Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
завдання.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
96.77 Кб
Скачать

Запитання для самоперевірки

  1. Які особливості класифікації документів за матеріальною складовою ?

  2. Хто став адептом можливостей класифікації документів за формою у сучасному документознавстві ?

  3. Які класи документів можна виокремити за матеріальним носієм інформації, матеріальною конструкцією документа ?

  4. Чи має переваги класифікація, типологія документів за формою порівняно з класифікаціями за іншими ознаками ?

Практичне заняття 15

Мета: напрацювання практичних вмінь та навичок групування документів за певними ознаками

Завдання

Порівняти фасетно-блочні схеми класифікації документів Н. Кушнаренко, Є. Плешкевича, Ю. Столярова, Г. Швецової-Водки. У письмовому вигляді зробити висновки щодо логіки їх побудови та відповідного наповнення змісту.

Література:67, 94, 99, 101,139, 158, 161, 177, 183, 184, 187, 188

3.3. Класифікація, типологія документів за інформаційною складовою

Поняття „зміст документа” / „інформаційна складова документа” та можливості класифікації документів за ними. Класифікація, типологія документів за змістом Н. Кушнаренко (за характером знакових засобів фіксації інформації (текстовий, іконографічний, ідеографічний, звуковий, матричний, комплексний), мірністю запису інформації (одномірний, двомірний, тримірний), призначенням для сприйняття (людинозчитуваний, машинозчитуваний), каналом сприйняття (візуальний, тактильний, аудіальний, аудіовізуальний), ступенем його розповсюдження (опублікований, неопублікований, той, що не публікується), за способом документування (рукописний, друкований, механічний, магнітний, фотографічний, оптичний, лазерний, електронний), рівнем узагальнення інформації (первинний, вторинний) та Г. Швецової-Водки (за рівнями узагальнення інформації (первинний, вторинний), сферою виникнення інформації та об’єктом відображення (управлінський, політичний, науковий, художній, релігійний, економічний (комерційний, технологічний), побутовий, розважальний, спортивний, особовий).

Змістовні класифікації документів: предметна, тематична, систематична та ін. Формальні класифікації документної інформації: алфавітна, мовна, хронологічна, форматна тощо.

Класифікаційні схеми, що застосовуються у різних галузях знань, сферах роботи з документами: „Державний класифікатор управлінської документації”, „Десяткова класифікація” М. Дьюї, „Універсальна десяткова класифікація”, „Класифікація бібліотеки Конгресу США”, „Бібліотечно-бібліографічна класифікація”, „Генеральна схема класифікації документної інформації в систематичних каталогах державних архівів України” і т.д. Класифікатори технічно-економічної, сільськогосподарської, іншої спеціалізованої інформації).

Інформаційний компонент у схемах класифікації документів С. Кулешова, Н. Кушнаренко, Ю. Столярова, Г. Швецової-Водки та ін.

Запитання для самоперевірки

  1. Що означають поняття „зміст документа”, „інформаційна складова документа” ?

  2. Які ознаки виокремлюють, здійснюючи класифікацію, типологію документів за змістом ?

  3. Які існують класифікаційні схеми, що застосовуються у різних галузях знань, сферах роботи з документами, побудовані на основі інформаційної складової документів ?

Завдання для самостійної роботи

Порівняти фасетно-блочні схеми класифікації документів Н. Кушнаренко та Г. Швецової-Водки. У письмовому вигляді зробити висновки щодо логіки побудови та відповідного наповнення їх змісту.

Практичне заняття 16

Класифікація документів за інформаційною складовою

Мета: набуття навичок класифікувати документну інформацію, узагальнювати знання

Завдання

  1. Опрацювати „Генеральну схему класифікації документної інформації в систематичних каталогах державних архівів України” (К., 2006).

  2. Посилаючись на новітні розробки Українського науково-дослідного інституту архівної справи та документознавства в галузі класифікації документної інформації (див.:www.archives.gov.ua), розробити фрагмент схеми класифікації документної інформації для систематичних каталогів державних архівних установ України з теми „Освіта”, „Культура”, „Державний устрій. Державна влада та управління”.

Література: 7, 15, 29, 30, 67, 94, 99, 101, 139, 161, 177, 183, 184, 187, 188