Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВНЗ (Восстанотвлен).doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
335.87 Кб
Скачать

44

ЗМІСТ

ВСТУП 3

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ПОНЯТТЯ РЕНТАБЕЛЬНОСТІ ТА ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА НЕЇ 5

1.1 Сутність поняття рентабельності та її показники 5

1.2 Фактори, що впливають на рентабельність підприємства 7

1.3 Напрями підвищення ефективності на підприємстві 10

РОЗДІЛ 2. АНІЛІЗ РЕНТАБЕЛЬНОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВІ 15

2.1. Господарська характеристика ПАТ «Центренерго» 15

2.2. Оцінка економічної діяльності підприємства 17

РОЗДІЛ 3. ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ПІДПРИЄМСТВА 25

3.1. Рекомендації щодо удосконалення механізму управління рентабельності послуг на ПАТ «Центренерго» 25

3.2. Резерви підвищення якості послуг як фактор зростання рентабельності послуг ПАТ «Центренерго» 32

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 42

ВСТУП

На сьогоднішній день підприємство здійснює свою виробничо-торгівельну діяльність самостійно, але конкуренція, що полягає в змаганні підприємств за споживача їх послуги, змушує продавця (виробника) безперервно вдосконалюватися. Підприємство, що програло в цій боротьбі, звичайно стає банкрутом, а відтак не може оплатити вартість послуг, робіт і послуг, розраховуватися з бюджетом по обов'язкових платежах та платежах до позабюджетних фондів, якщо зобов'язання по платежах перевищує вартість його майна. Отже, щоб не стати банкрутом, підприємство мусить постійно шукати шляхи поліпшення своєї діяльності.

Важлива роль в реалізації цієї задачі відводиться аналізу рентабельності господарської діяльності підприємств. З його допомогою виробляється стратегія і тактика розвитку підприємства, обґрунтовуються управлінські рішення, здійснюється контроль за їх виконанням, виявляються резерви підвищення ефективності виробництва, оцінюються результати діяльності підприємства, його підрозділів і працівників. Аналіз господарської діяльності дозволяє врахувати не тільки загальні закономірності і тенденції розвитку економіки, але і прояви загальних, специфічних і окремих економічних законів в практиці конкретного підприємства, своєчасно виявити тенденції змін і можливості підвищення ефективності виробництва. Завдяки сучасним методам економічних досліджень, методиці системного, комплексного фінансового аналізу, він дозволяє точно, своєчасно, всебічно оцінити результати господарської діяльності підприємства. Отже, на сьогоднішній день рентабельність є одним з найважливіших показників, за допомогою яких підприємство може планувати свою діяльність у майбутньому і робити висновки.

В сучасних умовах підвищення ефективності роботи підприємств є дуже важливим і складним завданням. Багато підприємств в Україні працюють нерентабельно, вони неприбуткові або їх рентабельність занадтонизька. Тому дослідження рентабельності, а також шляхів її підвищення є актуальним і дуже важливим питанням в даний час для нашої держави.

Метою даної курсової роботи є теоретичні аспекти та розробка рекомендацій щодо рентабельності та її підвищення.

Завданнями даної роботи є:

1) дослідити теоретичні основи поняття рентабельності та фактори впливу на неї;

2) проаналізувати рентабельність продукції на підприємстві;

3) розробити напрями підвищення ефективності на підприємстві.

Об’єктом курсової роботи виступав процес підвищення рентабельності послуг підприємства.

Предметом дослідження є теоретичні, методичні та практичні аспекти рентабельності послуг підприємства.

Інформативною базою дослідження виступили праці вітчизняних та зарубіжних фахівців у сфері аналізу грошових коштів, матеріали спеціалізованої періодичної преси, нормативно-правові матеріали та фінансова звітність ПАТ Центроенерго.

Розділ 1. Теоретичні основи поняття рентабельності та фактори впливу на неї

1.1 Сутність поняття рентабельності та її показники

Рентабельність - один із головних вартісних показників ефективності виробництва, який характеризує рівень віддачі активів і ступінь використання капіталу у процесі виробництва.

