с.

Укладачі: В.А. Граменицький, приват-доцент В.М. Тігарєв, канд. техн. наук, доцент К.В. Козирєва, асистент

2

Зміст:

Вступ…………………………………………………………………………………………..4

Геометричне креслення та стандарти……………………………………………………….5

Проекційне креслення………………………………………………………………………..6

Вимоги до виконання завдань та приклади їх виконання…………………………………8

Література…………………………………………………………………………………....11

Додаток 1 – Завдання до теми «Геометричне креслення та стандарти»………………...12 Додаток 2 – Завдання до теми «Проекційне креслення. Види»………………………….35 Додаток 3 – Завдання до теми «Проекційне креслення. Розрізи»……………………….47 Додаток 4 – Завдання до теми «Проекційне креслення. Перетини»…………………….62

3

Вступ

Курс інженерної графіки представляє собою органічний сплав нарисної геометрії, яка розробляє методи побудови графічних моделей тривимірного простору, та креслення, основною метою якого є отримання зображень предметів та об’єктів конкретної області інженерної діяльності для їх наступного виготовлення чи ремонту.

Інженерна графіка – це перша інженерна дисципліна, що вивчається студентами технічних вузів. Її теоретичною основою є теорія нарисної геометрії та стандарти технічного креслення. Інженерна графіка належить до дисциплін, які складають загальноінженерну підготовку спеціалістів з вищою освітою по ряду спеціальностей. Мета курсу інженерної графіки – дати студентам знання, вміння та навики, які знадобляться інженеру любої спеціальності для викладення технічної думки за допомогою креслення, а також для розуміння принципу роботи зображеного технічного виробу за його кресленням.

Предметом інженерної графіки є виконання та читання креслень та графічних моделей геометричних фігур, які лежать у основі технічних виробів.

До задач інженерної графіки слід віднести:

-Ознайомлення з теоретичними основами побудови зображень (у тому числі аксонометричних проекцій) точок, прямих, площин та окремих видів ліній та поверхонь;

-Ознайомлення з рішенням задач на взаємну належність та взаємний перетин геометричних фігур та визначення їх натуральних величин;

-Вивчення способів побудови простих предметів у прямокутних проекціях та аксонометрії, а також стандарти ЄСКД, які належать до них.

ЄСКД (Єдина система конструкторської документації) вміщає у собі стандарти, які регламентують правила виконання креслень. До найбільш розповсюджених стандартів по графічному оформленню креслень відносяться такі, як «Формати», «Масштаби», «Зображення – види, розрізи, перетини», «Шрифти креслярські», «Позначення графічних матеріалів та правила нанесення їх на кресленнях», «Лінії», «Нанесення розмірів та граничних відхилень» та інші.

При вивченні курсу «Інженерна графіка» студентами спеціальності 6.050101 «Комп’ютерні науки» виконуються наступні роботи:

1) з розділу Креслення:

- геометричне креслення та стандарти, у рамках якого виконуються креслення 4-х

фігур;

-проекційне креслення з виконанням трьох видів деталей на основі його аксонометричного зображення;

-проекційне креслення з виконанням складного розрізу деталі;

2) з розділу Нарисна геометрія:

- виконання 30 задач з нарисної геометрії, завдання до яких наведено у методичних вказівках, які вказані у списку літератури [1],[ 2].

4

Геометричне креслення та стандарти

Зміст завдання та порядок його виконання

На листі формату А3 (297х420мм) слід виконати олівцем креслення фігур 1-4 відповідно до індивідуального завдання, яке наведено у Додатку 1 за варіантом , який відповідає номеру у журналі групи. Зображення цих фігур наведено на рисунках, а розміри параметрів та масштаб, що рекомендується, - у таблицях додатків.

Для виконання завдання слід підготуватися теоретично:

-Ознайомитися з основною інформацією про стандартизацію – ДСТУ (ГОСТ) на оформлення креслень: ГОСТ 2.301-68 – Формати; ГОСТ 2.302-68 – Масштаби; ГОСТ 2.303-68 – Лінії; ГОСТ 2.304-81 – Шрифти креслярські; ГОСТ 2.306-68 – Позначення графічних матеріалів та правила їх нанесення на креслення; ГОСТ 2.307-68 – Нанесення розмірів та (граничних відхилень).

-Вивчити правила геометричних побудов (побудова ухилів, конусності, ділення кола на рівні частини, побудова спряжень) .

Рекомендується наступна послідовність виконання завдання:

-Тонкими лініями слід означити на кресленні внутрішню та зовнішню рамки (ГОСТ 2.301-68) та місце основного надпису на листі формату А3 відповідно до ГОСТ

2.104-68.

-Провести компоновку зображень так, щоб усі чотири фігури помістилися на лист формату А3.

-Виконати у тонких лініях зображення фігур 1-4 відповідно до завдання.

-Тонкими лініями нанести розміри та надписи. Розміри наносяться відповідно до вимог ГОСТ 2.307-68. Усі розмірні числа слід наносити стандартним креслярським шрифтом (ГОСТ 2.304-81) у розміченій допоміжній сітці для шрифту або у габаритних чотирикутниках.

Для нанесення розмірних чисел рекомендується шрифт 5го розміру. Так як зображення фігур 1-4 виконуються у різних масштабах, то данні о масштабі зображення розміщують над зображенням фігури по типу Фіг.1 (1:2). Ці надписи повинні бути виконані у два рази вище розмірних чисел.

-Тонкими лініями розграфити та заповнити основний надпис.

-Дати креслення на перевірку викладачу.

-Після внесення зауважень оформити креслення та представити його на підпис.

Приклад компоновки та оформлення креслення наведено на рис. 2.

