Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задание реферат.rtf
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
318.86 Кб
Скачать

Структура основної частини реферату

Реферат є формою звіту певного дослідження, напис реферату - творчий процес, Його повнота, глибина розробки окремих частин, об’єм, віддавання переваг певним школам вченої думки визначаються автором самостійно. Приблизний план основної частини, що становить необхідний мінімум, складають наступні основні пункти (в ході творчого опрацювання теми, вони можуть бути поповнені й іншими, роздрібнені на підпункти чи підрозділи тощо):

  1. Умови зародження вантажопотоку.

  2. Загальна характеристика морської інфраструктури в країнах (регіонах) відправлення і призначення.

  3. Характеристика двох пар портів (два - в країні (регіоні) відправлення, два – в країні (регіоні) призначення), що обслуговують вантажопотік.

  4. Характеристика вантажу.

  5. Визначення раціонального шляху для освоєння вантажопотоку.

  6. Висновки.

  1. Умови зародження вантажопотоку.

В основі зародження вантажопотоку на океанських шляхах полягає міжнародний географічний розподілення праці (МГРП), що призводить до певної спеціалізації окремих держав чи регіонів на виробництві окремих видів продукції та необхідності в обміні нею. Значний вплив на розвиток світових вантажопотоків визначає також рівень транспортного освоєння океанських шляхів певними державами.

В цьому розділі студенти проводять порівняльний аналіз обсягів виробництва зазначеного вантажу в країні (регіоні) походження та відповідно в країні призначення.

Зайвина виробництва певного продукту (що в процесі транспортування перетворюється на «вантаж») в країні відправлення і дефіцит того ж самого товару (вантажу) в країні призначення надає підстави до утворення вантажопотоку. Така нерівномірність розподілу певного продукту матеріального виробництва викликана для різноманітних товарів різними факторами. Наприклад, для деяких товарів рослинного походження (зерно, банани, деревина, тютюн) – це пов’язано із специфікою кліматичних умов, що створюють умови для зростання цих товарів (або сировини з якого товар виробляється), чи унеможливлюють його; для нафти, різноманітних руд це обумовлено наявністю чи відсутністю певних корисних копалин в різних частинах Світу.

З появою певного вантажопотоку, країна походження (чи найближчий і найбільш економічно вигідний до виробника порт) стає місцем зародження морського вантажопотоку, а країна призначення (чи найближчий і найбільш економічно вигідний до споживача порт) – місцем поглинання вантажопотоку.

Визначення щодо умов зародження певного вантажопотоку може бути проілюстровано фрагментами економічних карт, що характеризують наявність передумов до експорту певного товару. Для приклада наведені фрагменти карти, що містять дані про передумови експортування бавовни з портів Індії. (див. Додаток 5.)

Рекомендована література

  1. Алисов Н.В., Хорев Б.С. Экономическая и социальная география мира (общий обзор): Учебник для вузов. – М.: Гардарики, 2003. – 704 с.: ил., табл.

  2. Липец Ю.Г., Пуляркин В.А., Шлихтер С.Б. География мирового хозяйства: Учебное пособие— M.: Гуманит. изд. центр ВЛАДОС, 1999. — 400 c.