Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Підключення приладу

Підключення вхідних і вихідних сигналів, джерела живлення й інтерфейсу здійснюється за допомогою одного або двох (при використанні модуля розширення) клемно-блокових з'єднувачів. Вибір клемно-блокового з'єднувача робиться виходячи з необхідного типу дискретного вихідного сигналу (транзисторний, релейний, симісторный або вихід твердотілого реле) і обраного модуля розширення.

4.Опис стенду

Об’єктом дослідження є накопичувальний бак 9.

Вода в накопичувальний бак 9 надходить с напірного бака 1, розташованого вище.Зміна припливу води в бак 9 здійснюється поворотноюзаслінкою 5типу«Батерфляй»з електроприводом.

Заслінка відкриваеться під час повороту кулачка проти годинникової стрілки. Далі вода проходить через проточний нагрівач 7 марки ATMOR IN-LINE” і вже з нього нагріта вода поступає до напірного баку 9.

Рівень в накопичувальному баці 9 показує контроллер типу _______ до якого підімкнений перетворювач тиску КРТ-С, який в свою чергу встановлений в накопичувальному бачку 9.

Вода з накопичувального баку 9 проходить через поворотну заслінку типу «Батерфляй» та надходить в напірний бак 1 за допомогою насоса 8.

Особливість стенда полягає в тому, що задавачем типу «Тера»задаеться відсоток відкриття та відсоток закриття клапану 5 (поворотної заслінки), а отже регулюються витрати. Так само регулюється і клапан 6, але не задавачем, а регулятором типу __________.

5Реалізація каскадного управління на базі регулятора Мікрол

На мал. наведено приклад FBD-програми для контролера, складеної в редакторі «Альфа».

  • Основним елементом програми є блок каскадного ПІД-Регулятора PID_CAS(61)

  • Блок має 2 входи: PV.M (вхід провідного регулятора) і PV.S (вхід веденого регулятора).

6.Аналіз отриманих результатів дослідження

Дослідження перехідних процесів

  • Порівняння перехідних процесів в каскадних АСР з П- і ПІ-регуляторами у допоміжному каналі.

Дослідження перехідних процесів

  • Порівняння перехідних процесів в каскадних і одноконтурних АСР

Порівняння перехідних процесів в каскадних і одноконтурних АСР.

  • Час перехідного процесу в каскадної АСР з основним ПІ-регулятором менше на 40 с, інтегральний квадратичний критерій якості менше на 11,184.

Порівняння перехідних процесів в каскадних і одноконтурних АСР.

  • Час перехідного процесу в каскадної АСР з основним ПІД-регулятором менше на 100 с, інтегральний квадратичний критерій якості менше на 6,087.

7. Висновок

Даний стенд (лабораторна робота ) дозволяє:

1. Ознайомитись з роботою та налаштуванням приладів: КРТ-С перетворювач тиску високотемпературний; “ТЕРА” задавач технологічний одноканальний; контролер мікропроцесорний МІК-51; регулятором Siemens Sipart DR 21; поворотною заслінкою типу «Батерфляй» з електроприводом .

2. Програмувати контролери - Siemens Sipart DR 21, а також мікропроцесорний контролер МІК-51.

3. Зняти динамічні характеристики.

У ході роботи було досліджено каскадні АСР з різними законами регулювання в основному і допоміжному каналах. Кращі показники якості мають місце в каскадної АСР з ПІД-ПІ і ПІ-ПІ структурою (основний-Допоміжні). При використанні каскадної АСР якість перехідного процесу підвищен-щує в порівнянні з одноконтурною АСР за аналогічних законах регулювання за основним каналу.

Однин із шляхів покращення роботи системи полягає у використанні додаткових регуляторів. Найкращим способом використання відхилень вихідної координати є побудова схеми каскадного регулятора. Вихід основного (зовнішнього) регулятора використовується для формування та зміни завдання допоміжного (внутрішнього) регулятора, який безпосередньо діє на виконавчий механізм регулюючого органу. Головна перевага каскадного регулювання полягає в поліпшенні якості роботи системи при будь-яких збуреннях за навантаженістю, а також при великій інерційності об’єкта за каналом регулювання. Якщо збурення прикладені до входу об’єкта, то допоміжний регулятор починає виконувати регулюючий вплив ще до того, як на виході системи з’явиться яке-небудь відхилення; похибка при цьому може бути зменшена до 10-100 разів порівняно з одноконтурним регулюванням.

Каскадні АСР широко використовують для регулювання технологічних процесів, наприклад, температури, рівня, концентрації. У більшості випадків внутрішнім є контури стабілізації витрати матеріального чи енергетичного потоку.

Соседние файлы в папке Лабораторні_роботи_А-418