Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВНЗ (Восстанотвлен).doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
335.87 Кб
Скачать

3.2. Резерви підвищення якості послуг як фактор зростання рентабельності послуг пат «Центренерго»

Якість послуг в умовах сучасного виробництва — найважливіша складова частина ефективності, рентабельності підприємства, тому їй необхідно приділяти постійну увагу. На ПАТ «Центренерго» резервами підвищення якості послуг, що впливають на зростання рентабельності послуг є система управління якістю.

Займатися якістю повинні всі — від директора підприємства до конкретного виконавця робочої операції. Система управління якістю об’єднує всі процеси щодо забезпечення, проектування та збереження якості.

Управління якістю — це дії, які здійснюються при створенні та експлуатації або споживанні послуг з метою встановлення, забезпечення та підтримання необхідного рівня її якості.

Сутність якого завгодно управління зводиться до розробки управлінських рішень і подальшої реалізації та впровадження їх у життя. При управлінні якістю послуг безпосереднім об’єктом управління, як правило, є процеси, від яких залежить якість послуг.

Вони організовуються і протікають як на стадії до початку виробництва, так і на стадіях виробництва і після виробництва, тобто на всіх стадіях життєвого циклу послуг.

Основним завданням ПАТ «Центренерго» є якість виробленої наданих послуг. Вдала діяльність підприємства повинна забезпечуватися надання послуг, які відповідають міжнародним стандартам:

1. відповідають чітко визначеним потребам, сфері застосування або призначення;

2. задовольняють вимоги споживача;

3 відповідають застосовуваним стандартам і технічним умовам;

4. відповідають чинному законодавству й іншим вимогам суспільства;

5. пропонуються споживачу за конкурентоспроможними цінами;

6. спрямовані на отримання прибутку.

Управління якістю послуг повинно здійснюватися системно, тобто на ПАТ «Центренерго» повинна функціонувати система управління якістю послуг, що являє собою організаційну структуру, яка чітко розподіляє відповідальність, процедуру, процеси та ресурси, котрі необхідні для управління якістю.

Під якістю послуг розуміють сукупність властивостей, що зумовлюють її придатність задовольняти певні потреби споживачів у відповідності до свого призначення. Ефективним засобом управління якістю послуг є стандартизація.

Стандартизація включає в себе комплекс норм, правил і вимог до якості послуг. Необхідність поліпшення якості послуг в теперішніх умовах диктується такими обставинами як:

1. потребами науково-технічного прогресу;

2. зміною споживчих запитів населення ;

3. підвищення значення матеріального стимулювання в ринкових умовах, коли кожна людина, яка краще працює, може придбати за свою платню більш високоякісний товар.

Сертифiкацiя завершується видачею документа — сертифіката, який підтверджує відповідність вимогам конкретного стандарту або іншого нормативного документа якостi послуг, системи якостi, системи управління якістю тощо.

Сертифікат може видаватися на продукцію, відповідність якої встановлена не лише стандартам, а й технічним регламентам

ПАТ «Центренерго» конкурентоспроможне та рентабельне завдяки послугам, що виробляє та добрій організації виробництва, постачання, добрій технологічній та інженерно - конструкторській базі, а також гарній системі збуту.

Незважаючи на конкурентоздатність та рентабельність послуг підприємству необхідно шукати нові шляхи вдосконалення послуг та вихід на нові ринки збуту.

Для подальшого розвитку та рентабельності підприємства потрібно виконувати наступні шляхи підвищення конкурентне здатності:

1) Зміна порядку проектування послуг;

2) Зміна цін на продукцію, цін на послуги, по обслуговуванню і ремонту, цін на запасні частини;

3) Зміна порядку реалізації послуг на ринку;

4) Зміна структури і розміру інвестицій у розробку, виробництво і збут послуг;

5) Зміна структури й обсягів коопераційних постачань при виробництві послуг і цін на комплектуючі продукція і складу обраних постачальників;

6) Зміна системи стимулювання постачальників;

7) Зміна структури імпорту і видів імпортованої послуг

Сім успішних факторів якості:

1) фокус на споживача;

2) фокус на процес і його результати;

3) управління відповідальністю;

4) безупинне поліпшення;

5) проблеми, що залежать від робітників, повинні складати не більш 20 відсотків;

6) проведення вимірів;

7) постійно діючі наскрізні функціональні наради, що представляють

собою постійно діючі команди по поліпшенню якості.

Нагальною потребою є розробка і використання різноманітних форм і методів дійового соціально-економічного впливу на всю низку процесів формування і забезпечення виробництва високоякісної і рентабельної послуг.

Формами і методами економічного впливу на ці процеси є перш за все узгоджена система прогнозування і планування якості послуг, встановлення прийнятних для продуцентів і споживачів цін на окремі види товарів, достатньо потужна мотивація праці усіх категорій працівників підприємства, а соціального - всебічна активізація людського чинника, проведення правильної кадрової політики, створення належних умов праці та життєдіяльності.

