Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економіка розрахункові.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
208.38 Кб
Скачать

Структура індивідуальної самостійної роботи (іср) та методичні вимоги до її виконання

Робота повинна бути написана від руки, на з’єднаних листочках, з вказаними варіантом (номер обирається за номером в списку в журналі) та прізвищем (також вказати факультет, спеціальність, курс, групу) студента.

У кожний варіант ІСР включено чотири види завдань.

Перше завдання зводиться до визначення трьох базових категорій (понять, законів) економічної теорії. Задані категорії треба визначити стисло, точно, повно, але без розшифровувань і деталізації. Завдання виконується у формі складання економічного словника. Коментувати наведені визначення не потрібно. Проте, якщо наводиться поняття, яке характеризує певну графічну конструкцію, треба навести її схематичне зображення. У разі, коли визначаються певні розрахункові показники або відносні величини, мають бути наведені формули, за якими вони обчислюються.

Друге завдання передбачає докладну письмову відповідь на одне теоретичне запитання. Виконується завдання у формі невеликого реферату, який має містити обґрунтовану, докладну і повну відповідь на задане запитання. Доцільно скласти план із 2-3 пунктів, що систематизує відповідь і забезпечить дотримання необхідної логічної послідовності розкриття змісту заданого питання.

Теоретична частина ІСР повинна відповідати наступним вимогам:

а) розкривати запитання повно, послідовно, логічно та відповідно до його сучасних теоретичних тлумачень;

б) висвітлювати різні точки зору та методологічні підходи до проблеми, що розглядається;

в) містити усі необхідні визначення, формули, аналіз і характеристику відповідних економічних законів і процесів;

г) розкривати внутрішню логіку і взаємозв’язок розглянутих процесів і явищ, їх місце в цілісній економічній системі;

д) має бути написаною самостійно, а не переписаною дослівно із підручників та інших джерел;

е) містити сучасні фактичні та статистичні дані.

Наприкінці відповіді необхідно зробити узагальнення і висновки.

Третє завдання складається із трьох тестових запитань, які належать до різних тем курсу і дозволяють проконтролювати рівень засвоєння відповідного навчального матеріалу і глибину розуміння економічних процесів, законів і тенденцій. На кожний тест, якщо зміст його завдання не передбачає іншого, є тільки одна вірна відповідь.

Четверте завдання містить дві задачі, розв’язання яких базується на поглибленому засвоєнні теоретичних положень відповідних розділів навчального курсу. Перед розв’язанням задачі треба скорочено записати її умову з використанням прийнятих в економічній теорії позначень і абревіатур. У ІСР має міститися увесь хід розв’язування задачі, до кожної дії треба зробити необхідні пояснення. Проведені розрахунки і отримані результати дають інформацію для проведення передбаченого умовою задачі аналізу і з’ясування певних економічних тенденцій. Висновки із проведеного аналізу і відповіді на запитання задач мають бути лаконічними і теоретично обґрунтованими.

В кінці ІСР необхідно навести список використаної літератури.