Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Альони втг. курсова.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
364.03 Кб
Скачать

1.2. Нормативно-законодавча база з обліку орендних операцій з основними засобами

Саме стабільна нормативно-законодавча база є причиною успішної діяльності підприємства. При визначенні розміру орендної плати за орендовані нежитлові приміщення керуються Законом України «Про оренду державного майна» від 14.03.95 № 98 (п. 2, ст. 1). Методикою розрахунку і порядком використання плати за оренду державного майна, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 14.10.95 № 786, роз'ясненнями Фонду Держмайна України «Відносно утримання і використання плати за оренду державного майна» від 15.02.95 №10-22- 8412 та ДПА України «Про витрати орендаря» від 07.12.98 № 14460 /ІО/15,-1117. Відповідно до п. З Методики в орендну плату не входять оплата послуг, які згідно з договором зобов'язується надати орендодавець, а також витрати на утримання орендованого майна і витрати, пов'язані з відшкодуванням витрат орендодавця по сплаті податку на землю. Відповідно до ст. 2 Закону України «Про плату за землю» від 19.09.96 № 378 платниками земельного податку є власники землі і землекористувачі. Оскільки власником землі або землекористувачем є орендодавець приміщень, він і є платником податку на землю.Розмір орендної плати і її обмеження регулюються органами місцевої влади, яким підпорядковуються об'єкти комунальної власності. Для включення комунальних платежів до складу валових витрат орендаря (в розмірах, погоджених з орендодавцем відносно кількості спожитих послуг) необхідно, щоб ця сума відповідно до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (п. 5.3.9) була підтверджена розрахунками, платіжними та іншими документами,

8

обов'язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами ведення податкового обліку. До валових витрат орендодавця комунальні послуги, самостійно оплачені орендарем, не належать. При оренді автомобілів необхідно керуватись Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств». Згідно із статтями 1.8 та 5.2 цього Закону платникам податку дозволяється заключати договори оренди основних засобів, у тому числі автомобілів, як з юридичними, так і фізичними особами, а вартість орендної плати за легкові і вантажні автомобілі включати до валових витрат. Разом з цим ст. 5.4.10 Закону забороняється включати до валових витрат витрати на пальне і мастильні матеріали, витрати, пов'язані з технічним обслуговуванням і паркуванням легкових автомобілів. Що ж стосується витрат по експлуатації вантажних автомобілів, то Законом не передбачено обмеження щодо включення їх до складу валових витрат.

9

Розділ 2. Характеристика підприємства, аналіз його виробничо-господарської діяльності та фінансового стану за останні два роки, організація обліку на підприємстві та виклад його облікової політики

2.1. Характеристика підприємства

Об’єктом дослідження роботи є колективне підприємство «редакція журналу «Дім, Сад, Город», розташоване у Голосіївському районі м. Києва по вул. Заболотного, 19. Було засноване 30.06.1998р. Підприємство займається виробництвом та реалізацією продукції,а саме журналів.

Керівництво поточною фінансово – господарською діяльністю підприємства здійснює керівник підприємства: Халимоненко Микола Іванович.

До складу КП «редакція журналу «Дім, Сад, Город» входить лавка продажу журналів редакції,що знаходиться на ст. м. Петрівка ряд 100 місце 3.

Згідно із визначеною метою предметом діяльності КП «редакція журналу «Дім, Сад, Город» є:

  • розробка, виробництво та реалізація нових журналів;

  • здійснення торговельної діяльності на регіональному споживчому ринку;

  • закупівля у контагентів сировини;

  • надання реклами;

  • друк інших видань;

  • збільшення обсягів друку та продажу задля збільшення прибутку.

Потужність підприємства стосовно продажу продукції, зокрема журналів визначається його виробничою базою,основним елементом якої є технологічне устаткування.

Для ефективного продажу журналів підпроємством створено:

  • лавка з позмінним графіком 7 днів на тиждень

виставки в «Українському будинку», «В будинку художника»,

10

«В будинку дітей та юнацтва»...

  • виставки під час новорічних ялинок у всіх культурних центрах.

  • Виставки по Україні на ярмарках…

Наявна виробнича база КП «редакції журналу «Дім, Сад, Город» дозволяє здійснювати виробництво різноманітних журналів як для дітей так і для дорослих з дотриманням суворих вимог до лексики і граматики. За купівлю більше десяти журналів діє роздрібна ціна, таким чином, редакція збільшує коло покупців. Режим роботи на підприємстві з 09-00 до 18-00 години. Вихідні дні субота, неділя. Майже всі працівники редакції працюють з часу заснування підприємства. Вони всі досвідчені і кваліфіковані. Керівництво зачасту заохочує працівників преміями і надбавками, що підвищує продуктивність праці. Структура приміщення КП «редакція журналу «Дім, Сад, Город» включає: складські, виробничі, адміністративні приміщення, відділ реалізації для користувачів інформації.

Метою діяльності КП «редакція журналу «Дім, Сад, Город» є задоволення потреб покупця у журналах.

Предметом діяльності КП «редакція журналу «Дім, Сад, Город» є:

  1. Виробнича діяльність по виготовленню журналів.

  2. Виробнича діяльність по виготовленню заказних елементів друкування.

  3. Реалізація покупних товарів,продаж яких не заборонений чинним законодавством

  4. Реалізація виготовлених журналів.

11