Забезпечення якості - це заплановані систематичні процедури, що реалізуються в системі якості з метою забезпечення адекватної впевненості, що об'єкт буде виконувати вимоги до якості.

Система забезпечення якості ПАТ «Центренерго» базується на наступних принципах:

1. випуск конкурентоспроможної послуг при постійному зниженні витрат матеріальних, енергетичних і трудових ресурсів;

2. постійний зв'язок з постачальниками матеріалів і комплектуючих виробів з метою підвищення якості послуг постачальників;

3. постійний зв'язок із споживачами з метою виявлення дефектності та пропозицій щодо підвищення споживчих властивостей;

4. реалізацію принципу персональної відповідальності за якість праці і визнання заслуг виконавця;

5. цілеспрямоване, постійне підвищення кваліфікації спеціалістів і робітників;

Проаналізуємо перераховані вище принципи. Вони однозначно визначають мету системи управління - випуск конкурентоспроможної та рентабельної послуг високої якості, визначають відповідальність підприємства в цілому перед споживачем за якість випущеної послуг і відповідальність кожного працівника підприємства за результати своєї праці в окремо.

Крім того, дані принципи визначають наявність двох механізмів зворотного зв'язку: між постачальниками матеріалів і підприємством і між підприємством та споживачами його послуг.

Наявність даних механізмів надзвичайно важливо для оцінки ефективності функціонування. Керівництво підприємства зобов'язане забезпечити розуміння політики у сфері якості кожним працівником підприємства.

Тільки системний підхід, що дозволяє здійснити етапи реалізації політики у сфері якості:

- забезпечення якості;

- управління якістю;

- поліпшення якості.

Політика в галузі якості може бути сформульована у вигляді принципу діяльності ПАТ «Центренерго»:

- поліпшення економічного стану підприємства;

- розширення або завоювання нових ринків збуту;

- досягнення технічного рівня послуг, який перевищує рівень провідних підприємств і фірм;

- орієнтація на задоволення вимог споживача певних галузей або окремих регіонів;

- поліпшення найважливіших показників якості послуг;

Особливе місце в програмі управління якістю відведено економічним методам. До них відносяться такі:

- державне регулювання ринку через удосконалення системи податків та інші фінансові важелі;

- сприяння розвитку конкуренції; впровадження в життя положень законодавства про антимонопольну діяльність;

- створення ефективного механізму правового захисту українських споживачів.

Управління якістю являється складовою успішного управління ПАТ «Центренерго». Для поліпшення показників діяльності підприємства, встановлено вісім принципів управління якістю, які керівництво може використовувати у своїй роботі:

1. Організації залежать від своїх замовників і тому повинні розуміти поточні та майбутні потреби замовників, виконувати їхні вимоги і прагнути до перевищення їхніх очікувань;

2. Керівники встановлюють єдність мети та напрямів діяльності організації, їм слід створювати та підтримувати таке внутрішнє середовище, в якому працівники можуть бути повністю залучені до виконання завдань, що стоять перед організацією;

3. Працівники на всіх рівнях становлять основу організації, і їхнє повне залучення дає змогу використовувати їхні здібності на користь організації;

4. Ідентифікування, розуміння та управління взаємопов'язаними процесами як системою сприяє організації у результативнішому та ефективнішому досягненні її цілей;

5. Постійне поліпшення діяльності організації в цілому слід вважати незмінною метою організації;

6. Прийняття рішень на підставі фактів. Ефективні рішення приймають на підставі аналізування даних та інформації;

7. Взаємовигідні стосунки з постачальниками.

Дані принципи є основою ефективного управління якістю, але до їх переліку необхідно додати ще принцип мотивації. Змотивованість персоналу прямо впливає на якість готової послуг, оскільки працівники безпосередньо приймають участь у процесах виготовлення послуг та контролюють автоматизовані процеси. Правильне здійснення мотивації промислового персоналу допоможе активізувати діяльність працівників, забезпечити чітке виконання посадових обов'язків та збільшити продуктивність праці.

Основними засобами підвищення мотивації персоналу виступають рівень заробітної плати, належні умови праці, виплата доплат та премій, що спонукають робітників краще працювати. Для підсилення мотивації, керівництво може також запровадити додаткові доплати за зменшення рівня браку та підвищення рівня якості готової послуг. Постійне використання принципу мотивації призведе до підвищення рівня якості роботи кожного працівника, що в кінцевому результаті допоможе покращити якість готової послуг.

Наведені принципи управління якістю мають здійснюватися комплексно та систематично. Комплексний підхід передбачає єдність проведення всіх принципів, оскільки вони є пов'язаними та взаємозалежними один від одного. Основною ідеєю систематичності є постійне використання даних принципів, оскільки одноразове здійснення не призводить до належного результату.

