Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автореферат.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
102.91 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни національний університет харчових технологій

БУРЛУЦЬКА ВІКТОРІЯ ВАЛЕРІЇВНА

Механізм формування оплати праці на підприємстві в сучасних умовах господарювання

Спеціальність 8.050107– Економіка підприємства

Автореферат

Магістерської роботи на здобуття наукового ступеня

магістра

Київ – 2012

Магістерською роботою є рукопис.

Робота виконана в Київському національному університеті харчової промисловості.

Науковий керiвник – екон. наук, доц Жужукіна Н.І у Київському національному університеті харчової промисловості.

Офiцiйні рецензенти: ПІБ - доктор технічних наук, професор

ПІБ- кандидат технічних наук,

Захист вiдбудеться «______» _____________ 20__р. о ___ годинi на засiданнi Державної екзаменаційної комісії за напрямом «Комп'ютерні науки» у Київському національному університеті харчової промисловості за адресою:

__________________________________________________________________.

Автореферат розданий «____» ____________ 2012р.

Секретар ДЕК /ПІБ/

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми . Підвищення добробуту населення є, як відомо, головною умовою соціально-економічного розвитку держави. Однак нині Україна займає найнижче місце в Європі за рівнем заробітної плати, що прямо впливає на купівельну спроможність працюючого населення. Наслідком проблем, наявних у сфері оплати праці (низький рівень реальної заробітної плати, невідповідність величини зарплати й результатів праці, низька диференціація оплати кваліфікованої і некваліфікованої праці тощо), є зниження її значення для працівників. Важливо наголосити на тому, що заробітна плата має двоїсту природу – є джерелом доходу для працівників і статтею у структурі витрат підприємства. Тому виникла необхідність перегляду основних засад механізму формування оплати праці та його вдосконалення.

У процесі переходу до ринкових відносин у результаті формування багаторівневої економіки принципово міняється економічна природа і сутність заробітної плати.

Відповідно до економічних законів у ринкових умовах заробітна плата з частки працівника в національному доході перетворюється у витрати на відтворення робочої сили, як складову частину витрат виробництва, гарантовані з однієї сторони державою, а з іншого боку – доходами підприємства. У наслідок цього, ринкова модель оплати праці ґрунтується на визначенні заробітної плати як ціни специфічного товару «робоча сила», формованої на базі встановлюваного мінімуму заробітної плати, з урахуванням об'єктивної оцінки складності праці і кваліфікації робочої сили; попиту та пропозиції на робочу силу; результатів діяльності підприємства і т.д.

Перехід до ринкових відносин в Україні обумовило необхідність формування ринкового механізму регулювання заробітної плати на основі теорії вартості (ціни) робочої сили.

Заробітна плата являє собою один з основних факторів соціально-економічного життя кожної країни, колективу, людини. У системі стимулювання праці вона так само займає ведуче місце. Оскільки зарплата складає від 30 до 70% у доходах працівників, це головне джерело підвищення їхнього добробуту.

Мета і завдання дослідження. Мета полягає в тому, щоб на основі аналізу, узагальнення господарської практики, літературних джерел теоретично обґрунтувати основні напрямки вдосконалення механізму формування фонду оплати праці на підприємстві з врахуванням особливостей його функціонування за умов ринкових відносин, самофінансування і самоокупності, а також запропонувати практичні заходи щодо вдосконалення процедур формування, як дієвого інструменту підвищення продуктивності виробничої системи.

Досягнення сформульованої мети зумовило потребу вирішення наступних завдань:

  • провести комплексне дослідження сутності заробітної плати в ринкових умовах, дати її всебічну характеристику;

  • дати визначення, встановити перелік функцій, створити функціональну модель механізму формування фонду оплати праці у матеріальному виробництві;

  • сформулювати принципи і розробити методи взаємозв’язку елементів механізму з підсумками діяльності підприємств;

  • обґрунтувати напрямки комплексного реформування оплати праці, деталізувати їх зміст для вибіркової сукупності підприємств з врахуванням умов і особливостей діяльності;

  • розробити методику розрахунку фонду оплати праці, а також стимулювального коректування його величини;

  • розробити рекомендації щодо вдосконалення процесів модифікації системи оплати окремих категорій працівників з врахуванням їх особистого і колективного внеску до кінцевих результатів діяльності.

Об’єктом дослідження є процес формування фонду оплати праці на підприємстві «Глобинськоий м’ясокомбінат»

Предметом дослідження є теоретичні і практичні аспекти проблеми запровадження комплексного механізму формування фонду оплати праці на підприємствах за умов становлення ринкових відносин.

Методи дослідження. Автором застосовано загальнонаукові (аналізу, порівняння, синтезу, систематизації, узагальнення) і специфічні (абстракції, поєднання історичного та логічного підходів, проведення соціально-економічних досліджень, кількісні) методи дослідження. Для узагальнення наукових та практичних засад оплати праці, досвіду структурування фонду оплати праці реалізовано системний підхід та діалектичний принцип вивчення процесів та явищ у динаміці. З метою вивчення особливостей механізму формування фонду використано методи техніко-економічного аналізу, статистичної обробки кількісних показників діяльності підприємств.

Структура і обсяг роботи. Робота складається зі вступу, 5 розділів, висновків, додатків і списку використаної літератури. Текстова частина (без бібліографії і додатків) викладена на 135 сторінках комп’ютерного тексту і містить 8 рисунків, 44 таблиць, 24 формул. У додатках розміщені результати експериментальних розрахунків, статистична, та фінансово-бухгалтерська звітність об’єкта дослідження. Список використаної літератури включає 46 найменувань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]