Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
289.79 Кб
Скачать

Бухгалтерські записи нарахування амортизації основних засобів

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума

Дебет

Кредит

1

2

3

4

1. Нарахування амортизації на об’єкти:

  • виробничого призначення

91

131

-

  • загальногосподарського призначення

92

131

113,21

  • що забезпечують збут

93

131

32,68

  • використовуються в науковому дослідженні

941

131

-

  • соціально – культурного призначення

949

131

-

  • використовуються для ліквідації наслідків надзвичайних подій

99

131

-

2. Нарахування амортизації на безкоштовно одержані основні засоби

91, 23

424

131

745

-

ПП «Тех-інмарк сервіс» використовує податковий спосіб нарахування амортизації. Це є одним з недоліків ведення бухгалтерського обліку на досліджуваному підприємстві. Така ситуація пов'язано, по-перше, зі значним пресингом податкового законодавства на формування облікової політики підприємства, по-друге, з бажанням практикуючих бухгалтерів знизити обсяг облікових робіт.

Однак, у даному випадку підприємства все одно змушені розраховувати амортизацію двічі, оскільки залишкова вартість у бухгалтерському обліку і балансова вартість в податковому обліку, що є базою для застосування норм амортизації, будуть різними. Причиною наявних розбіжностей є істотні розбіжності між вимогами П(С)БО 7 «Основні засоби» і ст. 8 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» щодо обліку основних засобів [4].

В результаті нарахування амортизації за методом, передбаченим податковим законодавством, перекручується реальна вартість основних засобів, що не відповідає вимогам ні бухгалтерського, ні податкового обліку. Єдиною перевагою даного способу є дотримання фіскальних інтересів, отже, і застосовувати його необхідно тільки для цілей оподатковування.

Таким чином, причини недоцільності нарахування амортизації в бухгалтерському обліку способом, передбаченим податковим законодавством такі:

  • податковий спосіб амортизації характеризується певною складністю розрахунку;

  • його застосування не знижує обсягу облікових робіт;

  • податковий спосіб зменшує реальність оцінки основних засобів у бухгалтерському обліку і фінансовій звітності;

  • він не забезпечує нормального відтворення основних засобів.

Отже, в ПП «Тех-інмарк сервіс» для нарахування амортизації застосовується Розрахунок амортизації основних засобів (ф. ОЗ-14), амортизація і в бухгалтерському і в податковому обліку нараховується за податковим методом. Це вносить труднощі для нарахування амортизації – необхідно розділяти основні засоби по групам і по датам введення в експлуатацію.

Для досліджуваного підприємства було б доцільно замінити податковий метод нарахування амортизації на методи передбачені П(С)БО 7 “ Основні засоби”. На нашу думку, найбільш раціональними є методи прискореної амортизації. Це пов’язане з тим, що підприємство володіє об'єктами основних засобів, за якими спостерігаються швидкі темпи науково-технічного прогресу (комп'ютерна й інша офісна техніка, засоби зв'язку та ін..), то до таких об'єктів доцільно застосовувати способи прискореної амортизації.

Дані синтетичних рахунків 10 «Основні засоби» і 13 «Знос необоротних активів» переносяться до оборотно-сальдової відомості по цих рахунках. Регістри аналітичного обліку основних засобів, що вибули, додаються до документів, якими оформлені факти вибуття основних засобів.

Головна книга використовується для узагальнення даних журналів, взаємної звірки правильності відображення даних по окремих рахунках та складання звітності. В ній відображаються: сальдо на початок і кінець поточного місяця, оборот по кредиту цього рахунка та обороти по дебету, які наводяться сумою по кореспондуючих рахунках із журналів.

На основі Головної книги ПП «Тех-інмарк сервіс» складає фінансову звітність, що включає баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал та примітки до них. Звітність підписується керівником та головним бухгалтером.