Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Передзахист.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
45.14 Кб
Скачать

Жанрові особливості твору ольги кобилянської «апостол черні»

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………………

РОЗДІЛ І. ТЕОРЕТИКО-ЛІТЕРАТУРНІ ЗАСАДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЖАНРОВОЇ СПЕЦИФІКИ ТВОРУ О.КОБИЛЯНСЬКОЇ «АПОСТОЛ ЧЕРНІ»

    1. Авторський задум та історія видання роману «Апостол черні»…………

    2. Літературознавча думка про своєрідність жанру роману виховання……….

1.3. Поетика творення художніх образів-персонажів……………………………….

РОЗДІЛ ІІ. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ У СТАРШОКЛАСНИКІВ УМІНЬ ВИЗНАЧАТИ ЖАНРОВУ ХАРАКТЕРИСТИКУ ЕПІЧНОГО ТВОРУ

2.1. Методи, форми і прийоми формування в учнів умінь визначати жанрову специфіку твору…………………………………………………………..

2.2. Методичні поради щодо характеристики героїв-персонажів роману виховання……………………………………………………………………………….

2.3. Навчальна модель вивчення роману виховання О. Кобилянської «Апостол черні»…………………………………………………………………………………..

ВИСНОВКИ………………………………………………………………........

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………………………...

ВСТУП

В умовах заборон дослідження творчості цілого ряду українських письменників або ж окремих їх творів, які не відповідали офіційним ідеологічним канонам, перед дослідниками відкривається широке поле можливостей опрацювання і глибокого осмислення літературного процесу в Україні в усій його повноті і розмаїтті.

Актуальність дослідження. Ім’я Ольги Кобилянської не вилучалось із програм навчальних курсів, не обминалося авторами праць з історії української літератури, її творчість була предметом ґрунтовних монографічних досліджень, наукових і публіцистичних статей Олександра Бабишкіна, («Роман «Апостол черні» в контексті творчої спадщини О. Кобилянської» []), Івана Демченка («Особливості поетики Ольги Кобилянської»[]), Натальї Томашук («Роман «Апостол черні» []) та інших. Певна частина відгуків про письменницю вітчизняних і зарубіжних критиків – листи, статті, спогади, які могли бути опубліковані в умовах ідеологічного тиску, – вийшла збірником «Ольга Кобилянська в критиці та спогадах». Твори Кобилянської витримали чимало перевидань, найповніше з них – п’ятитомне, що містить ще й значну частину її епістолярію, упорядкованого Федором Погребенником. Побачили світ також і щоденники Ольги Кобилянської, що тривалий час були недоступні широкому дослідницькому загалу. Письменниця неодноразово звертається до такого епічного жанру, як роман, зокрема до роману виховання. Цьому твору властиві поглиблений психологізм, емоційність.

Західноєвропейський роман виховання набув традиційної моделі завдячуючи Жан-Жаку Руссо, Йогану-Вольфгангу Гете, Сартру.Жан-Полю, які створили класичні зразки жанру. Продовжив і найповніше розвинув традиції роману виховання Чарлз Діккенс.(Пригоди Олівера Твіста)

О. Кобилянська, літературний дебют якої припадає на кінець минулого століття, була оригінальною постаттю на тлі традиційної і загальновизнаної у другій половині ХІХ століття реалістично-народницької літератури. Протягом тривалого часу до літературної діяльності О. Кобилянської ставлення критиків було суперечливим через відчутний вплив на стиль письменниці німецько-румунського оточення та зарубіжної лектури, на якій вона виховувалася. Нестандартність і сміливість авторського саморозкриття у творах, через ідейно-етичну позицію, О. Кобилянська мала загальнолюдський характер і була вільна від усякої партійності.

У виховному романі за дослідником Леонідом Матусяком О. Кобилянська порушує важливі проблеми, зокрема проблеми виховання, а саме такі як: добра і зла, свободи особистості і її суспільного обов’язку; проблеми любові і вірності у їх найрізноманітніших проявах, у тому числі й любові до ближнього та вірності національним традиціям, відданості своєму народові, батьківщині. Однак чимало проблем залишаються ще не дослідженими. До них належать і жанрово-стильві особливості твору О. Кобилянської «Апостол черні».

