Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шевченко В.Е. Художньо-технічне редагування.doc
Скачиваний:
315
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
4.82 Mб
Скачать

5. Правила приймання

  1. Приймання журналів повинно здійснюватися партіями. Партією вважається одноразово випущений тираж одного номера (числа) журналу чи окремий його запуск, оформлений одним документом.

  2. Кожна партія підлягає приймально-здавальним випробуванням. Під час приймально-здавальних випробувань перевіряють виконання ви­мог цього стандарту та виявляють критичні дефекти, за якими браку­ють примірник журналу.

Для випробування з партії відбирають вибірку методом випадкового відбирання за ГОСТ 18321.

Обсяг вибірки, приймальне та бракувальне число за ГОСТ 18242 по­винні відповідати вимогам табл. 6.

Таблиця 6

ГСГУ 29.1—97. Журнали. Поліграфічне виконання

журналів бракують, якщо виявлено в контрольному примірнику недо­тримання хоча б однієї з вимог.

  1. Відповідність журналів вимогам пп. 4.2.2, 4.2.3 перевіряють в одному примірнику вибірки на десяти характерних для даних показників сторінках. Партію журналів бракують, коли повторення недотримання хоча б однієї з вимог зустрічається на чотирьох з десяти контрольованих сторінках.

  2. Відповідність журналів вимогам пп. 4.2.1, 4.2.7 та наявність кри­тичних дефектів (п. 4.2.10) перевіряють у кожному примірнику вибірки. Примірник журналу вважається бракованим, якщо виявлено у ньому хо­ча б один критичний дефект.

Партія журналів приймається, коли у вибірці кількість бракованих примірників менша чи дорівнює приймальному числу Ас, і не приймається, коли кількість бракованих примірників більша бракувального числа Re.

6. Методи контролю

  1. Формат журналу та відхилення від нього контролюють вимірюва­льною лінійкою за ГОСТ 427 з ціною поділки 1 мм.

  2. Формат сторінки без полів, формат шпальти, кегль шрифту, фор­мат ілюстрації, розміри полів журналу, розклад в корінці та в головці ко­нтролюють рядкоміром із ціною поділки 6 п.

  3. Спосіб друку та вид паперу перевіряють на їх відповідність вихід­ним відомостям журналу.

  4. Наявність у журналі ілюстрацій, відтворення всіх елементів текс­ту та ілюстрацій, чіткість, контрастність, насиченість зображення, збере­ження всіх кольорів на ілюстраціях, незбіг контурів сторінки без полів з лицьового та зворотного боків, суміщення на багатоколірному зображен­ні, спосіб скріплення журналу, конструкцію обкладинки, правильність розміщення всіх змінних елементів журналу, наявність критичних дефе­ктів перевіряють візуальним оглядом.

7. Транспортування та зберігання Транспортування та зберігання журналів повинно здійснюватися згід­но з вимогами ГОСТ 29.2.

8. Гарантії виробника Виробник гарантує відповідність якості журналу вимогам цього стандарту з дотриманням споживачем умов його транспортування та зберігання.

ГСТУ 29.2—97. Підручники і навчальні посібники для шкіл 179

ДОДАТОК 5

ГСТУ 29.2—97. Підручники і навчальні посібники

для загальноосвітніх шкіл та інших типів середніх

навчальних закладів. Поліграфічне виконання.

Загальні технічні вимоги

Чинний від 1997-07-01. З урахуванням змін від 12.05.98 та 20.07.2000.

Затверджено та надано чинності наказом Міністерства Інформації України № 43 від 30.05.97.

На заміну ОСТ 29. 113-86. ОСТ 29. 116-87.