Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Ответы на екзамен с охороны праци / екзаменохоронпрац122

.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
204.8 Кб
Скачать

28. Суть і складові системи пожежного заходу

Система протипожежного захисту щоб мінімізувати наслідки пожежі в разі її виникнення, забезпечує вогнестійкість будівель і споруд; наявність шляхів евакуації та їх відповідність вимогам; умови для ефективного гасіння пожежі (обмеження площі поширення пожежі, вчасну ліквідацію зай мання). За́соби протипоже́жного за́хисту - технічні засоби, призначені для запобігання, локалізації та ліквідації пожеж, захисту людей, матеріальних цінностей та довкілля від впливу небезпечних факторів пожежі. Засоби: устави пожежної сигналізації та пожежогасіння, системи оповіщення людей про пожежу і керування евакуацією, системи протидимного захисту, системи пожежного спостереження, первинні засоби пожежогасіння, блискавкозахист, вогнезахист конструкцій, протипожежні перешкоди.

Обмеження розповсюдження та розвитку пожежі: розміщення вибухопожеженебезпечннх об'єктів з урахуванням переважаючого напрямку вітру, а також рельєфу місцевості; погрібна вогнестійкість будівель та споруд; створення перешкоди поширенню пожежі між будинками та в будинках, улаштування протипожежних відстаней між будівлями: встановлення допустимих площ та поверховості будівель; зменшення вибухопожежної та пожежної небезпеки технологічного процесу, використанням засобів, що перешкоджають розливу та розтіканню горючих рідин під час пожежі; застосування засобів виявлення пожежі, пожежегасіння та автоматичних установок пожежегасіння; улаштування аварійного відключення та перемикання установок і комунікацій; використання вогнеперешкоджуючих пристроїв в устаткуванні.

Захист людей у разі пожежі: евакуація, протидимний захист приміщень і особливо шляхів евакуації, система пожежної сигналізації.

29. Способи і засоби гасіння пожежі

Пожежа - неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, що поширюється в часі та просторі. Класи пожеж: А - горіння твердих речовин, переважно органічного походження, яке супроводжується тлінням (деревина, текстиль, папір); В - горіння рідких або твердих речовин, які розтоплюються; С - горіння газоподібних речовин; D - горіння металів та їх сплавів, Е - горінням електроустановок. Методи гасіння: охолодження осередку горіння (зниження температури зони реакції або горючої речовини), розбавлення (при вмісті кисню 14-16% горіння припиняється), ізоляція осередку горіння (припинення надходження кисню), хімічне гальмування реакцій горіння (галоїднопохідні речовини: бромисті метил та етил, фреон та інше), механічний зрпв полум'я, вогнеперешкоди (решітки тощо). Гасіння пожежі – процес дії сил і засобів, використання методів і прийомів ліквідації пожежі. Вогнегасні речовини: вода, водяна пара, піна, газові вогнегасні суміші, порошки, пісок, пожежостійкі тканини, тощо. їх використання. Засоби гасіння пожеж: пожежне водопостачання (кран, бочка тощо), вогнегасники; пожежний інвентар, стаціонарні установки пожежегасіння (дренчерні, спринклерні інші). Мобільні засоби пожежогасінні: пожежні автомобілі(основні і спеціальні); пожежні літаки, вертольоти; пожежні потяги; пожежні судна; пожежні мотопомпи; пристосовані технічні засоби(тягачі, причепи і трактори).

30. Загальний аналіз ризику і проблем безпеки людини

Ризик - усвідомлена небезпека виникнення в будь-якій системі небажаної події з певними в часі та просторі наслідками. Індивідуальний ризик - поширення ризику у вигляді можливого ураження конкретного чи типового індивіда у певній точці простору при певному впливі. Груповий ризик - поширення ризику у вигляді можливого ураження певної кількості людей у певній точці простору при певному впливі. Прийнятий ризик - рівень ризику, який суспільство може прийняти, враховуючи техніко-економічні та соціальні можливості на даному етапі свого розвитку. Концепція прийнятного ризику - прагнення створити таку безпеку, яку сприймає суспільство у даний час. Шляхи управління ризиком: повна або часткова відмова від робіт, операцій та систем, які мають високий ступінь небезпеки;

заміна небезпечних операцій іншими - менш небезпечними;удосконалення технічних систем та об'єктів; розробка та використання спеціальних засобів захисту; заходи організаційно-управлінського характеру, контроль за рівнем безпеки, навчання людей з питань безпеки, стимулювання безпечної роботи та поведінки. Аналіз ризику - процес отримання інформації, необхідної для запобігання негативних наслідків для здоров'я і життя людини, який включає етапи з оцінки ризику, управління ризиком і розповсюдження інформації про ризик. Етапи оцінки ризику: ідентифікація небезпеки; оцінка експозиції; - характеристика небезпеки; характеристика ризику. Статистичний метод визначення ризику: аналіз масивів статистичних даних і моделювання з використанням методів математичної статистики і теорії імовірності. Аналітичний метод: збір і аналіз інформації і прийняття рішень, виходячи з комплексного аналізу кількісних і якісних показників. Експертний метод: суб'єктивний аналіз кількісних і якісних показників з використанням методологій ранжирування і порівняльних оцінок. Ідентифікація ризику - виявлення найбільш серйозних джерел небезпеки (факторів ризику) та їх ранжування з метою визначення реальної загрози для людини та навколишнього середовища на основі побудови карт ризику; визначення порогів стійкості технічних і екологічних систем; використання імітаційного моделювання. Стратегія управління ризиком може грунтуватися на виборі рівня ризику в межах від мінімального до максимально допустимого.Стратегій управління ризиком ( на прикладі екологічної безпеки): запобігання причинам виникнення катастроф аж до відмови від продукції небезпечних виробництв, закриття аварійних об'єктів;

запобігання виникненню надзвичайних ситуацій у випадку, коли неможливо відвернути причини катастроф; пом'якшення наслідків катастроф, впровадження стабілізаційних і компенсаційних заходів.