За словником літературознавчих термінів Романа Громяка роман виховання має такі особливості:

–елементи сюжетної структури роману (хибні погляди та помилки при виборі друзів, обранні професії, життєвих орієнтирів, розчарування в коханні, у сталих традиційних цінностях);

– будування сюжету на основних та неминучих моментах усього життєвого шляху головного героя (народження, дитинство, роки навчання, шлюб, влаштування життєвої долі, праця та справи, смерть);

– трактування людського характеру;

– еволюція особистості.

Сюжет будується не на відступі від нормального і типового ходу життя, а саме на основних та неминучих, як правило, моментах усього життєвого шляху. Завершується ж становленням героя в суспільстві та знаходженням внутрішньої гармонії, що майже збігається з періодом зрілості. Ідея виховання є одним із провідних і формотворчих моментів.

Стильові та жанрові особливості роману виховання О. Кобилянської «Апостол черні» досліджував Микола Бахтін. Зокрема він виділив підтипи роману виховання, оскільки характер героя набуває сюжетного значення. У своїй класифікації дослідник виходив із діахронічного принципу, що дало йому можливість виявити певні структурно-типологічні компоненти, внутрішньо жанрові різновиди. Дмитро Затонський запропонував іншу класифікацію роману виховання в залежності від еволюції особистості. Таким чином, роман виховання вводить у літературу проблему моделі поведінки особистості в залежності від зовнішніх та внутрішніх чинників.

Об’єкт дослідження – роман О. Кобилянської «Апостол черні».

Навчально-виховний процес на уроці позакласного читання під час вивчення твору О. Кобилянської «Апостол черні» в старшій школі.

Предмет дослідження – жанрово-стильові особливості роману О. Кобилянської

«Апостол черні».

Формування компетенцій учнів визначати жанрово-стильву специфіку твору.

Мета роботи – дослідити жанрово-стильові особливості роману виховання О. Кобилянської «Апостол черні» ; визначати методи, форми і прийоми формування у старшокласників умінь визначати жанрово-стильову специфіку твору.

Згідно з метою дослідження було визначено такі завдання:

  • дослідити задум авторки щодо роману виховання «Апостол черні» та історію його видання;

  • з’ясувати значення поняття «роман виховання», його стильові особливості та жанрову своєрідність;

  • оцінити стан вивчення творчості О. Кобилянської у шкільному курсі української літератури;

  • запропонувати ефективні форми, методи і прийоми формування в учнів умінь визначати жанрово-стильову специфіку твору;

  • розробити авторський урок на тему «Жанрово-стильові особливості твору

О. Кобилянської «Апостол черні»» для учнів 11-ого класу.

Методи дослідження.

  • теоретичні (стилістичний аналіз художнього тексту, теоретичний аналіз наукових літературних праць та підручників, синтез, конкретизація);

  • емпіричні: бесіда, спостереження, узагальнення педагогічного досвіду.

Теоретико методологічна основа дослідження. Теоретико методологічну основу становлять праці: Миколи Бахтіна [Роман виховання і його значення в історії реалізму], Леоніда Матусяка [Роман «Апостол черні» в контексті творчої спадщини О. Кобилянської], Нальї Томашук (Роман О. Кобилянської «Апостол черні» Питання майстерності) у яких розглядаються ідейно-тематичні та сюжетно-композиційні особливості роману.

Наукова новизна дослідження. Полягає в поданні авторського уроку на тему «Жанрово-стильові особливості твору О. Кобилянської «Апостол черні»» для учнів 11-ого класу.

Теоритичне значення дослідження полягає в обґрунтуванні та визначенні теоретичних засад методики вивчення епічних творів у школі з метою формування гуманістичних ідей в учнів старших класів.

Практичне значення роботи. Основні положення та висновки дослідження можуть бути використані у процесі викладання української літератури у загальноосвітніх школах, а також під час підготовки студентів до практичних занять з української літератури.

Структура роботи. Бакалаврська робота складається зі вступу, двох розділів, висновків та списку використаної літератури.