Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Регламент по перевозку товару.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
265.73 Кб
Скачать

4. Види тари та упаковки і вимоги до них

4.1. Транспортна тара має відповідати вимогам забезпечення збереження цих вантажів, збереження чіткого марковання, яких потрібно дотримувати під час їх затарювання (пакування), навантаження, перевезення (з дотриманням встановлених температурних умов), вивантаження, а також можливості виконання перевантажувальних операцій та штабелювання вантажу механізованим способом.

4.2. Перед укладанням швидкопсувних вантажів у транспортну тару для здійснення перевезення їх здебільшого заздалегідь упаковують або розфасовують у паперові або поліетиленові пакети, кладуть у скляні або металеві банки, розливають у скляні або полімерні пляшки тощо відповідно до встановленої технології їхнього виробництва.

4.3. Затарювання або укладання розфасованих вантажів у транспортну тару здійснюють виробники з урахуванням забезпечення цілості вантажів на всіх стадіях транспортного процесу: під час застосування різноманітних видів піддонів та інших засобів пакетування, здійснення навантажувально-вивантажувальних і внутрішньоскладських робіт вилковими навантажувачами, штабелерами тощо, а також під час перевезення транспортними засобами.

4.4. Транспортну тару залежно від стабільності її розмірів поділяють на тверду (жорстку) та м’яку. Широко застосовують як тверду транспортну тару різного роду лотки, ящики, бочки, амортизаційні вкладиші до ящиків, складні полімерні ящики та спеціальну тару для перевезення продукції з використанням пінопластів.

4.5. До м’якої транспортної тари належать мішки, чохли, вкладиші, м’які складні контейнери й упаковка з термопосадкової плівки. Мішки широко застосовують для перевезення та зберігання різних сипучих вантажів, насіння, гранульованих вантажів тощо. М’які контейнери використовують для транспортування та тимчасового зберігання сипучих, гранульованих, штучних і рідких вантажів. Вони заміняють фанерні барабани, бочки, мішки.

4.6. Транспортну тару залежно від кратності її використання поділяють на разову та багаторазову (багатооборотну). Багатооборотна транспортна тара повинна відповідати санітарно-гігієнічним вимогам щодо санітарної обробки, здійснення якої забезпечують вантажовідправник або вантажоодержувач, за домовленістю сторін.

4.7. Транспортна тара, в якій перевозять швидкопсувні вантажі, повинна бути справною, міцною, сухою та чистою, не мати стороннього запаху. Ця тара може належати будь-якій фізичній або юридичній особі, яка бере участь у процесі доставки швидкопсувних вантажів. Швидкопсувні вантажі до перевезення мають надавати у справній тарі й упаковці, що відповідають вимогам державних стандартів і технічних умов, а також санітарно-гігієнічним вимогам. Вимоги до тари й упаковки харчових продуктів регламентуються відповідно до чинного законодавства України.

Упаковка для перевезення швидкопсувних вантажів, які потребують охолодження чи інтенсивної вентиляції повітря, має бути з просвітами.

Упаковка для перевезення заморожених або швидкозаморожених (глибокозаморожених) швидкопсувних вантажів має бути суцільною, без просвітів.

Види тари для перевезення картоплі та овочів наведено у додатку 2, а види тари для перевезення фруктів, ягід, винограду та баштанних культур наведено у додатку 3.

4.8. Для перевезення швидкопсувних вантажів можуть бути використані спеціалізовані типи контейнерів: ізотермічні, контейнери-льодовники та контейнери-рефрижератори. Для рідких і сипучих швидкопсувних вантажів використовують контейнери-цистерни.

4.9. Спеціалізовані контейнери, призначені для перевезення швидкопсувних харчових продуктів, повинні відповідати виду та фізико-хімічним властивостям продуктів, що перевозять, забезпечувати збереження їх кількості, якості та строку придатності.

Внутрішні стінки контейнерів, у тому числі підлога, стеля та двері, повинні бути виконані з матеріалів, що відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, легко піддаються миттю та дезінфекції, не піддаються корозії та несприйнятливі до зовнішнього впливу, який може призвести до псування харчових продуктів або навіть зробити їх шкідливими для здоров’я людини.

4.10. Основні параметри та розміри зазначених у пункті 4.8 цих Правил спеціалізованих контейнерів повинні відповідати вимогам чинних нормативних документів, а в разі використання таких контейнерів для перевезення швидкопсувних харчових продуктів у міжнародному сполученні - вимогам УПШ і міжнародних стандартів.