Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні заняття з курсу ОНД (У-1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
204.8 Кб
Скачать

Завдання

І. Читання.

1. Виконайте вправу «Алгоритм значеннєвого сприйняття тексту».

А) Повторіть алгоритм сприйняття тексту, записаний на лекції.

Б) Виріжте текст обсягом 600-700 слів, уклейте його в робочий зошит так, щоб залишилися береги для записів, підкресліть у ньому ключові слова, що передають суть.

В) За ключовими словами сформулюйте одним реченням основну думку кожного абзацу, запишіть її на полях.

Г) На основі попередніх формулювань одним реченням запишіть головну думку тексту загалом.

2. Виконайте вправу «Острівці». Пояснення її виконання дивіться в додатку до ПЗ №6.

3. Виконайте вправу «Слаломна техніка». Пояснення її виконання дивіться в додатку до ПЗ №6.

ІІ. Система скорочень.

Скоротіть слова за загальноприйнятими правилами, вживаними в інформаційно-довідковій літературі філологічного і суспільно-політичного спрямування: народ, народний, народність, література, літературний, видавництво, друге видання, видання доповнене і виправлене, англійська мова, українська мова, мовознавство, переклад з німецької мови, рік, роки, століття, сторінка, том, область, село, місто, філологія, філологічний, історія, історичний, філософський, іменник, прикметник, доконаний вид, суспільний, суспільство, розвиток, розвиватися, політичний, політика.

!!! ВИКОНАЙТЕ САМОСТІЙНУ РОБОТУ №6 ТА ІНДИВІДУАЛЬНУ РОБОТУ №2 НА ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №6.

Література

Основна:

Шевчук С.В., Клименко І.В. Українська мова за професійним спрямуванням: Підручник. – 2-ге вид. – К.: Алерта, 2011. (є електронний варіант на диску).

Павлова В. П. Обучение конспектированию (теория и практика). — М., 1989.

Конспект лекції.

Додаткова:

Гецов Г. Как читать книги, газеты, журналы. — М., 1989.

Минько Э.В., Минько А.Э. Ускоренное конспектирование и чтение. – СПб., 2003.

Методичні рекомендації

Під час підготовки до заняття зверніть особливу увагу на типи читання і конспектування і види планів та відмінність їх від тез. Обов’язково виконайте вправи, подані після пунктів плану. Тема передбачає виконання самостійної роботи, яка спрямована на практичне закріплення знань і вмінь конспектувати, скалдати план і тези.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ № 7

Тема: СИСТЕМА РОБОТИ З НАУКОВОЮ ЛІТЕРАТУРОЮ. СКЛАДАННЯ КАРТОТЕКИ І БІБЛІОГРАФІЇ. ЦИТУВАННЯ. ПОСИЛАННЯ.

ПЛАН

1. Складання картотеки й бібліографії.

2. Цитування. Правила оформлення цитат. Уведення цитат у науковий текст.

3. Посилання. Види оформлення посилань.

4. Картотека фактичного матеріалу. Особливості складання картотеки й роботи з нею.

5. Філологічна картка.

Завдання

1. Розгляньте принцип організації матеріалу в каталогах університетської бібліотеки, зробіть про це помітки в робочому зошиті.

2. Скористайтеся стандартом оформлення бібліографії (дивитися в Додатковому матеріалі з курсу в папці Вимоги ВАК) і потренуйтеся в оформленні джерел. Вам подано лише хаотичну інформацію про них:

1. Стаття Олени Куць «Робота з лексичними синонімами» надрукована в збірці наукових праць студентів «Філологічні студії» у Полтаві в 2006 році на сторінках 16-22 (випуск 1);

2. Посібник «Зарубіжна література ХІХ століття» за редакцією Ніколенко О. М. виданий у 1999 році в Києві у видавництві «Академія» на 360 стор.

3. Посібник «Зарубіжна література ХІХ століття» за редакцією Ніколенко О. М. виданий у 2001 році в Києві у видавництві «Академія» другим виданням (360 стор.)

4. Підручник «Українська та зарубіжна культура» за редакцією Лозового В. О. виданий у Харкові у видавництві «Одіссей» в 2005 році (376 ст.);

5. У журналі «Дзвін» надруковані уривки роману Оксани Забужко «Польові дослідження з українського сексу» (2005 рік, № 4, стор. 21-34).

6. У Донецьку в 1997 році у видавництві «Академія» вийшла книга Анатолія Загнітка «Слово у душі – душа у слові (434 стор.);

6. Стаття Ярини Голуб «Мій батько» надрукована в журналі «Дніпро» (№ 4, 2003 рік, стор. 5-6).

7. Стаття Олени Кузьменко «Робота з лексичними синонімами в 5 класі » надрукована в збірці наукових праць студентів «Філологічні студії» у Полтаві в 2006 році на сторінках 16-22 (видавництво «Техсервіс»);

8. Л. Ф. Українець надрукувала навчально методичний посібник «Сучасна українська мова» у Полтаві в 2006 році (видавництво АСМІ, 140 стор.).

9. Стаття А. Загнітка «Поетична метафора: основа і розвиток» надрукована в журналі «Українська мова і література» в 1999 році в третьому номері (стор. 3-5).

10. У матеріалах наукової конференції 2002 року (м. Херсон) «Актуальні проблеми мовознавства» надрукована стаття Є. Летюка «Про мову художнього твору» (стор. 46-48).

3. Оберіть одну із поданих статей, зверніть увагу на добір літератури в ній. Охарактеризуйте типи цитувань і посилань.

  • М.М. Борисенко «Густативна лексика та її відображення у мовній картині світу» (Електронний ресурс: http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/vdu_b/2008_2/texts/08bmmmks.pdf)

  • Паливода О.П. «Колористика як частина мовної картини світу та особливості перекладу колоронімів» (Електронний ресурс: http://www.confcontact.com/2009ip/palivoda.htm)

4. Укладіть список літератури до будь-якої з тем, яка Вас зацікавила (не менше 5 позицій різного типу – словники, посібники, статті тощо) і оформіть його за правилами.

!!! ВИКОНАЙТЕ ІНДИВІДУАЛЬНУ РОБОТУ №3 НА ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ №7.