Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс лекцій ринок финансовых услуг.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

3.3. Послуги інститутів у сфері аудиторської діяльності.

Аудит як незалежний фінансовий контроль має багатовікову історію. Розвиток контролю господарської діяльності почався ще за кілька тисячоліть у країнах, що були розташовані в долинах річок Нілу, Тигру та Євфрату. Вже на початку свого зародження контроль за господарськими операціями формувався незалежним від їх безпосередніх виконавців.

У рамках СНД було створено координаційний центр з аудиту за участю відповідних структур ООН, Асоціацій бухгалтерів та аудиторів СНД і Національних асоціацій цих країн, який сприяв розробленню методичного забезпечення аудиту, створенню підручників для підготовки відповідних фахівців і магістрів з аудиту.

Основними завданнямифінансових інститутів, які надають аудиторські послуги на вітчизняному ринку, є збір достовірної вихідної інформації про господарсько-фінансову діяльність суб’єкта і на цій основі формування висновків про його реальний фінансовий стан.

Основні аудиторські послуги:

1. Розрахунок показників фінансового стану субєктів ринку фінансових послуг на різних його сегментах. Наприклад, такими показниками для інвестиційної компанії, як торгівця цінними паперами, будуть коефіцієнт абсолютної ліквідності, частка фінансових вкладень у цінні папери в загальній сумі активів, коефіцієнт загальної рентабельності, частка постійних активів у загальній сумі активів тощо.

2. Підготовка висновку. Висновок – це обґрунтований кінцевий результат перевірки, який складається згідно з нормативами Аудиторської палати України.

3. Супутні послуги. Такі послуги здійснюються сертифікованими аудиторами, а також бухгалтерами, які мають відповідну вищу освіту. До супутніх аудиторських послуг належать: оглядові (експрес) перевірки і операційні перевірки.

4. Компіляція (трансформація) бухгалтерського обліку – це трансформація обліку і звітності юридичних осіб України за іншими, ніж в Україні, правилами (обліковими стандартами).

5. Послуги у комерційних банках. Проведення аудиту у комерційних банках є обов’язковим. Аудиторські послуги надають з метою визначення рівня безпеки і стабільності операцій банку, достовірності звітності і дотримання банком законодавства України про банківську діяльність, а також нормативно-правових актів НБУ.

6. Інші послуги. Дана група послуг включає:

а) консультації третіх осіб з питань бухгалтерського та податкового обліку, б) консультації з проведення експертизи з питань підприємницької діяльності;

в) консультації з питань представництва інтересів клієнта (замовника) перед третіми юридичними особами за його дорученням щодо економіко-правового забезпечення діяльності клієнта (замовника) тощо.

3.4. Послуги з антикризового управління.

Термін «антикризове управління» з’явився в економічній літературі та управлінському користуванні недавно, але за достатньо короткий час став одним з найбільш популярних і вживаних у сучасному діловому житті. Причиною появи і дослідження антикризового управління став невдалий процес реформування економіки України та інших держав СНД підчас переходу до ринкових методів господарювання.

Послуги з антикризового управління надають фінансові та економічні служби підприємства, представники потенційного санатора або інвестора, незалежні аудиторські або консалтингові фірми. Часто для виконання робіт з антикризового управління залучають спеціалізовані фірми, зовнішніх консультантів, які володіють відповідними знаннями, досвідом, уміннями щодо виконання таких видів робіт.