Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електр. конспект ЗЕД.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
760.83 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

Національний університет харчових технологій

В. В. СТРУНІН

ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

для студентів за напрямами підготовки

6.030601«Менеджмент» та 6.140101«Готельно-ресторанна справа»

усіх форм навчання

СХВАЛЕНО

Всі цитати, цифровий та фактичний матеріал, бібліографічні відомості перевірені. Написання одиниць відповідає стандартам.

на засіданні кафедри

менеджменту зовнішньоекономічної діяльності

Підписи авторів_________________

10 січня 2011 року

Протокол № 12

від 11.01. 2011 р

Київ нухт 2011

В. В. Струнін Зовнішньоекономічна діяльність. Конспект лекцій для студентів за напрямами підготовки 6.030601«Менеджмент» та 6.140101«Готельно-ресторанна справа» усіх форм навчання.  К.: НУХТ, 2011. – 110 с.

Рецензент: М. А. Міненко, канд. екон. наук

В. В. СТРУНІН, старший викладач

© В.В.Струнін, 2011

© НУХТ, 2011

Вступ

Програма вивчення дисципліни «Зовнішньоекономічна діяльність підприємства» складена у відповідності до місця та значення дисципліни за структурно-логічною схемою, передбаченою освітньо-професійною програмою бакалавра, і охоплює всі змістовні модулі, визначені анотацією та передбачені стандартом.

Предметом вивчення дисципліни «Зовнішньоекономічна діяльність підприємства» є сукупність господарських, економічних, правових, фінансових відносин у сфері економічної діяльності між підприємствами України – суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності та суб’єктами інших країн.

Мета дисципліни полягає у засвоєнні теоретичних основ зовнішньоекономічної діяльності, формуванні у майбутніх фахівців знань щодо процесу і методів реалізації зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД); набуття системних знань і навичок щодо забезпечення економічної ефективності і доцільності ЗЕД в різних сферах діяльності.

Завдання вивчення навчальної дисципліни:

  • формування розуміння сутності та специфіки механізму функціонування ЗЕД в Україні на сучасному етапі;

  • вивчення нормативної бази щодо регулювання ЗЕД підприємств;

  • забезпечення вміння аналізувати і оцінювати тенденції, суперечності, доцільність у визначенні головних напрямків ЗЕД для підприємств різних форм власності, що є суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності;

  • дослідження специфіки запровадження різних форм виходу на зовнішні ринки;

  • вивчення основних процедур щодо укладання зовнішньоеконо­мічних контрактів;

  • забезпечення вміння оцінювати і робити відповідні висновки щодо визначення ефективності укладених угод, зовнішньоекономічної діяльності підприємства в цілому.

Місце і роль дисципліни у навчальному процесі:

Дисципліна «Зовнішньоекономічна діяльність підприємства» посідає особливе місце в системі професійних знань – як один з предметів, вивчення якого дозволяє майбутньому фахівцю свідомо та ефективно брати участь в управлінській діяльності підприємства при оперуванні на зовнішніх ринках.

Дисципліна «Зовнішньоекономічна діяльність підприємства» включає найважливіші теми, які органічно пов’язані між собою і мають на меті розкрити сутність основних категорій зовнішньоекономічної діяльності, системи її регулювання, видів та форм організації, процедури здійснення та методів аналізу.

На базі отриманих при вивченні даної дисципліни знань, вмінь та навичок, майбутні спеціалісти будуть здатні вирішувати важливі задачі успішного функціонування, стратегічного розвитку та управління діяльністю підприємств на зовнішніх ринках.

В дисципліні «Зовнішньоекономічна діяльність підприємства» знайшли своє продовження теми таких навчальних дисциплін, як «Міжнародні економічні відносини», «Підприємницьке право», «Маркетинг», «Економіка підприємства».

Знання та вміння, набуті під час вивчення даної навчальної дисципліни, будуть використані безпосередньо під час вивчення інших дисциплін професійної та практичної підготовки майбутнього фахівця.