Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Avtom_kholod_mash / Avtom Holod Ustan.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.92 Mб
Скачать
      1. Астатичні багатопозиційні системи

Вони бувають двох видів: з багатопозиційним релейним регулювальним

приладом і з додатковим реле часу.

У першому випадку система основана на використання елементів з різними зонами нечутливості (повернення), причому характеристика кожної наступної ступені перекриває попередню (рис. 9, а).

Рис. 9. Астатична система з багато позиційним релейним регулятором: а –

релейна характеристика регулювального приладу; б – робота в часі за різних навантажень; в – тривалість циклів в залежності від навантаження.

Якщо теплове навантаження має значення , від 0 до, то циклічно працює ступіньI.

Із підвищенням навантаження до і температури до, включається ступіньII.

Якщо теплове навантаження , то температура почне знижуватися і заступіньI виключається, а ступінь II працює і далі безперервно. Надалі, якщо , то ступіньI буде працювати циклічно.

За подальшого зростання навантаження включається в безперервну роботу ступінь III (ступінь II продовжує безперервну роботу), а циклічно працює тільки ступінь I.

За зниження навантаження спочатку відключається ступінь II, а потім III. Ступінь I продовжує циклічну роботу (рис. 9, б, в).

Із рис. 9, б видно, що за всіх навантажень коливання температури відбувається між і, тобто не спостерігається зміщення середньої температури. Ця властивість системи нагадує систему з астатичнимI – регулятором, де регульована величина не змінюється за будь – якого навантаження.

Однак за даної системи спостерігається тимчасові відхилення за вказані межі, які обумовлені переходом з однієї ступені на іншу. Їх величини залежать від можливостей регулювального приладу і можуть бути досить незначними.

Як і статична багатопозиційна система, розглянута астатична легко реалізується за допомогою спеціальних приладів або набором окремих двопозиційних реле. Система звичайно стійка. Потрібно враховувати допустимі відхилення при переходах з одного ступеня на інший. Часто така система дозволяє одержати кращі результати регулювання, ніж статична.

Застосовуються ще астатичні системи з додатковим часовим пристроєм для регулювання поршневих компресорів. Тут використовуються дво – або три позиційні реле, що управляють декількома ступенями продуктивності за допомогою спеціального пристрою, який контролює через визначені проміжки часу. Якщо в момент контролю, то система переводиться на більш високий ступінь продуктивності. Якщо ж навпаки – то на більш низький ступінь. Схема регулювання повинна мати прості елементи пам’яті, які одержують одержану команду до наступного моменту контролю.

    1. Аналогове регулювання температури в об’єкті

Схема автоматизації має такий же вигляд, як і для позиційного регулювання (рис. 5). Спрощена схема наведена на рис. 10.

Рис. 10. Плавне регулювання : а – спрощена схема (АСР);

б– статична характеристика з плавним регулюванням.

Спочатку необхідно задатися межами можливих змін : це початковаі кінцева. Якщо можливі навантаження на об’єкт лежать в межахі, то характеристикабуде знаходитися між т. т.і(рис. 10, б). лініяє характеристика сумісна : регулятор + виконавчий механізм + регулюючий вентиль, і у нас позначена як. Не обов’язково, щоб ця характеристика була лінійною. Різницяназиваєтьсянерівномірністю регулювання і може змінюватися настроюванням пропорційного П – регулятора. В принципі нерівномірність може бути скільки завгодно малою, однак система може втратити стійкість, а при І – регулюванні процес йтиме недопустимо повільно. Тому за підвищених вимог до точності застосовують складніші закони регулювання, наприклад, з пропорційно – інтегральним ПІ – або пропорційно – інтегро – диференціальним ПІД - регуляторами.

Як правило, холодопродуктивності машини, азалежить від технологічних умов.

Пунктирною лінією показана статична характеристика установки , яка працює сама по собі, без регулятора (рис. 10, б). Видно, що у тому ж діапазоні теплових навантажень на об’єктзміниться віддо. Співвідношення міжіпоказує ступінь впливу регулятора: чим більше відношення

між ними, тим цей вплив є сильнішим, тим більшу точність забезпечує автоматична система регулювання.

Плавну зміну холодопродуктивності в КУ можна реалізовувати за допомогою зовнішніх і вмонтованих пристроїв.

До зовнішніх відносять регулятори, клапани на всмоктуючих і перепускних лініях; плавно регулюючі приводи (наприклад, регульовані електродвигуни постійного і змінного струму, парові або газові турбіни).

Вмонтованими є пристрої, що змінюють внутрішні параметри . В поршневихце золотники, що з’єднують порожнину циліндра з всмоктуючою порожниною і плавно змінюючи хід стиснення, а також пристрої, що змінюють мертвий об’єм циліндрів. У гвинтовихрегулюючі золотники змінюють хід стиснення гвинтів. В центробіжнихзастосовують регулює мий вхідний направляючий апарат тощо.