Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Культивування і ріст мо.rtf
Скачиваний:
94
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
648.16 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Кафедра біотехнології і мікробіології

Реферат

íà òåìó:

«Культивування та р³ст м³кроорган³зм³в»

Виконала:

Студентка групи БЦВ-2-1

Кислюк Т.М

Перевірила:

Решетняк Людмила

Расулівна

КИЇВ,2012

ЗМІСТ

  1. Чисті та накопичувальні культури

  2. Типи поживних середовищ:

  • За призначенням

  • За хімічним складом

  • За фізичним станом

  1. Способи культивування мікроорганізмів:

  • глубинні

  • поверхневі

  1. Крива росту. Особливості окремих фаз.

  2. Принцип безперервного культивування:

  • Хемостат

  • турбідостат

  • синхронні культури

  1. Закономірності розмноження мікроорганізмів при періодичному культивуванні.

  1. Чисті та накопичувальні культури

Культу́ра накопи́чення або накопичувальна культура — культура бактерій та середовище для неї, що створюють умови, за якими певний вид мікроорганізмів має перевагу над іншими. Фактично культура накопичення є мінімальною культурою, що містить найбільш надзвичайні компоненти, які здатний використовувати даний організм, усуваючи звичайніші компоненти, здатні підтримувати інші види.

Метод культур накопичення покладається на те, що необхідний організм буде міститися хоча б у невеликій кількості в початковому зразку, а всі інші будуть практично усунуті в такій культурі. Зазвичай метод корисний для первинного виділення мікроорганізму для виділення пізніше чистої культури, для діагностики та для вирощування організмів, які не вдається виростити в чистій культурі. Вперше метод був розроблений голландським ботаніком Мартінусом Бейєрінком, паралельно з ним подібні дослідження проводив і Сергій Миколайович Виноградський.

Чисті культури - під цим найменуванням в бактеріології відомі культури мікроорганізмів, що містять один певний вид, так що "Ч. культура чумної бацили" означає, що даний посудину містить культуру чумної бацили без домішки будь-яких було інших організмів. Завдяки застосуванню в бактеріології методу Ч. культур, вдалося з'ясувати дуже багато сторін морфології та історії розвитку різних мікроорганізмів, а також і їх фізіологічних функцій. До застосування методу Ч. культури щодо історії розвитку різних бактерій і грибків існували самі невизначені подання; необхідність дослідити розвиток бактерій в суміші з іншими вельми схожими формами бактерій приводила нерідко до того, що в циклі розвитку одного якогось організму вносилися явища, що належать до циклу іншого подібного йому організму. Цим же відсутністю методів дослідження нижчих організмів в Ч. культурі пояснюється довго трималась в науці вчення про довільне зародження. Тільки з часу з'ясування питання про необхідність стерилізації вдалося отримати середовища, позбавлені яких би то не було організмів і їх зародків і, отже, придатні для культури певного організму з вибору дослідника. Але вибір організму був обставлений такими труднощами, що не тільки унеможливлював самий вибір, але й не давав ще впевненості в тому, що дана культура містить дійсно один вид.

Більш зручний прийом, з початку застосування якого тільки й стало можливим говорити про дійсно Ч. ​​культурах, був запропонований Робертом Кохом, і з цього часу бактеріологія зробила величезні успіхи, засновані на точних спостереженнях. Метод желатинових культур полягає в тому, що незначна кількість досліджуваної речовини, що містить бактерії, змішується зі стерилізованою середовищем, змішаної з желатином, розплавленим при температурі в 30 ° Ц. Потім цей желатин виливається в плоский стерилізований посудину (чашки Коха, Петрі, вологі лічильні камери і т. п.) і там застигає тонким шаром, так що зародки мікроорганізмів, розподілені в желатині, фіксуються на тих пунктах чашки, де вони будуть перебувати в момент застигання желатину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]