Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕТ_МАШ_КОМ.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
4.05 Mб
Скачать

8. Конструювання квп

В приводах, що проектуються, колеса редукторів мають відносно невеликі діаметри, їх виготовляють з круглого прокату або поковок. Зубчасте колесо складається з обода, диска, маточини (Рисунок 8.1). Маточину коліс циліндричних редукторів розташовують симетрично відносно обода.

Рисунок 8.1.

З попередніх розрахунків (Розділи 2.1, 3) нами визначені наступні параметри:

  • діаметри зубчастих коліс - ділильні , мм, (2.9); вершин зубїв , мм, (2.10); западин зубїв , мм, (2.10);

  • діаметри вихідного вала –, мм, (3.3); під зубчастим колесом, мм;

  • діаметри проміжної осі - ,мм; під зубчастим колесом , мм;

  • діаметр маточини (для колеса на валу та осі) - , мм, (3.4);, мм, (3.6);

  • довжина маточини (для колеса на валу та осі) - , мм, (3.5);, мм.

Ширина вінця , мм, та, мм, відома з вихідних даних.

На Рисунку 8.1 показано розміри основних елементів зубчастих коліс. Для коліс діаметром менше 400 мм:

, мм; , мм. (8.1)

За необхідності на диску можуть бути зроблені 4…6 отворів, що знижує масу колеса та задовольняє певним технологічним вимогам. Діаметр отвору ≥25 мм, центр отвору приблизно знаходиться посередині між зовнішньою поверхнею маточини та внутрішньою поверхнею обода. На торцях зубїв є фаски розміром з кутом=45.

В колесах дискової конструкції симетричне відносно обода колеса розташування диска не є обов’язковим. Розташування диска у одного з торців маточини дозволяє у деяких випадках істотно зменшити розподіл навантаження по ширині вінця, а також спрощує технологію виготовлення.

Для коліс невеликого діаметра товщина диску дорівнює ширині зубчастого вінця.

8.1. Конструювання вала

Конструкція ступенів вала залежить від типу та розмірів установлених на них деталей (зубчастих коліс, підшипників, муфт) і способів закріплення цих деталей в окружному та осьовому напрямах. Способи осьової фіксації розглянуто у відповідних розділах для певних деталей. Окружне закріплення коліс, муфт і підшипників здійснюється посадками, шпонковими з’єднаннями та з’єднаннями з натягом.

Перехідну ділянку вала між двома суміжними ступенями різних діаметрів виконують:

а) галтеллю радіуса (галтель – поверхня плавного переходу від меншого перерізу до більшого), яка знижує концентрацію напружень в місцях переходу;

б) канавкою шириною із закругленням для виходу шліфувального кола.

Рисунок 8.2.

За необхідності зменшення діаметру вала виконується перехід з проточкою, а між підшипником і упором встановлюється перехідне кільце (Рисунок 8.2). Також між підшипником і колесом встановлюється розпірна втулка.

8.2. З’єднання зубчастих колІс з валами

Для з’єднання валів з деталями, що передають крутильний момент (колесами, муфтами) застосовують шпонки та посадки з натягом. В індивідуальному та малосерійному виробництві використовують головним чином призматичні шпонки. Довжину шпонки вибирають зі стандартного ряду так, щоб вона була менше довжини маточини зубчастого колеса. Переріз шпонки () обирається згідно з діаметром ступеня вала (в нашому проекті це) за Таблицею 5.1 . На креслені має бути показаним шпонковий паз (при вигляді зі сторони) або проекція шпонки (при вигляді зверху).