Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
289.79 Кб
Скачать

2.4. Облік основних засобів в умовах новітніх технологій

Для удосконалення управління підприємством необхідно використовувати нові методи управління і сучасні технічні засоби побудови різних інформаційних систем. І передусім необхідно провести корінну реконструкцію його технічної і інформаційної бази на основі впровадження автоматизованої системи обліку, контролю і аудиту, до складу якої входили б автоматизовані робочі місця бухгалтера (далі – АРМБ).

"1С: Бухгалтерія-Проф." - є універсальним бухгалтерським програмним продуктом, більш удосконаленою версією 1С: Бухгалтерії" - самої розповсюдженої бухгалтерського програмного продукту не тільки України, але й Росії, Прибалтиці, Білорусії, Казахстану. Цей програмний продукт може бути налаштована самим бухгалтером на особливості бухгалтерського обліку на своєму підприємстві, на будь-які зміни законодавства і форм звітності. Один раз освоївши універсальні можливості програмного продукту, бухгалтер зможе автоматизувати різні розділи обліку: касу, банк, матеріали, готову продукцію, розрахунки, зарплату, а також основні засоби, що є особливо важливим.

Основними особливостями "1С: Бухгалтерія-Проф." є ведення синтетичного і аналітичного обліку у відповідності з потребами підприємства, можливості ведення кількісного обліку, одержання всієї необхідної звітності і різноманітних документів по синтетичному і аналітичному обліку, можливість змінювати і доповнювати робочий план рахунків, систему проводок, форми первинних документів, форми звітності, можливість автоматичного друку вихідних (первинних) документів.

Вхідними даними є накладні та податкові накладні постачальників на поставку основних засобів, розпорядження на внутрішнє переміщення, введення в експлуатацію, проведення ремонту тощо. На підставі цих документів формуються бухгалтерські проведення у програмному продукті. В той же час проведення є вхідними даними для для формування різноманітних форм звітності, облікових регістрів тощо.

В програмному продукті знаходять відображення всі проводки, що відображають господарську діяльність ПП «Тех-інмарк сервіс», при цьому програмний продукт розрахований на збереження великої кількості проводок, однак бухгалтер зможе завжди знайти серед них потрібні по даті, рахунках дебету і кредиту, сумі або змісту. Крім цього, можна обмежити відображення проводок деяким часовим інтервалом, проглядаючи проводки за рік, півроку, квартал.

Програмний продукт "1С: Бухгалтерія-Проф." дозволяє вводити проводки наступними способами:

  • ручне введення проводок, при цьому вказується дата, кореспонденція рахунків, сума і зміст операції;

  • використання типових операцій, яке дозволяє автоматизувати введення стандартних операцій або операцій, що часто використовуються;

  • використання режиму "документи і розрахунки", який надає ще більш універсальні можливості для введення і проведення бухгалтерських розрахунків.

За допомогою останнього режиму в журнал операцій можна ввести дані про документ (накладну, акти) або розрахунок (зокрема, переоцінку основних засобів) пов’язані з ним проводки, які автоматично розраховуються за заданими формулами. Форму відповідного документу при цьому можна тут же роздрукувати.

Також програмний продукт дозволяє при введенні проводок автоматично формувати і роздруковувати вихідні документи. Один раз ввівши реквізити операції бухгалтер одразу одержує і проводки в журналі операцій, і вихідний (первинний) документ (відомість розрахунку амортизаційних відрахувань, відомості наявності і руху основних засобів).

На основі введених проводок програмний продукт формує звітність і різноманітні допоміжні документи: оборотно-сальдову відомість по рахунках і субрахунках; шаховий баланс; аналіз рахунку, який включає підсумки по кореспонденціях цього рахунку (в даному випадку рахунку 10 "Основні засоби" з усіма рахунками; обороти рахунку, який включає сальдо і обороти по дебету і кредиту з іншими рахунками за вказані місяці чи квартали; аналіз рахунку по датах - залишки, обороти і кореспонденції з іншими рахунками за кожну дату звітного періоду.

Вихідною інформацією бухгалтерського обліку є обліково-звітні показники, необхідні для формування первинних документів, облікових регістрів і звітності підприємства, обґрунтування управлінських рішень, а також для підготування інформації, та використання в цілях підтвердження достовірності облікової інформації і контроль функціонування АРМБ. До вихідної облікової інформації також відноситься інформація, призначена для використання в наступних облікових циклах і для рішення завдань на сумісних АРМ.

Вихідна інформація обліку, що формується у вигляді вихідних документів на електронному носії, повинна оформлюватися в порядку, який забезпечує юридичну силу вказаних документів, і у відповідності з вимогами архівного збереження, нарівні з традиційними документами бухгалтерського обліку на у паперовому вигляді на бланках за встановленими формами.

При автоматизації бухгалтерського обліку основних засобів в ПП «Тех-інмарк сервіс» можуть бути передбачені наступні вихідні документи.

Для відображення інформації про наявність і рух основних засобів по підрозділах, матеріально-відповідальних особах, по групах, видах і підприємству в цілому використовують "Відомість наявності основних засобів по підрозділах і матеріально-відповідальних особах", основною для складання якої є дані карток обліку основних засобів, форма яких представлена на рис. 2.4. На ПП «Тех-інмарк сервіс» цей документ не формують.

______________________________

Назва підприємства

Код ЄДРПОУ __________________