Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма плодоовочівн 2013.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
275.46 Кб
Скачать

3. Програма навчальної дисципліни Розділ і ( модуль 1) вступ. Овочівництво

Тема 1. Вступ.

Зміст дисципліни, її зв'язок з іншими дисциплінами. Овочівництво і плодоовочівництво як наука і як галузь. Значення галузей та продукції плодоовочівництва. Вклад вітчизняних вчених в розвиток науки. Стан та перспективи розвитку галузей овочівництва і плодівництва в нашій країні за умов реформування аграрного виробництва. Шляхи підвищення ефективності галузі. Передовий досвід. Значення утворення різних форм землекористування, створення різних форм підприємств у сільському господарстві та ринкових відносин в економіці для розвитку галузей овочівництва в плодівництва.

Тема 2. Овочівництво. Класифікація та біологічні особливості овочевих культур

Класифікація овочевих культур. Онтогенез овочевих рослин та вплив технології вирощування на ріст і розвиток культур. Способи розмноження овочевих культур. Відношення овочевих культур до умов зовнішнього середовища. Тепловий режим. Значення тепла для рослин. Відношення різних овочевих культур до тепла. Способи регулювання теплового режиму у відкритому і закритому ґрунтах. Світовий режим. Відношення овочевих культур до інтенсивності, тривалості, спектрального складу світла в різні періоди росту і розвитку. Поділ овочевих культур за їх вимогами до світла. Регулювання світлового режиму у відкритому і закритому ґрунтах. Повітряно-газовий режим, його значення і регулювання при вирощуванні овочевих культур. Способи підвищення вуглекислого газу в повітрі та кисню в ґрунті. Водний режим. Значення вологи для рослин. Відношення овочевих культур до вологості ґрунту та відносної вологості повітря. Потреба рослин у воді в різні вікові періоди. Особливості регулювання водного режиму в овочівництві. Поживний режим. Вимоги різних овочевих культур до умов ґрунтового живлення в овочівництві. Використання ґрунтів при вирощуванні овочевих культур.

Тема 3. Будова та обігрів споруд закритого ґрунту

Екологічне значення закритого ґрунту, значення його для цілорічного забезпечення населення овочами. Світлопроникні матеріали, характеристика різних матеріалів. Типи культиваційних споруд (примітивно захищений грунт, парники, теплиці), їх характеристика та будова, класифікація. Біопаливо. Характеристика різних видів біопалива. Заготівля, зберігання і використання біопалива. Економічна ефективність використання різних джерел тепла. Грунтосумішки і субстрати закритого ґрунту. Підготовка до використання. Підготовка парників і теплиць до використання. Дезінфекція грунтосумішок і субстратів. Механізація промислового виробництва розсади для закритого ґрунту.

Тема 4. Вирощування овочевих культур у відкритому і закритому ґрунті. Овочеві культури групи капуст

Склад групи, види капусти, їх значення. Ботанічний опис культур, біологічні особливості, районовані сорти та їх характеристика. Капуста білоголова. Технологія вирощування ранньої капусти. Вирощування пізньої капусти. Безрозсадний спосіб вирощування капусти. Особливості вирощування інших видів капусти (цвітної, савойської тощо). Передовий досвід з вирощування культур групи капуст.

Коренеплідні овочеві культури. Столові буряки, морква, петрушка, селера, пастернак, редиска, редька. Ботанічні та біологічні особливості, сорти. Значення та використання. Інтенсивні технології вирощування столових буряків і моркви.

Особливості вирощування моркви та столових буряків на пучкову продукцію. Особливості вирощування інших коренеплідних овочів.

Цибулинні овочеві культури. Значення культур. Морфологічна та біологічна характеристика. Сорти. Цибуля ріпчаста. Вирощування сіянки. Зберігання сіянки. Вирощування цибулі ріпки із сіянки. Однорічне вирощування цибулі ріпки. Вирощування цибулі на перо. Особливості вирощування інших видів цибулі та часнику.

Плодові овочеві культури родини гарбузових. Представники, значення. Морфологічна та біологічна характеристика. Сорти. Вирощування огірків у відкритому ґрунті. Інтенсивна технологія вирощування огірків. Особливості вирощування ранньої продукції. Комплекс заходів, направлених на вирощування високих врожаїв огірків у відкритому ґрунті.

Вирощування огірків у закритому ґрунті. Вирощування розсади. Осінньо-зимове та зимово-весняне вирощування огірків у зимових теплицях. Схема висаджування та техніка садіння розсади. Формування огірків. Догляд за рослинами та збирання врожаю. Особливості вирощування огірків в умовах гідропоніки. Вирощування огірків у весняних теплицях. Особливості вирощування інших культур групи (гарбузів, кабачків, патисонів, баштанних культур).

Плодові овочеві культури родини пасльонових. Представники. Значення культур. Морфологічна та біологічна характеристика. Сорти.

Інтенсивна технологія вирощування помідорів. Комплекс агротехнічних прийомів для вирощування ранніх урожаїв помідорів. Безрозсадний спосіб вирощування.

Причини розтріскування плодів і заходи запобігання йому. Дозарювання плодів. Вирощування помідорів у закритому ґрунті. Способи формування рослин. Застосування стимуляторів росту. Особливості вирощування баклажанів і перцю в різних зонах України.

Зелені культури. Салат, шпинат, кріп. Значення вирощування зелених культур у приміському овочівництві у відкритому і закритому ґрунтах. Зелені культури в сівозмінах та за межами їх як попередники в повторних посівах і як ущільнюючі культури. Морфологічна та біологічна характеристика. Особливості агротехніки на прикладі кропу.

Багаторічні овочеві культури. Щавель, ревінь, хрін, катран, цибуля багаторічна, острогін.

Морфологічна та біологічна характеристика. Особливості технології вирощування культур. Підготовка ґрунту, сівба та садіння. Догляд за культурами та зберігання врожаю. Особливості вирощування розсади і садіння ревеню. Вигонка продукції щавлю і ревеню в закритому ґрунті. Альтернативні технології, які використовують при вирощуванні овочевих культур у відкритому і закритому ґрунті.