Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoria_voprosy.docx
Скачиваний:
205
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
79.57 Кб
Скачать
  1. Соціально-економічне становище українських земель у складі Росії на початку хх ст.

Після реформи 1861 р. економіка України розвивалась стрімкими темпами, особливо значні успіхи були досягнуті в промисловості Майже 21% усієї промислової продукції Російської імперії вироблявся в Україні.  Економічний розвиток України на початку ХХ ст. мав ряд особливостей. По-перше, у цей період особливо інтенсивно відбувалася концентрація капіталу і виробництва.

По-друге, в промисловості України розпочалося формування монополістичних об'єднань. Найпоширенішою формою монополій у початковий період їх існування стали синдикати 

По-трете, розвиток сільського господарства гальмувався поміщицьким землеволодінням, яке залишалося зосередженням відсталих і малоефективних форм виробництва, і селянським малоземеллям. В

По-четверте, розвиток капіталістичної промисловості сприяв інтенсивній спеціалізації сільського господарства України, а також окремих її регіонів.

По-п'яте, відбувався процес капіталізації сільського господарства.

По-шосте, в економіку України як і інших регіонів імперії, широко проникав іноземний капітал. 

Криза в економіці у 1900-1903 рр. Економіка України на початку ХХ ст. переживала гостру кризу. Промислове піднесення 60-90-х років завершилося наприкінці ХІХ ст. з початком світової економічної кризи. В Україні ознаки кризи найбільш виразних форм набули у 1900-1903 рр. Криза охопила провідні галузі промисловості України – металургійну і кам'яновугільну.

Кризу 1900-1903 рр., а потім депресію, лише з кінця 1909 р. змінило промислове піднесення. Зріс попит на промислові вироби, що дало поштовх розвитку передусім провідних галузей.

 Швидко розвивалась харчова промисловість. Але в структурі промислового виробництва, як і раніше переважав аграрно-сировинний сектор.

  1. Демократична революція 1905-1907 рр. В Україні, позиції політичних партій в революції.

Причини революції: 1. Незадов.. всіх верств населення політикою царизму, 2. Національне гноблення, 3. Відсутність політичної свободи, 4. Падіння авторитету Росії внаслідок Російсько – Японської війни.. Поштовхом до революції стали подіі під назвою КРИВАВА НЕДІЛЯ – 9 СІЧНЯ 1905 Жовтень 1905 – перший всеросійський страйк. Який паралізував життя в країні. У квітні 1906 створено першу державну думу

Ліворадикальні-РУП, РСДРП, УСДРП УПСР УСП «СПІЛКА» закликади продовжити боротьбу до повної перемоги над самодержавством

Ліберальні- конституційно-демократична партія, УДП,УРП, НУП сподівалися що реалізація маніфесту дасть конституцію, парламент, демократичний устрій сусп.

  1. Західноукраїнські землі на початку хх ст.: соціально-економічний аспект.

Соціально-економічне становище українських земель, що знаходились під владою імперії Габсбургів, суттєво не змінилось порівняно з 80—90-ми роками XIX ст. Все ж подальша розробка родовищ нафти та інших багатств краю сприяли індустріалізації регіону, розвитку залізничної мережі .«Батьками» кооперативної справи стали Нагірний і Ничай, котрі створили у Львові перший кооператив у 1883 р., . У 1894 р. Т. Кормош заснував перший український кооперативний банк «Віра», котрий у свою чергу сприяв створенню нових кредитних спілок і кооперативів.

Тяжкі умови існування робітників і селян змушували їх ставати до боротьби за свої права

Зростання укр..пол. руху

Утворення партій

  1. Україна та українці у першій світовій війні.

Розпочалася як війна політичних блоків Антанта(англія, фр., росія) та Троїстого союзу)німеччина, італія, австро-угорщина)

1 серпня 1914 р. початок війни-нимеччина прагнула розгромити Росію,,загарбати укр..землі

Укр.. воювали у складі Рос.імперії,Австрійської

Братовбивча війна

  1. Лютнева революція 1917 р. і утворення Центральної Ради: внутрішня та зовнішня політика.

23 лютого 1917 року в Петрограді,почалися масові страйки.завершились падінням монархії у Російській імперії

4 березня 1917 у Києві було оголошено про утворення Української Центральної Ради. Головою УЦР заочно обрано Михайла Грушевського

  • 10 червня 1917р. 1 універсал

  • 3 липня 1917 2 універсал

  • 7 листопада 1917 3 універсал

  •  24 січня 1918

Уряд не виявив послідовності в діях

Усупереч 3 універсалу поступово Рада відмовилася від негайного розв’язання аграрного питання

29 квітня 1918 за підтримкою німецьких військ відбувся переворот, який проголосив генерала П.Скоропадського гетьманом Української Держави.

Стр288

  1. Держава гетьмана П.Скоропадського: внутрішня та зовнішня політика.

Гетьман сформував новий уряд - Раду міністрів - з помірно-консервативних чиновників, військових і суспільних діячів.Був налагоджений дієздатний адміністративний апарат.У промисловості було ліквідовано робочий контроль на виробництві, заборонялися страйки, скасовувався 8-годиний робочий день і встановлювався 12-годиний; відновився залізничний рух завдяки відновленню залізничних колій і мостів, ремонту локомотивів.Одним із головних завдань гетьманського уряду була боротьба за міжнародне визнання Української держави. Найважливішими напрямками зовнішньої політики були:- союз із Німеччиною, - встановлення дипломатичних відносин з іншими країнами; у період гетьманату Україну визнали 30 країн, a 10 із них мали свої представництва в Києві; підписання мирного договору з радянською Росією (12 червня 1918 р.);- дипломатична боротьба з Австро-Угорщиною,- було встановлено політичні та економічні відносини з Кримом, Доном, Кубанню.Внутрішня політика гетьманату була скерована на стабілізацію ситуації в Україні. Але заходи П. Скоропадського привели до на¬родної боротьби проти окупантів і самого гетьманського режиму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]