Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MV_KR_gaz_ta_opalennya_TsZ_2014-2015-.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.35 Mб
Скачать

1.4 Розрахунок внутрішньобудинкового газопроводу

Завданням розрахунку є визначення діаметрів окремих ділянок внутрішньобудинкового газопроводу, трасування якого проводиться відповідно до плану будівлі, який приведено в додатку 1, згідно завдання.

Приклад плану з трасуванням мережі газопостачання наведено на рис. 2.1.

Аксонометрична схема внутрішньої газової мережі виконується без масштабу. Необхідно накреслити повну схему стояка починаючі з верхнього поверху дома. Зовнішній газопровід (ЗГ) прокладається в землі, на відстані 2 м від будівлі. Приклад схеми наведено на рис. 2.2.

Рис. 2.1. – Приклад трасування мережі на плані секції будівлі

Рис. 2.2. – Приклад мережі з розділенням на розрахункові ділянки.

Далі треба обрати диктуючи точку. Вона обирається з таких міркувань:

  • найбільш віддалена від точки вводу;

  • найбільш навантажена тобто до неї приєднується споживач з великою витратою).

Нумерацію розрахункових ділянок при трасуванні також починають з верхнього поверху, встановлюючи точку 1 в місці приєднання приладу до внутрішньоквартирної мережі. Наступні вузли встановлюють в місцях, де відбувається зміна витрати, або мережа приєднується до відповідного стояка. Кількість газових приладів та їх тип, що встановлюються в кожній квартирі будівлі та яку треба відобразити на плані та аксонометричній схемі, приймаються за завданням (приклад наведено на рис. 2.1 та 2.2). На плані (рис.2.1.) та на аксонометричній схемі (рис.2.2) показано розташування в кожній квартири чотирьохповерхової будівлі водонагрівача та 2-х комфорочної газової плити.

Гідравлічний розрахунок починають з найбільш віддаленого від розподільчого (дворового) газопроводу стояка. Він ведеться в напрямі від диктуючої точки до точки вводу (приєднання до ЗГ). Для наведеного приклада (рис.2.2.) розрахунок треба проводити від точки 1. Довжини ділянок обирають в залежності від їхнього розташування на плані будівлі в межах заданих розмірів секції будівлі (згідно завдання). Так, наприклад, якщо довжина секції будівлі дорівнює 16 м, то довжина ділянки 7-8 (згідно плану рис.2.1, де точка 8 співпадає з стояком Ст.Г-1) приймається рівною 6 м.

Гідравлічний розрахунок внутрішньобудинкового газопроводу проводять в наступній послідовності, звертаючи увагу на розмірність всіх складових:

  1. Визначення витрат газу починають з ділянки, що забезпечує газом прилади квартири верхнього поверху (на рис.2.2 це ділянка 1-2).

Витрати газу газовими приладами розраховують за формулою:

, м3/год, (1.19)

де – теплове навантаження газового приладу (додаток 3), яке переведено в кДж/год.;

  1. Витрати газу по розрахунковій ділянці визначають:

(1.20)

де – кількість квартир на ділянці, що газифіковані (наприклад, для ділянки 1-2 ‑ це 1 квартира, для ділянки 2-3 – також 1 квартира, для ділянки 3-4 ‑2 квартири); тобто треба визначити до скількох квартир подається газ з ділянки, яка розглядається;

– витрати газу газовими приладами, м3/год, що встановлені на ділянці;

– коефіцієнт одночасності роботи газових приладів, , приймається за додатком 7 (проміжні значення приймають за допомогою інтерполяції).

  1. Задаємося діаметром ділянки розрахункової гилки газопроводу, виходячи з того, що за вимогами ДСТУ 2204-93 діаметр вхідного газового патрубку до газової плити складає 15 мм, тобто, наприклад, діаметр ділянки 1-2 (рис.2.2.) спочатку задаємо рівним 15 мм, коригуючи його при необхідності.

  2. Визначаємо швидкість руху газу в трубопроводі:

, м/с (1.21)

де - діаметр трубопроводу, м.

Швидкість руху газу не повинна перебільшувати нормативну м/с. Бажано приймати мінімальну швидкість газу не менш ніж 2,5 м/с, але на деяких ділянках вонаможе бути меншою.

  1. Лінійні втрати тиску газу на 1 м газопроводу на ділянці визначають за додатком 6.

  2. Лінійні втрати тиску на всій ділянці визначають за формулою:

, м (1.22)

  1. Втрати тиску на місцеві опори враховують таким чином:

  • на ділянці вводу до стояка – 25 % лінійних втрат;

  • на стояках – 20 % лінійних втрат;

  • на внутрішньоквартирній розводці (довжина розводки 5-7 м) – 120 % лінійних втрат.

  1. Загальні втрати тиску визначають додаванням лінійних втрат тиску на всій ділянці та втрат тиску на ділянці на місцеві опори.

Всі отримані значення заносять до таблиці 1.2.

Розрахунок вважається завершеним, якщо (сума значень колонки 13) мм вод. ст. – нормативні втрати тиску на вводі газопроводу та внутрішній системі газопостачання будинку.

Якщо мм вод. ст., необхідно на одній або декількох ділянках збільшити діаметр газопроводу.

Таблиця 1.2. Гідравлічний розрахунок внутрішнього газопроводу житлового будинку

ділянки

Кількість квартир n

Витрата газу газовими приладами , Qпр м3/год

Коефіцієнт одночасності Кsim

Розрахункова витрата газу QP, м3/год

Довжина ділянки, l, м

Діаметр газопроводу d, мм

Швидкість руху газу, м/с

Лінійні втрати тиску

Втрати тиску на місцеві опори

Загальні втрати тиску

на 1 м ділянки

на всю ділянку,

%

мм вод. ст.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

1-2

2-3

=

Після закінчення розрахунків визначені діаметри трубопроводів необхідно нанести на аксонометричну схему та зробити висновок про вірність прийнятих діаметрів трубопроводів, пояснивши чому розрахунок можна вважати вірним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]