Чітке дотримання та систематичне виконання принципів управління якістю сприяє ефективному управлінню процесами виробництва та підвищує якість готового продукту. Проте ефективність управління визначається його результативністю та максимальною віддачею діяльності при мінімальних затратах на організаційні, економічні, технічні, кадрові, соціальні заходи та збалансування всього комплексу чинників, які впливають на формування та забезпечення якості послуг.

Ефективне управління якістю – це комплексний та систематичний процес управління, що здійснюється при мінімальних витратах відносно максимально запланованих результатів, за допомогою якого можливе виявлення резервів рентабельності.

ВИСНОВКИ

Провівши дослідження курової роботи можемо зробити висновок, що воно є досить цікавим та актуальним на сьогоднішній день. Велика кількість та різноманітність показників рентабельності дає характеристику діяльності підприємства з різних сторін та допомагає розрахувати ефективність як всієї фінансово-господарської діяльності, так і певної частини.

Отже, під рентабельністю слід розуміти здатність підприємства покривати всі свої затрати за рахунок прибутку.

Метою даної курсової роботи є теоретичні аспекти та розробка рекомендацій щодо рентабельності та її підвищення.

Об’єктом курсової процес підвищення рентабельності послуг підприємства. Можна сказати, що мети роботи досягнуто.

Особливістю розрахунків показників рентабельності є те, що вони розраховуються відношенням ефекту від діяльності підприємства до затрачених ресурсів (витрат, активів тощо).

Чинники, що роблять вплив на рентабельність виробництва, численні і різноманітні. Одні з них залежать від діяльності конкретних колективів, інші пов'язані з технологією і організацією виробництва, ефективності використання виробничих ресурсів, впровадженням досягнень науково-технічного прогресу.

Для оцінки ефективності діяльності підприємства в цілому використовують систему узагальнюючих показників ефективності діяльності підприємства. У зв'язку з цим для практичного розв'язання завдань управління ефективністю підприємства важливого значення набуває правильний підбір і використання показників ефективності для аналізу чинників її зростання. Узагальнюючі показники виступають у ролі індикаторів зростання ефективності діяльності підприємства. До них відносять: рентабельність виробництва результат розрахунків якої набув позитивного значення для підприємства.

Забезпечення якості - це заплановані систематичні процедури, що реалізуються в системі якості з метою забезпечення адекватної впевненості, що об'єкт буде виконувати вимоги до якості.

Невід'ємною умовою повноцінного аналізу рентабельності в сучасних умовах є комп'ютерна обробка всіх соціально-економічних і виробничих параметрів інформаційного нормативної системи функціонування організацій. Основними джерелами резервів підвищення рівня рентабельності послуг є збільшення суми прибутку від реалізації послуг і зниження собівартості товарної послуг.

Отже, за результатами аналізу показників рентабельності можна зробити висновок, що діяльність підприємства протягом 2011-2013 років значно покращилася. Чистий прибуток підприємства збільшився на 274033 тис. грн., порівняно із 2011 роком. Здійснивши аналіз фінансово-економічних показників ПАТ «Центренерго», можна говорити про те, що дане підприємство є прибутковим та рентабельним і має перспективи для подальшого розвитку та модернізації. Аналізуючи доходні показники рентабельності можемо зробити висновок, що всі вони у 2013р. покращились проти 2011р. Так, валова рентабельність підприємства збільшилась на 0,052%, а чиста рентабельність та рентабельність операційної діяльності - на 0,072%. Провівши дослідження основними джерелами резервів підвищення рівня підприємства рентабельності є збільшення суми прибутку від реалізації послуг і зниження собівартості товарної послуг.

На основі проведеного дослідження теоретичних аспектів рентабельності підприємства та в результати проведених розрахунків нами було сформульовано наступні рекомендації для ПАТ «Центренерго».

Рентабельність підприємства, яка досягнута ПАТ «Центренерго» в базовому періоді повинна бути скоригованою з урахуванням умов ціноутворення планового періоду. Нами рекомендується розраховувати базову рентабельність, але вона буде відображати лише цінові фактори, які слід брати до уваги при плануванні прибутку.

Управління якістю послуг повинно здійснюватися системно, тобто на ПАТ «Центренерго» повинна функціонувати система управління якістю послуг, що являє собою організаційну структуру, яка чітко розподіляє відповідальність, процедуру, процеси та ресурси, котрі необхідні для управління якістю.

Чітке дотримання та систематичне виконання принципів управління якістю сприяє ефективному управлінню процесами виробництва та підвищує якість готового продукту. Проте ефективність управління визначається його результативністю та максимальною віддачею діяльності при мінімальних затратах на організаційні, економічні, технічні, кадрові, соціальні заходи та збалансування всього комплексу чинників, які впливають на формування та забезпечення якості послуг.

Ефективне управління якістю – це комплексний та систематичний процес управління, що здійснюється при мінімальних витратах відносно максимально запланованих результатів, за допомогою якого можливе виявлення резервів рентабельності.