Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 12..docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
116.5 Кб
Скачать

Соціально-психологічний погляд на теорію ролей

На відміну від соціологічного, соціально-психологічний погляд на поняття ролі „перш за все пов’язаний з дослідженням суб’єктивних факторів соціальної ролі, тобто із розкриттям певних соціально-психологічних механізмів і закономірностей сприйняття і реалізації соціальних ролей”. Досліджуючи рольові аспекти між особистісної взаємодії, соціальні психологи підкреслюють, що у процесі будь-якого виду взаємодії учасники виступають у двох якостях: як виконавці соціальних ролей і як неповторні людські особистості. Остання обставина справляє вплив на те, що соціальні ролі у своєму конкретному прояві набувають певне „особистісне забарвлення”, залежать від особистісних якостей їх носіїв.

Це дає привід, відмічає Андрієва Г.М., - ввести поняття „між особова роль” як фіксацію становища людини не у системі суспільних відносин, а в системі лише групових зв’язків, причому не на основі її суб’єктивного місця в цій системі, а на основі індивідуальних психологічних особливостей особистості.

За дослідженнями російських вчених (Андрєєва Г.М., Богомолова Н.М., Петровська Л.О., 2001), вивченню вказаних особливостей особистості, з точки зору соціально-психологічних рольових концепцій, присвячено більшу частину теоретичних та емпіричних праць. Їх аналіз дозволяє виділити 4 фактори, що впливають на сприйняття і виконання індивідом своїх ролей:

  • когнітивний фактор (знання ролі і уявлення про права та обов’язки, що пов’язані з данною ролю);

  • емоційний фактор (значимість ролі);

  • поведінковий фактор (вміння виконувати дану роль);

  • рефлексивний фактор (здібність рефлексувати свою поведінку).

На перший погляд, у відомій монорафії Шибутані Т. Розглядається ще один фактор – ситуативний, коли вибір і наступне виконання ролі учасниками взаємодії визначається залежно від конкретної ситуації. Однак, як явствує із переконливих авторських умовиводів, ситуативний фактор правильніше розглядати як динамічну комбінацію усіх вище названих факторів – когнітивного, емоційного, поведінкового і рефлексивного.

Типові ситуації, які постійно повторюються, Шибутані Т. Ілюструє прикладами типових міжособистісних ролей. Так, у ситуаціях співробітництва, за його думкою, виявляються такі міжособистісні ролі, як коллега, партнер, поклонник т.п.; в ситуації конкуренції – суперник, ворог, заколотник, союзник; в ситуації посередництва – арбітр, захисник інтересів.. Серед багато численних ролей, які виникають при нерівномірному розподілі влади, автор називає ролі лідера, героя, послідовника, маріонетки і покровителя. Він також обозначає і коротко характеризує наважливіші розбіжності, які існують між соціальними (конвенціональними – в авторській термінології) і між особистісними ролями.

Соціальні ролі

Між особистісні ролі

  • Виконуючи роль, люди діють як одиниці соціальної структури; їхня поведінка зумовлена культурними нормами.

  • Ролі стандартизовані і безособові (де індивідуалізовані); їхні права і обов’язки залишаються тими самими незалежно від того, хто ці ролі виконує.

  • Існує загальне розуміння того, які почуття необхідно переживати носію певної ролі.

  • Ролям вчаться завдяки участі в організованих групах.

  • Виконуючи ролі, люди діють як унікальні особистості; їхні поведінкові реакції залежать від їхніх особистісних якостей і якостей тих, з ким їм доводиться вступити в контакт.

  • Ролі індивідуалізовані; їхні права і обов’язки цілком залежать від індивідуальних особливостей, почуттів і переваг їхніх носіїв.

  • Не існує такого загального розуміння; між особистісні ролі в плані почуттів несуть на собі відбиток множинності варіантів справжніх взаємовідносин.

  • Більшості ролей не навчаються спеціально; вони розвиваються і кристалізуються в індивідів у процесі довготривалого контакту.

В соціально-психологічних працях, які присвячені рольовим теоріям, можна зустріти багато численні звернення до дефініцій, які охарактеризовані у рамках соціологічного погляду (рольовий конфлікт, рольові очікування та інш.). Серед найважливіших специфічних соціально-психологічних рольових понять спеціалісти також називають такі поняття, як „рольова поведінка”, „рольова дистанція”, „суб’єктивна рольова позиція». «внутрішньоособистісні рольові конфлікти».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]