5

Проекційне креслення

Мета роботи: Закріпити основні правила графічних побудов виробів у ортогональних проекціях, вивчити правила побудови та оформлення відповідно до стандартами зображень виробів на технічних кресленнях, розвити навики читання цих креслень.

У результаті вивчення теми та виконання графічного завдання студент повинен:

-знати класифікацію, правила виконання та оформлення зображень – видів, розрізів, перетинів, виносних елементів (ГОСТ 2. 305-68), загальні умовності та спрощення при їх виконанні, стандартні аксонометричні проекції згідно з ГОСТ 2.317-69.

-вміти виконувати та оформлювати згідно зі стандартами зображення деталей на технічних кресленнях у ортогональних проекціях.

-придбати навики у побудові, читанні та оформленні зображень технічних деталей, а також техніці креслення.

Завдання передбачає виконання креслень трьох деталей та трьох окремих листах формату А3 олівцем. Усі розміри, необхідні для побудови, наведені у методичних вказівках на зображеннях деталей. Побудова деталей виконується у масштабі 2:1. Розміри необхідно наносити на креслення деталей згідно з ГОСТ 2.307-68.

Порядок виконання завдань:

1)Уважно прочитати умови задачі. Уявити склад фігури, розбивши її на прості поверхні – плоскі, циліндричні, конічні, сферичні. Визначити присутність та положення конструктивних елементів – отворів, поглиблень, проточок, пазів, фасок.

2)Якщо не зазначено, визначити кількість зображень – видів, розрізів, перетинів та вибрати головний вид.

3)Визначити розміри зображень, у тому числі виносних елементів.

4)Знаючи кількість зображень та їх габаритні розміри, провести компоновку креслення, розподіляючи місця для зображень таким ом, щоб вони, за можливістю, знаходилися у проекційному зв’язку, не заважали одне одному та рівномірно заповнювали поле креслення, займаючи до 70% його робочого простору.

5)Виконати у тонких лініях необхідні зображення – види, розрізи, перетини, виносні елементи та оформити їх відповідними об означеннями та надписами.

6)Нанести необхідні розміри (тонкими лініями).

7)Дати креслення на перевірку викладачеві.

8)Нанести зображення , надписи та розміри основними лініями, а також виконати штрихування розрізів та перетинів.

9)Остаточно оформити креслення, заповнити основний надпис та представити на підпис викладачеві.

При виконанні креслення виконувати вимоги стандартів ЄСКД.

6

Проекційне креслення. Види

Основне призначення креслення Види – закріпити знання студентів у правильному виборі головного виду та виконанні зображень типу вид. За головний вид треба приймати зображення, яке найбільш повно розкриває склад та форму деталі.

За аксонометричною проекцією фігури, яка наведена у додатку 2:

-вибрати та виконати головний вид (вид спереду);

-виконати види зверху та зліва;

-нанести лінії невидимого контуру;

-нанести необхідні розміри;

-нанести у ортогональних проекціях вказані на аксонометрії точки А, В, С, які лежать на поверхні фігури. Зразок оформлення наведено на рис.3.

Проекційне креслення. Розріз

За зображеннями фігури, яка наведена у додатку 3:

-виконати задані види;

-добудувати вид зліва;

-виконати необхідні розрізи – прості або складні;

-нанести необхідні розміри.

Проекційне креслення. Перетин

За зображеннями фігури (типу вал), яка наведена у аксонометричній проекції в ортогональних проекціях у додатку 4:

-виконати головний вид;

-зобразити вказані конструктивні елементи (отвори, пази, лиски тощо);

-виконати недостатні конструктивні елементи (проточки, галтелі, фаски) на перехідних ділянках валу. Розміри цих елементів: фаски – 1,6х45˚, галтелі – R2 мм, проточки – ширина 3 мм, глибина 1 мм, радіуси спряження – 0,5 мм.

-виконати необхідні (місцеві) розрізи;

-виконати необхідні виносні та накладенні перетини;

-виконати елементи, що виносяться (зображення проточок)

-нанести необхідні розміри.

7

Вимоги до виконання завдань та приклади їх виконання

Графи основного надпису, вказані на рис. 1, заповнюються таким чином:

-графа 1 – назва теми;

-графа 2 – назва деталі або номер задачі;

-графа 3 – варіант ;

-графа 4 – масштаб;

-графа 5 – найменування кафедри, інституту та номер групи;

-графа 6 – прізвище студента;

-графа 7 – прізвище викладача, який перевіряє завдання.

Рис. 1. Основний надпис креслення

Креслення з геометричного та проекційного креслення виконуються олівцем на стандартних форматах А3 (рис. 2) з основним надписом розміром 185х55мм згідно до ГОСТ 2.104-68. Розміри розміщуються рівномірно по всім зображенням видів деталей

(рис. 3).

Рис. 2. Зразок оформлення роботи з теми «Геометричне креслення та стандарти»

Задачі з нарисної геометрії допускається креслити як на форматах А3 (рис. 4), так і на форматі А4, який розміщено вертикально (рис.5). Зображення розв’язання задачі повинно виконуватися крупно, займаючи більшу частину листа. При необхідності використовувати дві суміжні сторінки для однієї задачі. Оформлення потребує обов’язкового використання креслярських інструментів. Усі надписи виконуються

8

шрифтами відповідно до ГОСТ 2.304-81. Для виділення етапів побудови та відповіді бажано користуватись кольоровими олівцями.

У кінці семестру всі роботи формулюються як розрахунково-графічна робота та зшиваються у альбом, титульний лист до якого наведено на рис. 6.

Рис. 3. Зразок оформлення роботи з теми «Проекційне креслення. Види»

Рис. 4. Зразок оформлення задачі з нарисної геометрії на форматі А3

9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]