Коефіцієнти рентабельності - система показників, які характеризують здатність підприємства створювати необхідний прибуток в процесі своєї господарської діяльності. Коефіцієнти (показники) рентабельності визначають загальну ефективність використовуваних активів і вкладеного капіталу.

Вони можуть бути розраховані як коефіцієнти і тоді представлені у вигляді десятинного дробу або у вигляді показників рентабельності і тоді представлені у вигляді процентів.

Показники рентабельності розраховуються на основі «Звіту про фінансовий стан» та «Звіту про сукупний дохід». В основу розрахунку показників рентабельності можуть бути покладені різні величини прибутку підприємства: валовий (маржинальний) прибуток, операційний прибуток, прибуток до виплати процентів і податку на прибуток (EBIT), прибуток до виплати податку на прибуток (EBT), чистий прибуток. Найчастіше для розрахунку коефіцієнтів рентабельності використовується чистий прибуток або прибуток до виплати процентів і податку на прибуток.

Аналіз рентабельності підприємства дозволяє визначити ефективність вкладення коштів у підприємство та раціональність їхнього використання.

Основні показники рентабельності підприємства: рентабельність продажів, рентабельність активів, рентабельність власного капіталу, рентабельність інвестицій, рентабельність послуг, темпи приросту власного капіталу.

Аналіз рентабельності підприємства здійснюється шляхом розрахунку таких основних показників (коефіцієнтів):

- рентабельність продажів;

- рентабельність активів;

- рентабельність власного капіталу;

- рентабельність інвестицій;

- рентабельність діяльності;

- рентабельність послуг.

Рентабельність продажів розраховується як відношення чистого прибутку підприємства до чистого доходу від реалізації і характеризує ефективність продажів підприємства.

Рентабельність активів розраховується як відношення чистого прибутку підприємства до середньорічної вартості активів і характеризує ефективність використання активів підприємства.

Рентабельність власного капіталу розраховується як відношення чистого прибутку підприємства до середньорічної вартості власного капіталу і характеризує ефективність вкладення коштів до даного підприємства.

Рентабельність інвестицій - розраховується як відношення суми чистого прибутку та виплачених процентів до суми власного і довгострокового позикового капіталу середнього за період.

Показує, яку віддачу мають власники акціонерного капіталу та утримувачі довгострокового боргу компанії.

Рентабельність послуг розраховується як відношення чистого доходу від реалізації послуг (робіт, послуг) до собівартості і характеризує прибутковість господарської діяльності підприємства від основної діяльності.

Використання звіту про фінансові результати для розрахунку і аналізу показників рентабельності.

Основні форми звітності українського бухгалтерського обліку (Баланс і Звіт про фінансові результати) незручні для використання в аналітичних цілях.

Необхідність такого перетворення викликана:

- незручною для прямого аналізу формою угруповання статей у стандартному Звіті про фінансові результати, у тому числі і в останній його формі;

- необхідністю привести його до виду більш близького до міжнародних стандартів;

- аналітичними цілями дослідження.

Звіт про фінансові результати доцільно перевести в більш наочний вигляд - таблицю Вертикальний аналіз фінансових результатів. В цій таблиці більш чітко визначаються окремі рівні прибутку підприємства у взаємозв’язку із загальновизнаними способами їх визначення. Такими рівнями є валовий (маржинальний) прибуток, операційний прибуток, прибуток до виплати процентів і податку на прибуток (EBIT), прибуток до виплати податку на прибуток (EBT), чистий прибуток. Наявність таких показників дозволяє використовувати їх для розрахунку фінансових коефіцієнтів без проведення додаткових розрахунків. Окрім того, таблиця Вертикальний аналіз фінансових результатів дозволяє здійснити аналіз структури валового і чистого доходу, а також їх зміни за різні періоди за допомогою методів вертикального і горизонтального аналізу.