Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Действие радиации на человека.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
292.35 Кб
Скачать

Основні терміни радіоактивності

  • Активність радіонукліда в джерелі іонізації – радіоактивність, що дорівнює відношенню числа мимовільних ядерних перетворювань в джерелі за малий інтервал часу до цього інтервалу. Щільність радіоактивного забруднення місцевості – ступінь радіоактивного забруднення місцевості.

  • Активність радіоактивного елемента – число атомних розпадів, що відбуваються в цьому елементі за 1 секунду.

  • Рентген- одиниця, у якої виміряється доза опромінення гамма-квантами.

  • Види випромінювань:

- альфа-частинки - позитивно заряджені; затримуються зовнішнім омертвілим шаром шкіри; дуже небезпечні при внутрішньому опроміненні: через легені і травний тракт;

- бета-частинки - негативно заряджені; проникають у тіло на трохи сантиметрів;

- гамма-частинки - електромагнітне випромінювання; мають велику проникаючу здатність.

  • Еквівалентна доза - поглинена доза, помножена на коефіцієнт, що враховує здатність даного виду опромінення ушкоджувати тканини організму. Виміряється в берах (біологічних еквівалентах рентгена).

  • Ефективна еквівалентна доза- еквівалентна доза, помножена на коефіцієнт, що враховує чутливість різних тканин організму до опромінення.

  • Кюрі- одиниця, у якої виміряється частота розпаду атомів радіоактивної речовини.

  • Поглинена доза- енергія іонізуючого випромінювання, поглинена тілом, що опромінюється, у перерахуванні на одиницю маси. Виміряється в радах і в рентгенах.

  • Потужність дози опромінення (рівень радіації) - можливість одержати дозу радіації за одиницю часу. Виміряється в рентгенах у час на відстані 1 метр від поверхні землі.

Література

  1. Закон України «Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру» № 1809–ІІІ від 08.06.2000.

  2. Положення «Про класифікацію надзвичайних ситуацій». Постанова КМУ № 1099 від 1998 р.

  3. Указ Президента України « Концепція захисту населення і територій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій» №284/99 від 1999.

  4. Атаманюк, В. Г. и др. Гражданская оборона /В. Г. Атаманюк, Л. Г. Ширшев, Н. И. Акимов. – М.: Высшая школа, 1986. – 207 с.

  5. Гаврилов А. В. Радиометрический контроль /А. В. Гаврилов, В. Н. Семьянинов, А. А. Волошин. Методические указания / Одесса: ОНМУ, 2009. – 45 с.

  6. Горишний, В. А. Оценка инженерной обстановки в условиях ЧС.: Метод. разработка / НГТУ; Сост.: В. А. Горишний, В. Б. Чернецов, В. В.Волков, Л. Н. Борисенко, Н.Новгород, 2005.

  7. Демиденко Г. П. Защита объектов народного хозяйства от оружия массового поражения / Е. П. Кузьменко, П. П Орлов и др. – К.: Вища шк., 1989. – 371 с.

  8. Депутат О. П. Цивільна оборона / І. В.Коваленко, І. С.Мужик. – Львів.: Афіша, 2000. – 336 с.

  9. Норми радіаційної безпеки України (НРБУ-97) / МОЗ України. – К.:Вища шк., 1999. – 224 с.

  10. Переволоцкий А. Н., Гаврилов А. В., Булавик И. М. Пособие по радиационной экологии. – Гомель: БелГУТ, 1998. – 99 с.

  11. Порядочний Л. В. Безпека в надзвичайних ситуаціях та цивільна оборона / В. М. Заплатинський. – К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2003. – 301 с.

  12. Рогожинский М. М. Оказание доврачебной помощи / Г. Б. Котовский. – М.: Медицина, 1981. – 48 с.

  13. Стеблюк М. І. Цивільна оборона. – 2-ге вид.,перероб. і доп. – К.: Знання-Прес, 2003. – 455 с.

7