Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прибутько_Релігієзнавство.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Питання 25. Сучасний стан православ’я в Україні

Православ’я, яке поряд з Католицизмом і Протестантизмом є одним з найбільш чисельних Християнських релігійних напрямків у світі і домінуючим релігійним напрямком Християнської Церкви в Україні.

Православ'я, на відміну від Католицизму, не має єдиного уп­равлінського центру. У світі в наш час налічується 15 автоке­фальних Православних національних церков. Вони діють автономно в організації внутрішньоцерковного життя. Їх очолюють патріархи, архієписко­пи чи митрополити, які обираються довічно Помісними Соборами. При главах церков діють синоди - колегіальні органи управління.

Найбільш чисельною і впливовою в світі була Руська Православна Церква (РПЦ), яка раніше діяла на території колишнього СРСР і до складу якої входила і Українська Православна Церква (УПЦ). Третього жовтня 1990 року їй було надано статус автономії, тобто самостійності та незалежності в управлінні, проте вона працює в єдності з Московським патріархатом. Її синод обирає єпископів, призна­чає їх на посади, розпоряджається коштами церкви. Українська православна церква визнає верховенство патріарха Московського і всія Русі.

Українська Православна Церква.

Її очолює митрополит Київський і всієї України блаженніший Володимир. Управлін­ня єпархіями здійснюють єпархіальні архієреї. Єпархії поділя­ються на церковні округи. В УПЦ, як і в інших православних церквах, послідовно здійснюється ієрархічний принцип, за яким нижче духовенство підпорядковується вищому.

Українська православна церква має 35 єпархій, в яких діють понад вісім тисяч громад віруючих, налічує 105 жіночих і чоловічих монастирів. Серед них найвідоміші Києво-Печерська та Почаївська лаври. Діють 12 духовних навчальних закладів. Духовні семінарії існують у Києві, Одесі й Луцьку. Тут навчаються понад дві тисячі слухачів. Існуючі єпархіальні школи готують псаломщиків і регентів. У Києві відкрито духовну академію, яка готує кадри вищого рівня. На основі релігійних громад створено 16 братств, діють понад 1550 недільних релігійних шкіл, де Закон Божий вивчають діти вірую­чих. УПЦ має 27 періодичних видань, серед яких чільне місце посідають газети, журнали та релігійні календарі. Церковну службу здійснюють понад п’ять тисяч священиків. Найбільші релігійні гро­мади УПЦ сконцентровані у Східних областях України, проте чи­мало релігійних громад і православних храмів діють у її підпорякуванні в Західних областях нашої держави.

Українська Православна Церква ( Київський патріархат)

Крім УПЦ, в Україні діє УПЦ (КП). Виникла ця церква у 1992 році на основі об'єднання частини релігійних громад і духо­венства Української православної церкви , які відійшли від підпорядкування Московському Патріарху та Української Автоке­фальної Православної Церкви. За догматикою і культовою практи­кою вона нічим не відрізняється від інших Православних церков. Особливість полягає в тому, що ця церква ні від кого незалежна в управлінні, має свого Патріарха, який обирається Помісним со­бором і вважає себе спадкоємницею православ'я, запровадженого в Київській Русі. Керує церквою Вища церковна рада на чолі з Святішім Патріархом Філаретом, який має титул «Патріарх Київський і всієї Руси-України». Ієрархи церкви зазначають, що УПЦ КП є національ­ною церквою і претендує на статус державної.

УПЦ (КП) нині має 20 єпархій, понад півтори тисячі релігійних громад, ЗО монастирів. Цією Церквою відкрито вісім духовних навчальних закладів, де навчаються понад 1000 слухачів. Церква має вісім періодич­них видань. У парафіях створено понад 360 недільних релігійних шкіл, в яких навчаються діти віруючих. Церковні служби відправ­ляють понад 1200 священиків. Найбільше релігійних громад УПЦ КП має в західних областях України, зокрема в Тернопільській області налічується понад 400 громад, Івано-Франківській - 300, Львівській - 190. На Київщині діє близько 180 громад УПЦ КП. Серед православних великий відсоток віруючих вважають себе приналежними до цієї церкви.